Siyanürle Altin Çikartan Madende Kapasite Arttirilmak Isteniyor

Sivas’in Kangal ilçesine bagli Bakirtepe mevkiinde siyanürle altin çikartan firmanin kapasite artirimina gitmek istemesi, yörede yasayanlarin tepkisine neden oldu.

Siyanürle Altin Çikartan Madende Kapasite Arttirilmak Isteniyor
Kangal’in Çetinkaya köyü Bakirtepe mevkiinde 2016 yilindan bu yana siyanürle altin çikartan Koç Holding’e bagli Demir Export firmasinin üretim kapasitesini artirmak için maden sahasinda yeni ocaklar açmak istemesi, çevre sakinlerinin tepkilerine neden oldu. Firmanin talebi dogrultusunda bugün Çetinkaya Köy Lokalinde çevre köylüler için ÇED Bilgilendirme Toplantisi düzenlendi.

Toplantiya, firma temsilcileri, Sivas Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügü görevlileri ile çevre köy sakinleri katildi.

Çevre köylerin sakinleri geçmiste yapilar çalismalar sirasinda sularinin kirletildigi, su kaynaklarinin yok edildigi, evlerinin hasar gördügü iddialariyla yeni açilmasi planlanan ocaklara tepki gösterdi. Toplantiyi protesto eden köylüler tepkilerini dile getirdikten sonra salonu terk etti. Toplanti salonda kalanlarla sürdü.

“’Doktor baliklar’ risk altinda”

Bölge sakinleri, yapilacak patlatmalarda yer alti sularinin zarar görebilecegini, ocaklarin açilmasi planlanan sahaya 4-5 kilometre mesafede bulunan sifali baliklarin da risk altina girebilecegini söyledi.

Vatandaslar; yer altindan gelen selenyumlu suyla yeryüzüne çikan bu baliklarin uzun yillardir cilt hastaliklarinin tedavisinde kullanildigini, dünyada benzeri bulunmadigi düsünülen bu baliklarda sifa arayanlarin dünyanin farkli bölgelerinden Sivas’a geldigini, baliklarin bu özellikleriyle ‘doktor baliklar’ olarak adlandirildigini katardi.

Kalkim köyü sakinlerinden Hayrettin Çaliskan, köylerinin açilmasi planlanan ocaklarin etki alaninda oldugunu belirterek, ocaklarda yapilacak patlatmalarin yer alti su kaynaklarinin kaybolmasina neden olabilecegini ifade etti.

Çaliskan, Kalkim’da yer altindan çikan selenyumlu suda bulunan ’doktor baliklar’in da bu nedenle kaybolabilecegini dile getirdi. Çaliskan, bu sifali baliklarin dünyada esi benzeri bulunmadigini, zarar görmeleri halinde telafisi mümkün olmayacak zararlar olusacagini sözlerine ekledi.

93 bin ons altin üretti

Koç Holding’e bagli Demir Export firmasi tarafindan 2015 yilinda bu yana siyanürle üretim yapilan madende bugüne kadar yaklasik 93 bin ons altin üretildi. Maden yillik 1.5 milyon ton üretim kapasitesine sahip.

Firma agir ceza mahkemesinde yargilandi

Koç grubuna bagli olarak faaliyet gösteren Demir Export isimli firma tarafindan isletilen maden faaliyetleri nedeniyle Demirözü köyünün içme suyuna arsenik karistigi gerekçesiyle firma hakkinda suç duyurusunda bulunulmus, 2017 yilinda Kangal Asliye Ceza Mahkemesinin verdigi kararla dava çevre davasi olmaktan çikarak ceza davasina dönüsmüstü. Firma, Sivas Agir Ceza Mahkemesinde, köylülere kasten arsenikli su içirme suçlamasi ile yargilandi.
Kaynak: İHA