Düzce Valiliginden Fahis Kira Artisi Açiklamasi Açiklamasi 'Cumhuriyet Savciligina Sikayette Bulunun'

DÜZCE – Düzce Valiligi deprem sonrasi kiralarda artis yasandigi yönündeki sikayetlerle ilgili, “Kiracilarimiz fahis fiyat artislari için Cumhuriyet Bassavciligi’na sikayette bulunabilirler” dedi.

Düzce’de yasanan 5,9’luk deprem sonrasinda is ve ev yerlerinde ki kira artisi ile ilgili Valilik yazili bir açiklama yapti. Depremin yaralarinin sarilmasi için tüm imkanlarin seferber edildigi belirtilen açiklamada, “Deprem sonrasi bizi en çok sevindiren haber deprem nedenli herhangi bir can kaybi yasanmamasi ve bütün vatandaslarimizin sag salim evlerinden tahliye olabilmesi idi. Depremin yasandigi ilk andan itibaren devletimiz, vatandaslarimizin barinma, gida, acil saglik, psikososyal destek ve buna benzer tüm ihtiyaçlari için seferber olmus, depremin yaralarinin sarilmasi için kamu kurumlari ve STK’larimiz tüm imkanlari ile ilimize yardima gelmislerdir” denildi.

Depremde agir hasar gören binalarin bosaltilmasi için lojistik ve personel desteginin verildigi bildirilen açiklamada “Tüm bu dayanisma ve beraberlik örneklerinin yaninda; 23 Kasim 2022 tarihinde ilimizde yasanan deprem sonrasi, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi yetkililerince yapilan ilk incelemeler sonucu bazi binalarimizda agir hasar oldugu binalarin acilen bosaltilmasi gerektigi karari verildi.

Agir hasarli binalarin bosaltilmasi için kurumlarimizca gerekli lojistik ve personel destegi saglanmaktadir” ifadelerine yer verildi.



“Kira artisi yüzde 25’i geçmemek kosulu ile yapilabilir”

Valilikten kira artislari ile ilgili ise sunlar aktarildi:

"Tüm bunlarin yani sira deprem sonrasi kiralik mesken ve is yerleri sahiplerinin hem mevcut kiracilardan hem de yeni ev kiralamak isteyen vatandaslarimizdan yüksek meblaglarda kiralar istenildigi sikayetleri kurumumuza ulasmaktadir. Hepimizin bildigi üzere Borçlar Kanununun Geçici 1. Maddesine istinaden yillik kira artislari bir önceki kira yilina ait kira bedelinin yüzde 25’ini geçmemek kosulu ile yapilabilir. Bu kanun hükümlerine uymadigi tespit edilen mülk sahiplerinin tespit edilmesi durumunda, ilgili kurumlarimizca gerekli islem baslatilacaktir. Ayrica kiracilarimiz da fahis fiyat artislari için ilgili Cumhuriyet Bassavciligi’na sikayette bulunabilirler. Düzceliler olarak birlik ve beraberlige ihtiyaç duydugumuz bu zor günlerimizi dayanisma içerisinde atlatacagimiza güvenimiz tamdir.”
Kaynak: İHA