Dr. Erkman Açiklamasi 'Bol Sivi Alinmasi Ve Yudumlanarak Içilmesi Öksürügü Azaltir'

Çocuk Hastaliklari Uzmani Dr. Hakan Erkman, öksürügün çocuk poliklinigine basvurma nedenlerinin en basinda geldigine dikkat çekerek, gece uyku kalitesini bozan öksürük varsa doktora basvurulabilecegini söyledi. Dr. Erkman öksürüge karsi bol sivi içilmesini, özellikle yatmadan önce burnun serum fizyolojik ile temizlenmesini tavsiye etti.

Dr. Erkman Açiklamasi 'Bol Sivi Alinmasi Ve Yudumlanarak Içilmesi Öksürügü Azaltir'
Acibadem Adana Hastanesi Çocuk Hastaliklari Uzmani Dr. Hakan Erkman, çocuklarda öksürügün hastalik degil, çesitli saglik sorunlarinin belirtisi olduguna deginerek, “Öksürük önemli bir refleks ve savunma mekanizmasidir. Havayollarinin toz, mikrop, gida ve oyuncak parçasi gibi cisimlerden temizlenmesini saglar” dedi.

Çogu çocukta öksürügün normal olmakla beraber çesitli beraber çesitli saglik sorunlarinin belirtisi olabilecegini ifade eden Dr. Erkman, “Çocuklarda öksürük en sik üst ve alt solunum yollarina bagli olarak görülür. Bununla beraber; astim, alerji, alerjik bronsitler, yabanci cisim aspirasyonlari, reflü ve kistik fibrozis gibi daha uzun süreli hastaliklar da öksürük nedenleri arasinda sayilir” diye konustu.



“3 aydan küçük bebek öksürürse hemen doktora gidilmeli”

Bebeklerde öksürük sorununun 6 aydan daha küçük oldugu durumlarda dikkat edilmesi gerektiginden bahseden Dr. Erkman, “Öksürük basit gibi görünebilir ihmal edilirse altindan bronsit veya zatürre çikabilir. Bu nedenle bebekleri 3 aydan küçük olan aileler, bebeklerinin öksürmeleri halinde çocuk doktoruna basvurmalidir. Bu arada öksürügün çocuk poliklinigine basvurulan en sik sikayet oldugu gözlemlenmektedir” dedi.



“Uyku kalitesini bozan öksürük önemli”

Özellikle uyku kalitesini bozan, gece çocugu uykusundan uyandiran bir öksürügün; reaktif havayolu hastaliklari, astim gibi sorunlar açisindan önemli bir gösterge olabilecegine dikkat çeken Dr. Erkman, özellikle atesle birlikte seyreden öksürüklerde bir an önce bir çocuk hastaliklari uzmanina basvurulmasi gerektigi konusunda aileleri uyardi.

Dr. Erkman, öksürük sikayetiyle ilgili çözüm önerilerini de söyle siraladi:

“Bol sivi alinmasi ve yudumlanarak içilmesi öksürügü azaltir.

Bogaz pastili ve bitki çaylari bogazda kuruluk, gicik ve öksürügü önler.

Öksürügü yumusatmak için ilik sütün içerisine bal karistirmak faydali olur.

Dus alinmasi veya odadaki havanin nemlendirilmesi mukus salgisini yumusatir.

Öksürük alerjik rinitin en çok görülen belirtisidir. Bunun arastirilarak nedenlerinin tespit edilmesi önemlidir.

Okula baslayan çocuklarin öksürükleri artar. Bunun en büyük nedeni sonbahar ve yaklasan kis aylari nedeniyle toplu yasanan yerlerde damlacik yolu ile yayilan ve solunum yollarina yerlesen virüslerdir.

Hepimizin bildigi bir durum da; geceleri öksürügün artmasidir. Bunun en büyük nedeni de geniz akintisidir. Bunun için de öksüren çocugu mümkün oldugunca dik yatirmali, burnunu serum fizyolojikle temizlemelidir.”

Geçmeyen öksürüklerin astimin habercisi olabilecegini vurgulayan Dr. Erkman, böyle bir durumda hirilti ve nefes darligi gibi durumlara dikkat edilmesi gerektigini, gerekirse de çocuk alerji uzmanina basvurulmasini tavsiye etti.
Kaynak: İHA