Türk Sinemasinin Bilge Yönetmeni Kütahyali Ahmet Uluçay Dualarla Anildi

Kütahya Valisi Ali Çelik, "Karpuz Kabugundan Gemiler Yapmak" ve "Bozkirda Deniz Kabugu" gibi filmleriyle taninan, ödüllü yönetmen ve senarist Ahmet Uluçay’in Tepecik Beldesi Mezarligi’ndaki hem kabrini hem de ailesini ziyaret etti. Böylelikle ilk kez bir vali Ahmet Uluçay’i hem kabri basinda anmis hem de ailesini ziyaret etmis oldu.

Türk Sinemasinin Bilge Yönetmeni Kütahyali Ahmet Uluçay Dualarla Anildi
Vali Ali Çelik, Kütahya’nin Tavsanli ilçesine bagli Tepecik köyünde dünyaya gelen, sinema dünyasina kazandirdigi filmlerle adini tüm dünyaya duyuran Türk sinemasinin bilge yönetmeni Ahmet Uluçay’i kabri basinda andi. Vefatinin 13. yil dönümü sebebiyle Ahmet Uluçay’in Tepecik Beldesi Mezarligindaki kabrini ziyaret eden Vali Çelik, Kur’an-i Kerim tilavetinin ardindan Uluçay için dua edip karanfil birakti.

Önce kabrini sonra da ailesini evinde ziyaret etti

Vali Ali Çelik, kabir ziyaretinin ardindan Ahmet Uluçay’in Tepecik beldesinde yasayan ailesini ziyaret ederek Uluçay’in esi Ayse, çocuklari Idris ve Hatice Feyza ile bir araya geldi. Vali Çelik’in ziyaretinden büyük mutluluk duydugunu söyleyen Ayse Uluçay, Ahmet Uluçay’in sinema tutkusunu, hayallerini ve anilarini anlatti. Ayse Uluçay, “Çok çektik ama hepsine degdi” dedi.

Yasadigi köyün sinirlarini asip adini tüm dünyaya duyuran Ahmet Uluçay’i rahmet ve özlemle andigini ifade eden Vali Ali Çelik, “Imkansizliklara karsi dur durak bilmeyen mücadelesi, inanmisliginin öyküsü bugün hala bozkirin çocuklarinin umudu ve rehberi. Onun sarip sarmalayan samimiyeti, tutkusu, içinde bulundugu yalnizliga, zorluklara ragmen hayallerinden vazgeçmeyisi, bir çocuk gözüyle hayata bakisi sadece sinema anlaminda degil, yasam hakkinda da çok önemli dersler içeriyor. Hepimizin onun hayatindan ögrenecegi çok sey var. Iyi ki bu dünyadan bir Ahmet Uluçay geçmis ve iyi ki bu topraklarda dogmus” dedi.

“Ahmet Uluçay’la keske tanisma firsatim olsaydi” diyen Vali Ali Çelik, “Umut varsa yasam vardir, yasam varsa umut vardir sözü tam da onun hayatini anlatiyor. Dervis gönüllü, merhamet dünyasi olan bir adam. Ardinda onurlu bir yasam, güzel kelimelerle anilan bir isim ve sanatini birakti. Mekani cennet olsun insallah” dedi.

Vali Çelik’e Tavsanli Kaymakami Hayrettin Baskin ile Il Kültür Müdürü Zekeriya Ünal eslik etti.

Ahmet Uluçay kimdir?

1954 yilinda Kütahya’nin Tavsanli ilçesi Tepecik köyünde dogdu. Ilkokulu bitirdikten bir süre çobanlik yapan Uluçay, insaat isçiligi, kamyon soförlügü, hamallik ve tavukçuluk gibi çesitli islerde çalisti. Sinema ile 1960 yilinda ilkokul siralarindayken, köyüne gelen seyyar bir sinemaci sayesinde tanisti. "Lumiére Kardesler sinemayi icat etmeselerdi, bunu Tavsanli’da Ismail (Mutlu) ile biz yapacaktik." diyen Uluçay, 12 yasindayken arkadasi Ismail Mutlu ile sinema makinesi yapmaya karar verdi. Üç yilin ardindan topladiklari film parçalarini birlestirerek köy halkina küçük gösterimler düzenledi.

Ahmet Uluçay, ilk kisa filmi "Optik Düsler"i 1993’te aldigi eski bir kamerayla çekti. Daha sonra "Koltuk Degneklerinden Kanat Yapmak", "Bizim Köyün Orta Yeri Sinema", "Minyatür Kosmos’da Rüya", "Inci Deniz Dibinde", "Epilectic Film", "Uzun Metrajin Resmi", "Exorcise" ve "Kaza" adli filmlere imza atan Uluçay, eserleriyle birçok önemli ödüle layik görüldü.

2007 yilinda çekimlerine basladigi Bozkirda Deniz Kabugu filmini saglik sorunlari sebebiyle sürdüremedi. Kimi dergilerde yayimlanan siirlerinin yani sira roman da yazdi. Filmleriyle ulusal ve uluslararasi festivallerde pek çok ödül aldi. Beyin tümörü teshisiyle kaldirildigi hastanede tedavi görürken zatürreye yakalanan iki çocuk babasi Uluçay, 30 Kasim 2009’da, 55 yasindayken vefat etti.
Kaynak: İHA