UAEA'nin Ukrayna'daki 'Kirli Bomba' Teftisi Sona Erdi

Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (UAEA), Ukrayna’daki 3 nükleer tesiste UAEA müfettislerinin teftislerinin sona erdigini belirterek, “Üç lokasyonda bildirilmemis nükleer faaliyetler ve materyallere dair herhangi bir isaret bulunmadi” dedi.

UAEA'nin Ukrayna'daki 'Kirli Bomba' Teftisi Sona Erdi


Rusya’nin Ukrayna’nin kendi topraklarinda "kirli bomba" kullanarak kendilerine karsi provokasyon düzenleyecegi iddiasinin ardindan Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi’nin (UAEA), Ukrayna’da 3 tesiste baslattigi teftis sona erdi. UAEA tarafindan yapilan yazili açiklamada, “UAEA müfettislerinin Ukrayna hükümetinin talebi üzerine Ukrayna’daki üç noktada saha içi dogrulama faaliyetlerini tamamladi” ifadelerine yer verildi.

Ukrayna’nin UAEA’dan teftis talebinin Rusya’nin baskent Kiev’deki Nükleer Arastirma Enstitüsü, Zhovti Kody’deki Dogu Madencilik ve Isleme Tesisi ve Dnipro’daki Üretim Dernegi Pivdennyi Makine-Insaat Tesisi’ndeki faaliyetler hakkinda iddialarda bulunmasinin ardindan geldigi aktarilan açiklamada, müfettislerin planlanan tüm faaliyetleri yerine getirdigi ve söz konusu tesislere sinirsiz erisim sagladigi belirtildi. Açiklamada, müfettislerin ayrica UAEA’nin analiz için çevresel örnekler de topladigi ifade edildi.

UAEA Baskani Rafael Grossi ise yaptigi açiklamada, müfettislerin Ukrayna’daki mevcut çatisma sirasinda zorlu kosullarda faaliyetlerini yürüttüklerine dikkat çekerek, “Simdiye kadar elde ettigimiz sonuçlara iliskin teknik ve bilimsel degerlendirmemiz, bu üç yerde bildirilmemis nükleer faaliyetler ve materyallere dair herhangi bir isaret göstermedi. Ayrica çevresel örneklemenin sonuçlarini da en kisa sürede raporlayacagiz” dedi.



Grossi ayrica, UAEA’nin, beyan edilmemis faaliyetlerin ve materyallerin bulunmadigini dogrulamak ve böylece bu tür materyallerin herhangi bir sekilde kötüye kullanimini caydirmak için Ukrayna’da bu tür dogrulama faaliyetlerini yürütmeye hazir oldugunu vurguladi.
Kaynak: İHA