Hak-Is Genel Baskani Arslan Açiklamasi 'Asgari Ücret Gerçekten Asgari Ücret Olmali'

Hak-Is Genel Baskani Mahmut Arslan, “Asgari ücret gerçekten asgari ücret olmali. Bizim bugün belirleyecegimiz asgari ücret bir genel ücret noktasina gelmis durumda. Bu çeliskiyi ortadan kaldirmamiz gerekiyor” dedi.

Hak-Is Genel Baskani Arslan Açiklamasi 'Asgari Ücret Gerçekten Asgari Ücret Olmali'


Hak-Is Genel Baskani Mahmut Arslan, Ankara’da bir otelde gerçeklestirilen ödül töreni ardindan gündeme iliskin açiklamalarda bulundu. Burada yaptigi konusmada asgari ücrete gelen yeni düzenlemeyle ilgili konusan Arslan, “Asgari ücret tespit komisyonu Aralik ayinda toplanacak. Bakan da Persembe günü asgari ücret komisyonu resmi muhataplariyla bir toplanti gerçeklestirecek. Bakanla yaptigimiz degerlendirmede komisyona davet edilmezse baska konfederasyonlarla da görüsmeler yapacagini ifade etti.

Temmuz ayindaki asgari ücretin belirlenmesinde biz komisyonda olmadigimiz halde bizi davet ederek asgari ücretle ilgili beklentilerini, önerilerini, düsüncelerin ve degerlendirmelerini almisti. Dün yaptigimiz görüsmede önümüzdeki günlerde yine asgari ücretle ilgili görüslerimize basvuracagina ifade ettiler” diye konustu.



Asgari ücret belirlenirken özel sektörde agirlikli çalisanlarin oldugunun farkinda olunmasi gerektigini ifade eden Arslan, bir ailenin yoksulluk sinirinin altinda olmayacak sekilde asgari ücret almasi gerektigini vurgulayarak sunlari kaydetti: “Hak-Is’in asgari ücretle ilgili önceki yillardan kalan ilkelerden bir tanesi, komisyonun yapisinin degistirilmesi. Ikincisi, asgari ücret tespit edilirken Türkiye’nin aile yapisi dikkate alinarak isçi, esi ve iki çocugunu esas alan dört kisilik bir ailenin esas alinmasi ve buna göre asgari ücretin belirlenmesi hususunda talebimiz var. Üçüncü talebimiz, asgari ücret gerçekten asgari ücret olmali. Bizim bugün belirleyecegimiz asgari ücret bir genel ücret noktasina gelmis durumda. Bu çeliskiyi ortadan kaldirmamiz gerekiyor. Bu konuda çesitli arastirmalardan yararlanarak bir rakam tespitimiz olacak. Henüz daha asgari ücretin ilan edilmesine uzun bir zaman var, bu zaman içerisinde çalismalarimizi tamamlayip gerektiginde kamuoyuyla paylasacagiz.”

Hak-Is’in düzenledigi “Emege Saygi” temasi çerçevesinde HAK-IS 11. Uluslararasi Kisa Film Yarismasi ödül törenine katilan Arslan, ulusal ve uluslararasi kategoride 11 dalda toplam 22 ödülün yani sira “Sendika Gözünden” kategorisinde birçok sanatçi katildi.

En Iyi Film Birincilik Ödülü “Mermerin Sultanlari” kisa filmiyle Mehmet Buyruk, uluslararasi alanda En Iyi Film Birincilik Ödülü Hollanda’dan “You Can’t Automate Me” (Beni Otomatiklestiremezsin) kisa filmiyle Luna Nastasa, Türkiye’den En Iyi Film Ikincilik Ödülünü almak üzere “Can Suyu” kisa filmiyle Anil Gök, Türkiye’den En Iyi Film Üçüncülük Ödülünü almak üzere “Son Görülme” kisa filmiyle Meryem Sena Metin’e ödülleri takdim edildi. Tören hatira fotografi çekimi ile sona erdi.
Kaynak: İHA