Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Savasin Etkilerini En Çok Polonya Ve Türkiye Gibi Bölge Ülkeler Hissediyor'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Polonya’da Türkiye’nin Lodz Fahri Baskonsoloslugu’nun açilis töreninde yaptigi konusmada, “Savasin etkilerini en çok Polonya ve Türkiye gibi bölge ülkeler hissediyor" dedi.

Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Savasin Etkilerini En Çok Polonya Ve Türkiye Gibi Bölge Ülkeler Hissediyor'


Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Avrupa Güvenlik ve Isbirligi Teskilati (AGIT) Bakanlar Konseyi’ne katilmak üzere geldigi Polonya’nin Lodz kentindeki temaslarini sürdürüyor. Bakan Çavusoglu, Bakanlar Konseyi toplantisi öncesi Türkiye’nin Lodz Fahri Baskonsoloslugu’nun açilis törenine katildi.

Türkiye’nin Lodz Fahri Baskonsoloslugu’nun, Polonya’daki dördüncü baskonsolosluk oldugunu belirten Bakan Çavusoglu, “Besinci temsilciligimizi de yakin zamanda yine destekleriniz ile açacagiz. Degerli dostlar, hemen yani basimizda Avrupa’da devam eden bir savas var. Bu savasin etkilerini tabii tüm dünya hissediyor ama en çok da Türkiye gibi Polonya gibi bölge ülkeler etkileniyor. Bu süreçte oynadiklari rol ve o üstlendikleri sorumluluk için Polonya’ya huzurlarinizda tesekkür etmek istiyorum. Ayrica siginmaci yükü dahil birçok sorumlulugu üstlenen Polonya’ya tüm Avrupa’nin bir tesekkür borcunun oldugunu düsünüyorum. Bu vesileyle sinira düsen füzenin neden oldugu can kayiplarindan dolayi bir kere daha sevgili dostum Zbigniew’e, Polonya hükumetine ve halkina taziyelerimi iletmek istiyorum” dedi.



“Polonya, Türkiye Cumhuriyeti’ni ilk taniyan ülkelerin bir tanesi”

Türkiye-Polonya iliskilerinin 6 asir önceye dayandigini söyleyen Bakan Çavusoglu, “Diplomatik iliskilerimiz Avrupa ve dünya tarihinin en uzun kesintisiz iliskilerinden bir tanesidir. 23 Temmuz 1923’te imzaladigimiz dostluk anlasmasiyla Türkiye Cumhuriyeti’ni ilk taniyan ülkelerin bir tanesi Polonya’dir. Iliskilerimiz her alanda ilerliyor, gelisiyor. Yakin zamanda iliskilerimizi yüksek düzeyli stratejik is birligi seviyesine de çikararak is birligimizi daha da derinlestirecegiz. Ticaretimiz, Eylül ayinda 7.3 milyar dolari asti. Bu sene 10 milyar dolara insallah ulasacagiz. Eylül ayi itibariyle 1.1 milyon Polonyali turisti ülkemizde agirladik. Bu sayilarin önümüzdeki yillarda daha da artacagina inaniyoruz. Tabii, sefer sayilarini da arttirmamiz gerekiyor. Polonya’da 25 bin civarinda Türk yasiyor. Bugün toplumu temsil eden arkadaslarimizla bir araya geldik. Burada yasamaktan çok mutlular. 5 binden fazla ögrenci var. Polonya, ögrencilerin en çok tercih ettigi destinasyonlarin basinda geliyor. Tabii, fahri konsolosumuz buradaki ofisinde hem Polonyali dostlarimiza hizmet edecek hem de burada yasayan vatandaslarimiza da ayni sekilde destek verecek. Polonya makamlarinin da gerekse merkezde hükümet, vali, yerel yöneticiler de gerekli destegi kendilerinden esirgemeyeceklerdir. Bugün bu anlamli açilista bizlerle beraber oldugunuz için hepinize çok tesekkür ediyorum” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA