Baskan Okan Kara Açiklamasi 'Aritma Tesisindeki Atik Suyu Içme Suyuna Dönüstürüyoruz'

Uluslararasi Tarim ve Gida Konfederasyonu (TARIMKON) Dogu Anadolu Bölge Baskani Okan Kara, yaptiklari proje ile hem bölge halkini kötü kokudan kurtardiklarinin hem de atik su tesisinden arindirilmis suyu içme ve sulama suyuna dönüstürdüklerini söyledi.

Baskan Okan Kara Açiklamasi 'Aritma Tesisindeki Atik Suyu Içme Suyuna Dönüstürüyoruz'
Konuyla ilgili IHA muhabirine açiklamada bulunan TARIMKON Dogu Anadolu Bölge Baskani Okan Kara, Van Gölü’ndeki dip çamuru arindirabilmek adina 5 Haziran 2021 tarihinde Ileri Biyolojik Atiksu Aritma Tesisi kuruldugunu hatirlatti. Tesiste yapilan çalismalar sirasinda özellikle son aylarda bölge halkini rahatsiz edici kokunun yasandigini belirten Kara, “Kötü kokudan dolayi problem vardi. Yetkililer bu problemlerle ilgili çalismalarini sürdürürken, bizde Uluslararasi Tarim ve Gida Konfederasyonu olarak genel merkezimiz araciligiyla olaya el atip, çalismalari yerinde inceleme firsati bulduk. Bu çalismalari yerinde incelerken atik su aritma tesisinden almis oldugumuz analiz sonuçlari ile çok kisa bir süre içerisinde ve uzun süredir profesyonellerimiz tarafindan yurt disinda denenmis ve sonuca ulasmis bir proses uygulayip, o prosesle de buradaki Ar-Ge çalismalardan sonra tamamen kötü kokuyu ortadan kaldirabilecegimiz kanaatine vardik. Yetkililerle görüsüp, laboratuvar esliginde birebir uygulama yapip, kokunun giderilmesi yönünde çalismalar yaptik” dedi.

Projenin Türkiye’de bir ilk oldugunu vurgulayan Kara, “Bu kötü kokuyu gidermekten ötürü Uluslararasi Tarim ve Gida Konfederasyonu olarak bir ilke imza atmis bulunmaktayiz. Bu atik su tesisinden arindirilmis, bertaraf edilen suyu, Van Gölü’ne ya da baska illerde suya desarj edilen kismindaki suyu biz tamamen içme veya tarim sulama suyuna dönüstürüyoruz. Bu proje faaliyete geçtigi zaman ülkemizde tamamen içme suyu problemimiz ve tarim sulama sorunumuzun ortadan kalkacagini söyleyebilirim. Ayni zamanda çökelti çamuru dedigimiz çamuru tamamen yüzde 100 organomineral gübreye dönüstürme projemiz var. Bunlar yakin zamanda Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligindan alinmis izinlerle tamamen faaliyete geçecektir. Bunun da müjdesini buradan tüm halkimiza duyurmak isterim” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA