Zararli Böceklere Karsi Kullanilacak Yarasalar Ile Ilgili Çalismalar Sürüyor

Çankiri Karatekin Üniversitesi’nde Türkiye’de yarasalarin zararli böceklere karsi biyolojik kontrol ajani olarak kullanilmasiyla ilgili yürütülen proje çerçevesinde yarasalarin yillik aktivitelerinin izlenmesi için ilk saha çalismasi yapildi.

Zararli Böceklere Karsi Kullanilacak Yarasalar Ile Ilgili Çalismalar Sürüyor
Yarasalar üzerinde yaptigi bilimsel arastirmalar ile daha önce adindan sikça söz ettiren ve Türkiye’de yarasalarin zararli böceklere karsi biyolojik kontrol ajani olarak kullanilmasiyla ilgili çalismalarda öncü faaliyetler yürütmekte olan Çankiri Karatekin Üniversitesi bu alanda ki çalismalarina bir yenisini daha ekledi. Çankiri Karatekin Üniversitesi, Eldivan Saglik Hizmetleri MYO Çevre Sagligi Programi’ndan Dr. Ögr. Üyesi Okan Ürker koordinasyonunda, "Köycegiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi’ndeki Anadolu Sigla Ormanlarinda Halkalama Metoduyla Bazi Yarasalarin Yillik Aktivite Özelliklerinin Karsilastirmali Izlenmesi" baslikli bilimsel arastirma projesinin ilk saha çalismasi yapildi.

Arastirma projesi çerçevesinde, 24-26 Kasim 2022 tarihlerinde yapilan arazi çalismalari sonucunda; Türkiye’de ilk kez yarasalara halka takilarak uzun vadeli izleme çalismalarinin ilk adimi atilmis oldu. Halkalama çalismalari önümüzdeki günlerden itibaren Çankiri Karatekin Üniversitesi Yaban Hayati Uygulama ve Arastirma Merkezi tarafindan genisletilerek, Türkiye’de son 5 yildir orman, magara, tarim alanlari, sulak alanlar gibi farkli habitatlarda yürütülen yarasa izleme çalismalarinda da uygulamaya konulacak.
Kaynak: İHA