Avukat Ibrahim Avsar Açiklamasi 'Avukatlar Adina Kullanilmak Üzere SSK'ya Promosyon Ödemesi Yapilmasi Talep Edilebilir'

Avukat Ibrahim Avsar, avukatlarin emekli maasi konusunda sikintilarina dikkat çekerek, "Avukatlar adina kullanilmak üzere Sosyal Sigortalar Kurumuna (SSK) promosyon ödemesi yapilmasi talep edilebilir" dedi.

Avukat Ibrahim Avsar Açiklamasi 'Avukatlar Adina Kullanilmak Üzere SSK'ya Promosyon Ödemesi Yapilmasi Talep Edilebilir'
Ankara Barosu avukatlarindan Ibrahim Avsar, Ihlas Haber Ajansi muhabirine avukatlarin sorunlarina iliskin açiklamalarda bulundu. Türkiye’deki avukatlarin her geçen gün ekonomik ve sosyal durumlarinin kötüye gittigini belirten Avsar, “Avukatlik mesleginin sosyal ve ekonomik durumu her geçen gün kötüye gidiyor. Bunun bir sekilde önüne geçilmesi gerekiyor. Avukatlarin yaptigi islere mütenasip emeklilik haklarinin oldugu söylenemez. Ancak her geçen gün avukatlik mesleginin ekonomik ve sosyal haklar yönünden kan kaybettigi de bir gerçektir” ifadelerini kullandi.

“Bu sorunu avukat arkadaslarimiz çözecektir”

Avukatlarin emeklilik haklarinin da çok dramatik düzeyde oldugunu söyleyen Avsar, “Emeklilik haklari bakimindan çok çok dramatik düzeylerde oldugu süphesiz. Bu olumsuzlugu sayilari her geçen gün artan ve Türkiye genelinde 170 bin sayisini asmis bulunan avukatlar çözecektir. Kamu avukatlari da dahil 170 bin sayisinin üzerindeki avukatlarin temel ortak sorunlarda söz birligi yapmalari gerekmektedir. Iki temel meseleyi ve çözüm yolunu kiymetli meslektaslarimla kisaca paylasmak istiyorum. Bu konu daha ayrintili çalisilarak çözümler üretilebilir” dedi.

Avukatlarin sigortalari hakkinda da konusan Avukat Avsar, sunlari söyledi:

“Öncelikle serbest avukatliktan emekli olan avukat meslektaslarimizin 2000 yili sonrasi emekli olan diger Bag-Kur ve SSK’li emekliler gibi emeklilikte intibak haklarinin gecikmeksizin verilmesi gerekiyor. 2008 yili sonrasinda bir anda Bag-Kur sigorta sistemine geçen avukatlarin neredeyse 10 bin sigorta prim günü karsiligi aldiklari emekli maaslari 2000 yili öncesi 5 bin 500 günlük primli sigortalidan daha azdir. Bu kabul edilemez bir durumdur. 2000 yili sonrasi pek çok sigortali kesim bu durumdan zarar görmüstür ancak en fazla 2000 yili sonrasi emekli olan avukat meslektaslarimiz magdur olmustur. Bu esitsizligin derhal ortadan kaldirilmasi elzemdir. Emeklilerde intibak yasasinin gecikmeksizin yasalasmasi gerekmektedir. 2000 yili sonrasi emekli olan meslektaslarimizin maaslarinda kismen de olsa artis olacaktir. Avukatlarin emekli maaslarinin emsallerine yakin orana gelebilmesi için uzun süredir pek çok meslektasimiz ve barolarimiz çalisma yapmaktadir. Baro pullarina eklenecek belirli bir meblag, baro kartlarin kullanimindan kaynaklanan primlerle olusturulacak fonla emekli maaslarinin bir nebze düzeltilebilecegi düsünülmüstür. Ancak uzun zamandir üzerinde çalistigimiz, UYAP sistemi vasitasi ile tüm avukatlarin hesaplari üzerinden transfer edilen harç, gider avanslari, icra tahsilatlari vs. tamami Türkiye genelinde kamu ve serbest çalisan meslektaslarimizin hesaplari üzerinden havalesi saglanmaktadir.”

“Avukatlar adina kullanilmak üzere SSK’ya promosyon ödemesi yapilmasi talep edilebilir”

Avukatlar adina kullanmak üzere SSK’ya ödeme yapilmasinin talep edilmesi gerektigini savunan Avsar, “Devlet hazinesine, SSK’ya bir kurus yük olmadan Adalet Bakanligi ile Türkiye Barolar Birligi vasitasi ile yapilacak bir çalisma ile su anda anlasmali banka olan Vakiflar Bankasinin elde ettigi bu fon avantajindan saglanacak promosyon miktari Türkiye Barolar Birligine (TBB) veya olusturulacak avukatlik sandigina ya da dogrudan avukatlar adina kullanilmak üzere SSK’ya promosyon ödemesi yapilmasi talep edilebilir. 170 bin avukatin UYAP sistemi üzerinden ödemelerde hesaplarinda banka lehine olusan potansiyel paranin bir kisminin tüm avukatlar lehine kullanilmasi tasarrufudur. Bu tasarruf TBB ile Adalet Bakanliginin ortak çalismasi ve Meclisteki avukat meslektaslarin yardimi ile yasalasmasi gerekir. Bu fonla emekli avukatlarin maasi belirli sartlarla ayni kideme sahip emekli hakim, savci maasi ile esitlenebilir. Genç yasta vefat eden meslektaslarimizin mirasçilarina ödeme yapilabilir, barolara destek saglanabilir. Bu konu üzerinde tüm meslektaslarimizin birlikte çalismasi, tüm barolarin, TBB ile Adalet Bakanligi el birligi ve söz birligi ile gayret göstermesi elzemdir. Avukatlik mesleginin temel sorunlarini biz avukatlar çözebiliriz, çözmeliyiz” dedi.

Kaynak: İHA