Disisleri Bakani Çavusoglu Açiklamasi 'Gida Krizi Ve Enerji Krizi Tüm Dünyayi Yakip Kavuruyor'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Rusya-Ukrayna Savasi’na iliskin, “Gida krizi ve enerji krizi tüm dünyayi yakip kavuruyor. Taraflari baris masasina oturtmak için çaba gösterirken attigimiz adimlarla, savasin olumsuz etkilerini de en aza indirmeye çalisiyoruz” dedi.



Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, NATO Disisleri Bakanlari Toplantisi’nin ardindan Romanya’nin baskenti Bükres’te Uluslararasi Demokratlar Birligi’nin (UID) Bükres Temsilciliginin açilisina katildi.

Çavusoglu açilista yaptigi konusmada, “Bugün Uluslararasi Demokratlar Birligi’nin Romanya Ofisi’nin açilisinda sizlerle beraber olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Sizlere Saygideger Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in da selamlarini, sevgilerini, en iyi dileklerini iletmek istiyorum. Dünyamiz zor günlerden geçiyor bunu hepimiz görüyoruz. Sadece görmüyoruz, yasiyoruz. Romanya’nin hemen sinir komsusu olan Ukrayna’da devam eden savas, hepimizi etkiliyor, tüm dünyayi etkiliyor” dedi.



“Tahil anlasmasi dünyada tahil ve gida fiyatlarinin 2008’den sonra düsüsüne sebep oldu”

Çogunlugu Türkiye’nin yer aldigi bölgede olmak üzere dünyanin degisik bölgelerinde çatismalarin devam ettigine dikkat çeken Çavusoglu, “Istikrarsizliklar, krizler devam ediyor. Krizlerin yansimalari ortada. En son iste gida krizi ve enerji krizi tüm dünyayi yakip kavuruyor. Bu gelismeler karsisinda Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in liderliginde biz krizlerin çözümü için olaylarinin yatistirilmasi için güvene arttirici adimlarin atilmasi için dünyanin barisi ve istikrari için çaba sarf ediyoruz. Taraflari baris masasina oturtmak için çaba gösterirken attigimiz adimlarla, savasin olumsuz etkilerini de en aza indirmeye çalisiyoruz. Iste bir tahil anlasmasi, BM’yle birlikte aracilik yaptigimiz, gerçeklestirdigimiz tahil anlasmasi dünyada tahil ve gida fiyatlarinin 2008’den sonra düsüsüne sebep oldu. Eger bu anlasma olmasaydi ve dört ay sonra uzatilmasaydi çok ciddi krizle karsi karsiya kalacaktik. Ayni sekilde Ukrayna ve Rusya arasinda esir degisimi konusunda attigimiz çabalari herkes biliyor” dedi.



“Daha buradan sayamayacagim, bazilari da gizli olmak üzere birçok çabamiz devam ediyor”

Türkiye’nin Zaporijya Nükleer Santrali konusunda Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (UAEA) ile Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurulusu (Rosatom) yetkililerini bir araya getirmeye devam ettigini aktaran Çavusoglu, “Bu tür krizlerin önüne geçmemiz lazim. Daha buradan sayamayacagim, bazilari da gizli olmak üzere birçok çabamiz devam ediyor. Tabii bunlari yaparken NATO’da da önemli bir rol oynayan Türkiye var” dedi.



“Terörle mücadele Türkiye yillardir çok bedel ödedi”

Bükres’teki NATO Disisleri Bakanlari Toplantisina deginen Çavusoglu, “Özellikle Madrid Zirvesi’nden sonra Stratejik Konseptin kabul edilmesinden sonra bu toplanti son derece önemli ve anlamliydi. Bu toplantilarda Rusya-Ukrayna ihtilafi tabii ki gündeme getirildi.

Tabii terörizm de artik Madrid Zirvesi ve Stratejik Konsept ile birlikte tehdit olarak NATO’nun envanterine girdi” dedi.



Terörle mücadele konusunda Türkiye’nin yillardir çok bedel ödedigini vurgulayan Çavusoglu, Türkiye’nin terörle en etkin mücadeleyi yapan ülkelerin basinda geldigini belirterek, PKK, YPG, DEAS, FETÖ ve DHKP-C gibi birçok terör örgütüyle yillardir mücadele ettigini açikladi.



“Ermeni terör saldirilarina çok sehitler verdik”

Çavusoglu, “Bedeller ödedik. En çok sehit veren bir bakanligin bakani olarak da yani biz Disisleri Bakanligi olarak Ermeni terör saldirilarina çok sehitler verdik. Terörle mücadelenin devam etmesi gerektigini bilen bir kurumuz ve yurt disinda da terörle mücadelemizi sürdürecegiz” dedi.



“Siz bize gölge etmeyin, biz terörle mücadele ediyoruz”

Pençe-Kilit Harekati’nda sehit düsen güvenlik güçlerine Allah’tan rahmet dileyen Çavusoglu, “Dualarimiz Mehmetçik ile terörle mücadelede kararliligimiz devam ediyor. Hiçbir sey bizi yildiramaz. Ikili görüsmelerde de muhataplarimiza da söyledik. Siz bize gölge etmeyin, biz terörle mücadele ediyoruz. Sivilleri hedef almiyoruz. Degisik bahanelerle bize engel çikarmaya çalismayin dedik” ifadelerini kullandi.

Romanya’nin Türkiye için hem dost hem stratejik ortak hem de müttefik oldugunu belirten Çavusoglu, “Geçen sene stratejik ortakligimizin 10’uncu yilini kutladik. Gelecek hafta Disisleri Bakani Aurescu, ülkemizde agirlayacak olmaktan mutluluk duyuyoruz. Aramizda Yüksek Düzeyli Stratejik Isbirligi Konseyi mekanizmasini da insallah kuracagiz. Diger taraftan Türkiye, Romanya, Polonya üçlü mekanizmada basarili bir sekilde ilerliyor. Liderler zirvesi gerçeklestirme konusunda ortak karar aldik. Ikili ticaret hacmimizde 10 milyar dolar hedefimiz vardi. Bu sene o rakami geçecegiz. Artik yeni hedefler ortaya koymamiz lazim, 15 milyar dolar kisa vade, 20 milyar dolar orta vade için hedefler koymamiz lazim. Tabii burada bu hedefleri koyarken en çok Türk girisimcilerine, is insanlarimiza güveniyoruz ki bu ülkede 17 binden fazla sirketimiz var. Buradaki toplam yatirim miktarimiz 7 milyar dolari geçmis durumda ve ikili ticaret hacmine de çok ciddi katkilar yapiyor bu yatirimlar. Çünkü yatirimlar yapilirken malzemenin ürünlerin büyük bir bölümü Türkiye’den geliyor” dedi.



Herkesin diplomasinin içinde oldugunu aktaran Çavusoglu, “Sivil toplum örgütleri bazen bizim açamadigimiz kapilari da açabiliyor. Resmi görüsün ötesinde özel temaslariyla iliskilerimize ve diplomasimize çok önemli katkilar sagliyor. Bu baglamda yillardir önce Avrupali Türk Demokratlar Birligi olarak baslayan, simdi Uluslararasi Demokratlar Birligi olarak devam eden de çok önemli katkilari oldu. Geçmiste AK Parti Genel Baskan Yardimcisi olarak o günkü adiyla Avrupa’da bazi ofislerin açilmasina da katki saglamistim. Sonuçta 32 ülkede su anda Uluslararasi Demokratlar Birligi faaliyet gösteriyor. Kuruluslarimizin da diplomasimize ve bulunduklari ülkelerle hatta temas ettikleri bölgesel uluslararasi örgütlerle iliskilerimize çok önemli katkilar sagladigini görüyoruz. O yüzden mütesekkiriz” dedi.



“FETÖ terör örgütü bulundugu her ülke için tehdittir”

Terör örgütü FETÖ’ye de dikkat çeken Çavusoglu, “Tabii burada sözlerime son vermeden önce bir konuda yine dikkatinizi çekmek istiyorum. Yani FETÖ konusunu bir kere daha dikkatinize getirmek istiyorum. FETÖ terör örgütü bulundugu her ülke için tehdittir. Dolayisiyla bu ülkelerde de, Avrupa ülkelerinde de varlar. Maalesef bu terör örgütü bazi ülkeler tarafindan da korunuyor ve kullaniliyor. Dolayisiyla özellikle bu FETÖ terör örgütünün faaliyetlerine de dikkat etmek lazim. Mesafeyi iyi koymak lazim. Herhangi bir durumda da büyükelçiligimiz, baskonsoloslugumuz basta olmak üzere bizler de dahil hemen bilgilendirmede bulunmanizda fayda var” dedi.



Türkiye’nin yurt disinda yasayan vatandaslarin, soydaslarin ve akraba topluluklarinin yaninda oldugunu aktaran Çavusoglu, “Bu bizim dis politikamizin önceliklerinden bir tanesi. Konsolosluk hizmetlerinin kalitesini arttirmak, çesitliligini arttirmak, vatandaslarimizdan gelen talepler dogrultusunda ve hizli bir sekilde vatandaslarimizin taleplerini yerine getirmekte önceligimiz. Su anda 74 farkli alanda konsolosluk hizmeti veriyoruz” dedi.



Yurtdisinda yasayan vatandaslarin Türkiye’nin yönetilmesine, seçim yoluyla oy vererek katki saglamasini önemsediklerini ifade eden Çavusoglu, “O nedenle zaten gerekli düzenlemeleri yaptik. Sadece misyonlarimizda seçimleri gerçeklestirebiliyoruz. Tabii Yüksek Seçim Kurulu’nun karari. Biz Yüksek Seçim Kurulu’na misyonlarimizin olmadigi yerlerde de eger izin verirlerse seçim sandigi açabilecegimizi bu birikime, kapasiteye, tecrübeye ulastigimizi tekrar söylüyoruz. Tabii son karar Yüksek Seçim Kurulu’nundur. Onlarin aldigi karara uymak zorundayiz” dedi.

Kaynak: İHA