Uluslararasi Asya Semiotik (Göstergebilim) Kongresi Balikesir'de Düzenlenecek

Merkezi Güney Kore’nin baskenti Seul’de bulunan Asya Uluslararasi Göstergebilim Derneginin (ASIA) organize ettigi kongreler serisinin ikincisi 2024 yilinin Haziran ayinda Balikesir’de düzenlenecek. Anadolu Semiyotik Arastirmalari Dernegi (ANASEM), Türkiye Göstergebilim Çevresi (TGÇ) ve Asya Uluslararasi Semiyotik Dernegi tarafindan bilimsel altyapisi olusturulan Asya Uluslararasi Semiyotik Konferansinin, Balikesir Valiligi, Balikesir Büyüksehir Belediyesi, Balikesir Üniversitesi ve Kore Üniversitesi isbirligi ile gerçeklestirilmesi planlandi.

Uluslararasi Asya Semiotik (Göstergebilim) Kongresi Balikesir'de Düzenlenecek
Ilki Seul’de düzenlendi

Asya Uluslararasi Semiyotik Konferansinin ilki 13-17 Ekim 2022 tarihleri arasinda ASIA tarafinda Güney Kore’nin baskenti Seul’de düzenlendi.

Ana temasi Asya Kültür Arastirmalarinin Disiplinlerarasi Geçis Süreci olarak belirlenen konferansin baskanligini, ayni zamanda, ASIA’nin kurucu baskani Prof. Dr. Sung Do Kim üstlendi. Güney Kore basta olmak üzere, Türkiye, Çin, Japonya, Vietnam, Hindistan, Iran, Kazakistan, Rusya Federasyonu, Italya gibi ülkelerdeki göstergebilim/semiyotik arastirmacilarinin bir araya geldigi ve bildiriler sundugu kongrede, agirlikli olarak Asya’nin temel isaretleri ve Asya kültürünün dünyaya katkilari tartisildi.

Avrupa ve Anglo sakson kaynakli anlam arastirmalarinin etkisi kirilmali

Kongre baskani Prof. Dr. Sung Do Kim, yaptigi açilis konusmasinda günümüzde bilimlerde önemli bir metot islevi gören semiyotik arastirmalarinin agirlikli olarak Avrupa, özellikle Fransa ile Anglo-Sakson düsünüs biçimlerini esas aldigini, halbuki Asya ülkelerinin ve Asyali milletlerin basta semiyotik olmak üzere dünya düsünce tarihine önemli katkilari oldugunu vurguladi. Asya Uluslararasi Semiyotik Derneginin kurulus amacinin Asya’nin beseri bilimlere ve anlam arastirmalarina katkilarini tespit etmek oldugunu belirten Sung Do Kim; konferansin kapanis oturumunda, Asya Uluslararasi Semiyotik Konferansinin ikincisinin Balikesir/Türkiye’de düzenlenecegini dünyaya ilan etti.

Uluslararasi Asya Semiyotik Deneginin kurucular kurulu arasinda yer alan Balikesir Üniversitesi ögretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Özsari, Seul’deki konferansin kapanis töreninde yaptigi kisa kabul konusmasinda, Uluslar arasi Asya Semiyotik Konferansinin ikincisinin Balikesir’de düzenlenme kararindan memnuniyetini belirtti.

Konferansin katilimci bilim adamlari, Balikesir’de tekrar bulusmak üzere Seul’den ayrildilar.

Asya kültürlerinin tarihi süreçte birbirlerinin etkileme süreci ele alinacak

ANASEM baskani ve kongre es baskani Prof. Dr. Mustafa Özsari, yaptigi açiklamada ikincisi Balikesir’de düzenlenecek olan Asya Uluslararasi Semiyotik Kongresinde Asya kültürlerinin tarihi, Asya milletlerinin soy kökenleri, Asya’da düsüncenin tekâmülü, Asya sanatlari, Asya basin tarihi, Asya’da beseri bilimlerin gelisim süreci, semiyotigin ekoloji ve çevre çalismalarina katkisi, Asya’da anlam üzerine yapilan çalismalar, Asya’nin sembolleri ve isaretleri gibi konularin tartisilacagini ifade etti.

Türk-Islam aydinlanma çagi düsünürlerinden Ibn-i Sina’nin önemli eserlerinden birinin konusunun Isaretler/Semboller olduguna dikkati çeken Prof. Özsari, anlam arastirmalari ve isaret tezlerine dair Türk-Islam Dünyasindaki arastirmalarin oldukça eski bir gelenege dayandigini belirtti.

Mustafa Özsari, Uluslararasi Asya Semiyotik Konferansinin Türkiye’de düzenlenmesinin Türk-Islam anlam arastirmalarinin dünyada hak ettigi yeri bulmasi için önemli bir firsat oldugunu vurguladi. Konferansa ilahiyat, dilbilim, mimari, iletisim, edebiyat bilim, folklor, etnografya, antropoloji, görsel sanatlar vb. farkli disiplinlerde çalisan ve semiyotigi inceleme metodu olarak kullanan arastirmacilarin katilacagi ögrenildi.

Arastirmalarda elde edilen bulgular Türkiye’den dünyaya yayilacak

Asya Semiyotik Konferansi’nin ASIA ile birlikte ana düzenleyicisi olan ANASEM onursal baskani ve Balikesir Vali Yardimcisi Sükrü Kara, Uluslararasi Asya Semiyotik Konferansi’nin Balikesir’de düzenlemesinin Balikesir’in ve Türkiye’nin tanitimi açisinda önemli bir firsat oldugunu ifade etti.

Sükrü Kara yaptigi açiklamada, semiyotigin anlam arastirmalarina dayali disiplinler arasi bir bilim oldugunu, özellikle beseri bilimlerde önemli bir arastirma metodu görevi yaptigini, basta Kore ve Japonya olmak üzere Asya’nin önde gelen ülkelerinde yetismis sosyal bilimcilerin arastirmalarini ve elde ettikleri bulgulari Balikesir’den dünyaya duyuracaklarini belirtti.

Vali Yardimcisi Kara, 2026 yilinda 17’nci Dünya Semiotik Kongre’sinin Balikesir’de yapilmasi için resmen basvuruda bulunuldugunu, Balikesir’in adayliginin resmen deklare edildigini ifade etti.

Kaynak: İHA