URAP Dünya Siralamasi Açiklandi Açiklamasi BARÜ, 147 Basamak Birden Yükseldi

Bartin Üniversitesi (BARÜ), ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yapilan URAP 2022-23 Dünya Siralamasinda 147 basamak birden yükselerek önemli bir basariya imza atti.

URAP Dünya Siralamasi Açiklandi Açiklamasi BARÜ, 147 Basamak Birden Yükseldi
ODTÜ University Ranking By Academic Performance (URAP) 2022-23 Dünya Siralamasi açiklandi. Temelinde bilimsel üretkenlik ve akademik ürünlerin kalitesi olan URAP siralamasinda Dünya’dan 3 bin üniversite yer aldi.

Üniversiteler 2021 yilinda ürettikleri makale sayisi ile 2021 yilindan geriye dogru 5 yillik bir degerlendirmeyle atif sayisi, toplam bilimsel doküman sayisi, toplam yayin etkisi, toplam atif etkisi ve uluslararasi is birligi alanlarindaki performansina göre siralandi.

BARÜ, geçtigimiz yil 57, bu yil ise 147 basamak yukariya çikti

Tüm bilesenleriyle birlikte “Sürdürülebilir Gelisim” hedefiyle önemli bilimsel ilerlemelerin kaydedildigi BARÜ, 2020 yilinda 2 bin 484’üncü siradan girdigi URAP Dünya Siralamasi Listesinde 2021 yilinda 57 basamak yukari çikarak 2 bin 427’nci sirada yer almisti.

Dünya genelinde 3 bin yüksekögretim kurumunun siralandigi listede BARÜ, gösterilen performansla bu yil 2 bin 280’inci sirada yer almayi basararak, 147 basamak daha yukari çikti.

BARÜ, Türkiye’den siralamaya giren 48 üniversiteyi gerisinde birakti

En yüksek puani alan üniversitelerin siralandigi listeye Türkiye’den 118 yüksekögretim kurumu girmeyi basardi. BARÜ, 2020 yilinda Türkiye’den siralamaya giren 111 üniversite arasindan 88’inci, 2021 yilinda ise 112 üniversite arasinda 83’üncü olmustu.

URAP tarafindan açiklanan siralamada bu yil ise BARÜ 70’inci sirada yer alarak, 48 üniversiteyi gerisinde birakmayi basardi. BARÜ, Is Birligi Siralamasinda 61’inci, Makale Siralamasinda 65’inci, Atif Siralamasinda 72’nci, Toplam Yayin Etkisi Siralamasinda 72’nci, Toplam Atif Etkisi Siralamasinda 71’inci ve Toplam Doküman Siralamasinda 92’nci oldu.

“Tüm bilesenlerimizle birlikte sürdürülebilir bir gelisim kaydediyoruz”

Üniversite olarak gösterdikleri gelisimin siralamalara yansimasindan duydugu mutlulugu dile getiren BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Sürdürülebilir gelisim” ve “Kalite” ekseninde büyük gayretler gösterdiklerinin altini çizdi.

Rektör Uzun, “Bilimsel çalismalarimiz, nitelikli yayin ve teknolojik etki degeri yüksek arastirmalarimizla ortaya koydugumuz yenilikçi bilgiyi insanligin hizmetine sunuyoruz. Uluslararasi alandaki basarilarimiz ve yaptigimiz is birliktelikleriyle ayni zamanda görünürlügümüz de artmakta ve sosyal anlamda da farkindalik olusturmaktayiz. Çalismalarimiz hiz kesmeden devam etmektedir. Inaniyorum ki bugün yaptiklarimiz geçmis 5 yil dikkate alinarak yapilan bu gibi degerlendirmedeki yerimizi önümüzdeki yillarda çok daha üst siralara çikaracaktir. Bu sürece katki sunan tüm bilesenlerimizi tebrik ediyor, önümüzdeki dönemlerde basarilarimizin katlanarak artacagina yürekten inaniyorum” dedi.

“Sadece bilgiyi aktaran degil ayni zamanda üreten üniversiteyiz”

Üniversite olarak hedeflerine kararlilikla yürüdüklerini de kaydeden Rektör Uzun, “Bartin Üniversitesi ailesinin tüm bilesenleri gelecege kararli adimlarla yürümektedir. Bu süreçte sadece bilgiyi aktaran degil üreten bir yüksekögretim kurumu olmayi basardik. Simdiki hedefimiz bu gelisimimizi üstüne koyarak gelecege aktarmak. Bu düsüncelerle sürdürülebilir bir gelisim hedefiyle gayret gösterdigimiz kalite eksenli yolculugumuzda bizlere olan destekleri için YÖK Baskanimiz Prof. Dr. Sayin Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimize sükranlarimi sunuyorum” seklinde konustu.

"University Ranking By Academic Performance (URAP) Dünya Siralamasi"

URAP dünya siralamasinda, 2021 yili makale sayisi (yüzde 21) ile 2017-2021 yillari arasindaki atif sayisi (yüzde 21), toplam bilimsel doküman sayisi (yüzde 10), toplam yayin etkisi (AIT) (yüzde 18), toplam atif etkisi (CIT) (yüzde 15) ve uluslararasi is birligi (yüzde 15) göstergeleri kullanilmaktadir.

Makale ve atif puanlari hesaplanirken sadece etki degeri yüksek olan dergilerdeki makaleler (üst yüzde 75’lik dilim (Q1, Q2, Q3) siralamaya dâhil edilmistir. Etki degeri en düsük olan son yüzde 25’lik dilime (Q4) giren dergilerdeki makaleler ile etki degeri sifir veya henüz belirlenmemis olan dergilerdeki makaleler bu siralamada degerlendirme disinda birakilmistir.

Toplam bilimsel doküman, AIT (Toplam Yayin Etkisi) ve CIT (Toplam Atif Etkisi) göstergeleri için puanlarin hesaplanmasinda ise her üniversitenin tüm makale ve diger dokümanlari degerlendirmeye alinmistir.

Son iki yil için üniversiteler arasinda en fazla bilimsel makale yayimlamis olan 3 bin üniversite belirlenmis ve URAP göstergelerine göre puanlanip siralanmistir.

URAP’in dünya siralamasinda yer alan 3 bin yüksekögretim kurumu, dünyadaki yüksekögretim kurumlarinin yaklasik yüzde 15’ini temsil etmektedir.
Kaynak: İHA