ASÜ, Enerjisini Günesten Alacak

Aksaray Üniversitesi (ASÜ), elektrik enerjisi ihtiyacini Günes Enerji Sistemi (GES) üzerinden karsilama hayaline adim adim ilerliyor. Enerji yönetimine dair yaptigi basarili çalismalari ifade eden pozitif bir etüt raporuna sahip olan ASÜ, Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikli Bakanliginin Dünya Bankasi destekli projesine basvuru yapti. Süreç resmiyet kazandiginda, rektörlük binasinin hemen karsisinda yer alan otoparkin üzerine bir GES kurulmasi mümkün hale gelebilecek.

ASÜ, Enerjisini Günesten Alacak


“90’li yillarin ortasinda ülkede üretim sifir düzeyindeydi”

ASÜ Enerji Birim Koordinatörlügü Birim Enerji Yönetim Komisyonu toplantisi, komisyon üyelerinin katilimi ile gerçeklestirildi.

Burada konusan Rektör Prof. Dr. Yusuf Sahin, genelde enerji yönetimi ve verimliligi, özelde ise kampüse kurulmasi için uzun bir süredir çalismalarini sürdürdükleri GES hakkinda önemli açiklamalar yapti. 1990’li yillarin ortasinda -bir potansiyel olmasina ragmen- Türkiye’de günes enerjisinin, rüzgâr enerjisinin ve jeotermal enerjinin üretim anlaminda sifir düzeyinde oldugunu dile getiren Rektör Sahin, o dönemde bir ders özelinde kurduklari ütopya üzerinden süreci degerlendirdi.

“25 yil önceki ütopyamiz bugün gerçege dönüsüyor”

Ankara’da temsili iki mahalle belirlediklerini ve sehircilikle ilgili farkli disiplinlerden ögrencilerle birlikte bu bölgeyi peyzaj, trafik, binalar, enerji sistemleri gibi detaylar üzerinden kurguladiklarini belirten Sahin, “Mahallelerin enerji ihtiyaçlari güneste karsilaniyordu, atiklar tamamen kullaniliyordu, evsel atiklari kullanan hayvanlar yetistiriliyordu ve dijital bir mekanizma ile tüm sistem denetleniyordu Böyle bir ütopyadan bugünlere gelmek oldukça heyecan verici. Bu ütopyanin üzerinden 25-26 yil geçti. Hayat bizi daha sonra ASÜ’ye, Aksaray’a getirdi ve biz bugün GES’le alakali son derece önemli bir noktaya dogru ilerliyoruz” dedi.



“Ödevlerimizi yaptik ve olumlu bir etüt raporu aldik”

3 yil boyunca kampüs içine bir GES kurmaya çalistiklarini, çesitli görüsmeler yaptiklarini ancak bu konudaki girisimlerinin -çesitli gerekçelerle- bekledikleri karsiligi görmedigini anlatan Prof. Sahin, “Daha sonra ‘Yenilenebilir Enerji Destekleme Programi’ (YEVDES) karsimiza çikti. Biz bu programa basvuruda bulunduk, gerekli ödevlerimizi yerine getirdik ve olumlu bir etüt raporu aldik. Bu sürecin ardindan bize, rektörlük binamizin karsisindaki otoparkin üzerine bir GES kurulabilecegi belirtildi. Fakat bu çalismanin daha evvel yapilmis hukuki bir ihale örnegi olmadigi için yine bir bekleme sürecine girmek durumunda kaldik” dedi.



ASÜ, elektrik enerjisi ihtiyacini GES’le karsilayabilecek

Süreci nasil ilerleteceklerini düsündükleri bir asamada Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile temasa geçtiklerini ve Bakanligin Dünya Bankasi destekli projesine basvuruda bulunduklarini söyleyen Rektör Sahin, “Bu basvuru süreci olumlu sekilde sonuçlanirsa Bakanlik yetkilileri sistemi kurabilecek. Bu, bizim islerimizi çok ciddi anlamda kolaylastirdi. Su anda sürecin Bakanlik nezdinde ilerlemesini bekliyoruz. Insallah kisa bir süre içinde ASÜ, GES ile enerji ihtiyacini karsilayabilir bir noktaya gelecek. Biz, buna katki vermis olmaktan çok mutluyuz” dedi.

GES’in kurulma asamasina gelmesinin çok degerli oldugunu ancak tek basina tüm enerji verimliligi sürecini karsilamaya yeterli olmadigini da dile getiren ASÜ Rektörü, bireysel gayretlerin önemine dikkat çekerek herkesin tasarruf tedbirlerine olabildigince riayet etmesi gerekliligine vurgu yapti.

Düzenlenen toplanti, Birim Enerji Yönetim Komisyonu üyelerinin sorularinin yanitlanmasiyla tamamlandi.
Kaynak: İHA