AK Parti'den 'Büyüksehir Belediyesi Kamuyu Zarar Ugratan Eylemleri Tekrarliyor' Iddiasi

AK Parti Eskisehir Yerel Yönetimler Baskani Pinar Turhanoglu Gücüyener, Eskisehir Büyüksehir Belediyesinin kamuyu zarar ugratan eylemlerinin sürekli tekrarlandigini belirtti.

AK Parti'den 'Büyüksehir Belediyesi Kamuyu Zarar Ugratan Eylemleri Tekrarliyor' Iddiasi
Sayistay tarafindan yayinlanan rapordan alinti yapan Gücüyener, büyüksehir belediyesinin plansizligi yüzünden Eskisehirli vatandaslarin çevre illerdeki belediyelere göre çok daha pahali hizmet aldigini vurgulayarak, “Eskisehir Büyüksehir Belediyesinin pahali hizmetlerinin sorumlusu yine kendisi. Sayistay tarafindan yayinlanan rapor gösteriyor ki belediyeyi, dolayisiyla kamuyu, zarara ugratan is ve islemler sürekli tekrarlaniyor. Kamu kaynaklarina sahip çikilmiyor. Belediye tarafindan; tramvay uzatma, baglanti ve ilave depo hatlari için ilave elektromekanik sistem elemanlari yapim isinde önce yüzde 34 ‘is eksilisi’ sonra yüzde 54 ‘is artisi’ nedeniyle projesinden farkli yeni bir is olusmasina, böylece rekabete sunulmadan fiyat belirlenmesi sonucuna yol açilmis. Büyüksehir belediyesi hem hukuka aykiri is yapiyor, hem de Eskisehirlilerin pahaliya hizmet almasina sebep oluyor. Raporu inceleyecek olursak, ‘Yapim isinin is artislari ile projesinden farkli bir hale getirildigi, mukayeseli hesap yapilmadan is Artisi ve yeni birim fiyat onaylarinin verildigi tespit edilmistir’ cümlesi ile Sayistay özetle daha ucuza yaptirabilecek isin daha pahaliya yapildigini büyüksehire söylüyor" dedi.



“Açik ihaleyle en uygun bedele yaptirabilecek isler için dahi ihale yapilmiyor”

Gücüyener, "Eskisehir Büyüksehir Belediyesi tarafindan tasit bakim-onarim giderlerinin 4734 sayili Kamu Ihale Kanununda öngörülen temel ihale usulleri olan açik ihale usulü ve belli istekliler arasinda ihale usulü ile ihale edilmesi gerekirken kisimlara bölerek dogrudan teminle gerçeklestirildigi tespit edilmis. Yani, açik ihale ile en uygun bedele yapilabilecek isler için dahi ihale yapilmamis" diye anlatti.

Ihaleler EKAP sisteminde kayitli degil

Yapilan incelemelerde belediyede dogrudan temin ile yapilan satin alma islemlerinin EKAP’a kaydedilmedigi de görüldügünü ifade eden AK Parti Eskisehir Yerel Yönetimler Baskani Pinar Turhanoglu Gücüyener, açiklamasini söyle sürdürdü;

"EKAP kamu ihalelerinin tüm kamuoyu tarafindan seffaf olarak takip edilmesini saglayan sistemdir. Ihalesiz yapilan harcamalari EKAP sistemine kaydetmezseniz kamuoyundan saklamis olursunuz. Belediye sirketlerine 5216 sayili Büyüksehir Belediyesi Kanunu’nun 26’nci maddesi uyarinca devredilen yerlerin, sirketler tarafindan 2886 sayili Devlet Ihale Kanunu hükümlerine aykiri olarak alt kiracilara kiralandigi tespit edilmis. Büyüksehir belediyesi, ihaleye çikip ciddi gelir elde edebilecegi mülkleri yine kendi belediye sirketlerine ihalesiz veriyor. Belediye sirketleri de yine ihalesiz baskalarina devrediyor. 23 yildir ayni belediye baskaninin yönettigi, 4 milyar TL bütçeli bir belediyede ayni yanlislarin sürekli yapilmasini tesadüfi olarak degerlendirilmesi mümkün degil. Eskisehir halki da bu usulsüzlükler yüzünden magdur ediliyor ve pahaliya hizmet aliyor. Akil alir gibi degil.”
Kaynak: İHA