Çankaya Köskü'ndeki Çalistayda Ukrayna'daki Savasin Küresel Etkileri Ele Alindi

Cumhurbaskanligi Güvenlik ve Dis Politikalar Kurulu Tarafindan "Ukrayna Savasi: Bölgesel ve Küresel Etkiler” baslikli çalistay düzenlendi.

Çankaya Köskü'ndeki Çalistayda Ukrayna'daki Savasin Küresel Etkileri Ele Alindi
Çankaya Köskü’nde Cumhurbaskanligi Sözcüsü ve Güvenlik ve Dis Politikalar Kurulu Baskanvekili Ibrahim Kalin baskanliginda gerçeklestirilen çalistaya kurul üyeleri, akademisyenler, düsünce kurulusu temsilcileri, is adamlari ve uzmanlar katildi.

Çalistayda Rusya-Ukrayna savasinin bölgesel ve küresel etkileri ile Türkiye’nin pozisyonu ve üstlendigi rol genis bir sekilde ele alindi. Sahadaki gelismeler, savas sonrasinda olusan jeopolitik dengelerdeki degisimler, enerji, gida ve tedarik zincirinde yasanan krizler, savasin küresel güvenlik mimarisine etkisi, savasin neden olabilecegi nükleer tehdit, AB ve ABD’nin pozisyonu konulari da degerlendirildi. Rusya-Ukrayna savasinin gidisati konusunda farkli senaryolarin konusuldugu çalistayda savasin uzamasi ve derinlesmesinin küresel istikrar, ekonomi, enerji, gida güvenligi ve diger alanlarda büyük maliyetler üretecegi belirtildi. Bu süreçte Türkiye’nin yürüttügü diplomatik girisimlerin önemine vurgu yapildi. Esir takasi ve tahil anlasmasinin süresinin uzatilmasinda Türkiye’nin kritik rolüne dikkat çekilirken, bunun ateskes için bir zemin teskil etmesi gerektigi degerlendirmesi yapildi. Ukrayna’nin egemenligi ve toprak bütünlügü temelinde bir çözüm için diplomasi yolunun açilmasi ve müzakerelerin yeniden canlandirilmasi için diplomatik çabalarin artmasi gerektigi belirtildi. Savasin sonlandirilmasi için iki tarafin da kabul edebilecegi onurlu çikis formüllerine odaklanmanin elzem oldugu belirtildi. Savasin gidisatinin olusturacagi yeni kosullara göre Türkiye’nin çözüm için oynayabilecegi diplomatik rol müzakere edildi. Çalistayda Ukrayna savasinin durdurulmasinin birinci öncelik olduguna ancak savastan sonra olusabilecek yeni güç dengelerine göre küresel güvenlik mimarisinin muhtemel degisimine de hazirlik yapilmasi gerektigine dikkat çekildi.
Kaynak: İHA