'Telif Sorunu Sinemada Içerik Üretimini Engelliyor'

Telif hakki ihlalinin akademik olarak analiz edildigi sempozyumda sinema ve dizi sektöründe telif sorununun ciddi boyutlara ulastigini belirten Dr. Ögr. Üyesi Eylem Özçimen, bu durumun içerik üretimini de engelledigini kaydetti.

'Telif Sorunu Sinemada Içerik Üretimini Engelliyor'
Türkiye’deki kültür endüstrisinde yasanan telif sorunlarina dikkat çekmek isteyen uzmanlar Dogus Üniversitesinde düzenlenen 2. Ulusal Kültür Endüstrisi ve Telif Haklari Sempozyumu’nda bir araya geldi. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanliginin katkilariyla düzenlen sempozyumda telif hakki sorunu hem akademik hem de hukuksal olarak ele alindi. Iki gün boyunca süren etkinlikte yapilan analizlere ek olarak bakanligin da destegiyle ileride gerçeklestirilmesi düsünülen projeler adina iyi bir olanak saglanmasi hedefleniyor.

Programda “Sinema ve Film Çalismalarinda Telif ve Telif Sorunlari” konusunu ele alan Dogus Üniversitesi Sanat Tasarim Fakültesi Dr. Ögr. Üyesi Dr. Eylem Özçimen, “Kültür endüstrisinin bir parçasi olan sinema sektöründe seri üretim mantigiyla çok fazla kopyalanma oldugu için ciddi anlamda bir telif sorunu var. Bu durum üretim sürecini de oldukça etkiliyor” dedi.

“Birçok kisi telif sorunundan dolayi içerik üretmekten vazgeçiyor”

Yeni Türk sinemasinda 1990’lardan bugüne kadar ciddi bir telif sorunu yasandigini söyleyen Dr. Ögr. Üyesi Dr. Eylem Özçimen, “Sinema ve dizi sektöründe üretici ekip yurt içindeki telif konularinda zaman zaman sorunlar yasayabiliyor. Bu da üretim sürecini sekteye ugratiyor. Birçok kisi telif sorunundan dolayi içerik üretmekten vazgeçiyor. Türkiye’de maalesef telif sorununun çözüme ulasmasi da ciddi süreç aliyor. Bu konuda hukuki ve uygulamadaki sorunlarin çözülmesi lazim. Ayni zamanda film üretme konusunda çok yetenekli gençler var. Telif sorunlarinin çözülmesi üretim sürecinin sekteye ugramasini engelleyebilir. Bu da hem psikolojik hem de fiziksel anlamda üretimin gerçeklesmesi için önemli bir nokta” dedi.

“Bilinçsizce hak ihlalleri yapiliyor”

Telif sorununu hukuki boyutuyla ele alan Dogus Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ögr. Üyesi Prof. Dr. Mehmet Genç, “Telif hakki sorunu dinamik bir konu. O dinamizmin gerek ulusal gerekse de uluslararasi düzeyde çok fazla girdisi var. Çok fazla fikir ürünlerinin ortaya çikmasina ragmen bu konuda hak sahipleri magduriyet yasiyor. Bu haklarin kullanilmasi çok genis düzlemde hayatimizin neredeyse bütün kesimlerini ilgilendiren bir konudur. Bireyler bu konuda bilinçsizce hak ihlalinde bulunuyor. Trajik bir yani da hak sahibinin de haklarini yeterince koruyamamasidir” diye konustu.

“Hukuki uygulamada ciddi sorunlar var”

Telif hakkinin eserin ortaya çikmasiyla birlikte hukuken ortaya çiktigina dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Genç, “Telif hakki için herhangi bir islem yapilmasina gerek yok. Fikir hakki hak sahibine haklarini kullanmasi için münhasir bir yetki olusturuyor. Bu bakimdan hak sahibinin hakkinin koruma altina alinmasi gerekiyor. Hukuk bunu düzenliyor ancak maalesef uygulamada çok ciddi sorunlar yasaniyor” seklinde konustu.

“Fikri haklarinin korunamadigi toplumlarda ilerleme kaydedilemez”

Sempozyumun konuyla ilgili tüm taraflara önemli mesajlar sundugunu belirten Dogus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turgut Özkan ise yapmis oldugu açilis konusasinda su ifadelere yer verdi:

“Kültür endüstrisinin dinamigini olusturan toplumsal ve kisisel degerlerden, bilimsel eserlerden, her türlü fikri emek ile meydana getirilen ürünlerden, edebiyat ve sanat eserlerinden dogan manevi ve maddi hak ve yaralarin hukuken korunmasi son derece önemli hale gelmistir. Fikri haklarin ekonomik boyutu yadsinamaz bir hal almistir. Fikri ürünlerin yeterince korunamadigi bir toplumda ilerleme kaydedilmesi ise mümkün degildir. Bu nedenle her devlet fikri haklar, buluslar ve sanat eserlerinin korunmasini saglamak amaciyla yasal kurallar belirleyerek etkin bir fikri hak mevzuati olusturarak manevi ve maddi yönüyle fikri ve sinai haklari koruma altina almaya özel bir önem göstermektedir.”
Kaynak: İHA