NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Açiklamasi 'Çikarlarimiza Uygun Oldugu Sürece Çin Ile Iliskilerimizi Sürdürecegiz'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Çin’i düsman olarak görmüyoruz. Çikarlarimiza uygun oldugu sürece Çin ile iliskilerimizi sürdürecegiz” dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Açiklamasi 'Çikarlarimiza Uygun Oldugu Sürece Çin Ile Iliskilerimizi Sürdürecegiz'
Romanya’nin baskenti Bükres’te gerçeklestirilen ve iki gün süren NATO Disisleri Bakanlari Toplantisi sona erdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg oturumlarin sona ermesinin ardindan basin toplantisi düzenledi.

Dün aksam Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba’nin da katildigi çalisma yemeginde Rusya’nin saldirilari ile NATO’nun Ukrayna’ya desteginin ele alindigini ifade eden Stoltenberg, “Ukrayna önemli ilerlemeler sagladi. Ancak Rusya’yi küçümsememeliyiz. Rus füzeleri ve insansiz hava araçlari sehirleri, sivilleri ve önemli altyapiyi vurmaya devam ediyor. Bu saldirilar kis mevsiminin baslamasiyla birlikte çok fazla insanin aci çekmesine neden oluyor. NATO Disisleri Bakanlari, Ukrayna’ya devam eden askeri destegimizin özellikle hava savunma desteginin gerekli oldugunu açikça belirtti.

Müttefiklerin yeni taahhütlerini memnuniyetle karsiliyorum” dedi.



“Ukrayna’nin NATO’ya üye olmasinin ön kosulu galip gelmesi”

Ukrayna’nin NATO’ya üyelik basvurusuna iliskin açiklamalarda bulunan Stoltenberg, “Suanda en acil görevimiz Ukrayna’nin Avrupa’da egemen, bagimsiz, demokratik bir devlet olmasini saglamak. Bunu gerçeklestirmek için, Ukrayna’ya askeri, ekonomik, mali ve insani destek için elimizden geleni yapmamiz gerekiyor. Biz suanda tam olarak bunu yapiyoruz. Ukrayna bagimsiz bir egemen devlet olarak savasi kazanmazsa, bu durumda elbette üyelik konusu masada olmaz. Çünkü Ukrayna’da aday bir üyemiz olmayacak. Dolayisiyla, Ukrayna’nin ne zaman üye olabilecegi hakkinda düsünceniz ne olursa olsun, bu konunun masada olmasinin ön kosulu Ukrayna’nin galip gelmesidir ve biz Ukrayna’nin bunu yapmasina yardimci oluyoruz” ifadelerini kullandi.

“Çin’i düsman olarak görmüyoruz”

Bugün gerçeklestirilen ilk oturumda Çin’in NATO ülkelerinin çikarlarina, degerlerine ve güvenligine yönelik uzun vadeli tehditlerinin görüsüldügünü kaydeden Stoltenberg, “NATO, bir Avrupa ve Kuzey Amerika ittifakidir. Ancak karsilastigimiz zorluklar küresel boyutta. Bu zorluklari NATO’da birlikte ele almaliyiz. Çin’i düsman olarak görmüyoruz. Çikarlarimiza uygun oldugu sürece Çin ile iliskilerimizi sürdürecegiz” seklinde konustu.

Disisleri bakanlarinin Çin’in askeri ve teknolojik ilerlemeleri ile gelisen siber ve hibrit faaliyetlerini degerlendirdiklerini kaydeden Stoltenberg, “Ukrayna’daki savas, Rus gazina olan bagimliligimizi gösterdi. Bu ayni zamanda bizi tedarik zincirlerimiz, teknolojimiz veya altyapimiz konusunda diger otoriter rejimlere, özellikle Çin’e olan bagimliliklarimizi degerlendirmeye yönlendirmeli. Elbette Çin ile ticari ve ekonomik iliskiler kurmaya devam edecegiz. Ancak bagimliliklarimizin farkinda olmaliyiz” diye konustu.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg disisleri bakanlarinin ayrica müttefiklerin güvenligine yönelik tehdit olusturan terör konusunu ele aldigini ifade ederek, “Bunu en son Istanbul’daki korkunç saldirida yasadik. Bakanlar, bu tehdide karsi mücadele çabalarimizi sürdürmemiz gerektigi konusunda mutabik kaldilar” dedi.

Gerçeklestirilen son oturuma Rus baski altindaki NATO ortaklari Bosna Hersek, Gürcistan ve Moldova’nin disisleri bakanlarinin katildigini belirten Stoltenberg, ortak güvenlik kaygilari ile isbirligini güçlendirmenin yollarinin ele alindigini, müttefiklerin bu ülkelere yönelik destegini arttirma konusunda anlastigini söyledi.

Kaynak: İHA