Bu Ilçede Tüm Ögrenciler Bir Saatligine Engelli Oldu

Sivas’in Akincilar ilçesinde kaymakamlik, engelli bireylerin yasadigi zorluklarin daha iyi anlasilabilmesi için örnek bir projeye imza atarak, ilçede bulunan tüm ögrencilerin bir saatligine engelli bireyler gibi hissetmelerini sagladi.

Bu Ilçede Tüm Ögrenciler Bir Saatligine Engelli Oldu
Akincilar Kaymakami Tarik Safa Kahveci, engelli bireylere duyarli bir toplum olusturulmasi adina ilginç bir projeye imza atti. Kahveci, ilçede egitim gören tüm ögrencilerin engelli bireyler ile empati kurmalarini saglamak için tekerlekli sandalye, göz bantlari ve kulakliklar temin etti. Ögrenciler bu araç ve gereçleri kullanarak bir saatligine de olsa yürüme, görme ve isitme engelli bireyler gibi hissetme imkani buldu.

Bir saatligine engelli oldular

Tekerlekli sandalyeler ile okul içerisinde bir saat geçirmeye çalisan ögrenciler bir hayli zorlandi. Okullarinin kütüphanelerine giren ögrenciler üst raflardaki kitaplara uzanamadi. Siniflarinda siralarina ulasmakta güçlük çekti, yemekhanede yemeklerini alip masalarina geçmeleri adeta onlar için imkansiz bir hal aldi. Göz bantlari ile el sanatlari dersine giren ögrenciler ise ellerindeki kilimleri dokuyamadi. Kulakliklari takarak arkadaslariyla iletisim kurmaya çalisan ögrenciler dertlerini anlatmayi beceremedi. Engelleriyle karsidan karsiya geçen, bankamatikten para çekmeye çalisan ve bakkaldan alisveris yapmak isteyen ögrenciler, engelli bireylerin okul disinda yasadiklari zorluklari da birebir hissetme imkani buldu.

Ögrenciler, yasadiklari tecrübe ile engelli bireylerin karsi karsiya kaldiklari zorluklari daha iyi anladiklarini belirterek, onlarla ilgili yapabileceklerinin farkina vardiklarini söylediler.

Hedef bu bilinci gelecek nesillere tasimak

Projeleriyle ilgili açiklama yapan Akincilar Kaymakami Tarik Safa Kahveci, 497 ögrenciyle yaptiklari çalismayla 40-50 yil sonra 30-40 bin kisiye bu bilinci tasimayi amaçladiklarini belirterek, “Akincilar Kaymakamligi olarak bu projeyi gelistirdik. ‘Farkindaysan engeller yok olur’ adi altinda baslattigimiz bu projeyle ilçemizde ögrenim gören 497 ögrencimizin 1 saatlerini tekerlekli sandalyeyle birlikte, bir saatlerini atis poligonlarinda kullanilan kulakliklarla birlikte bir saatlerini de göz bantlariyla geçirmelerini diledik. Tekerlekli sandalyeleri kullanan ögrencilerimiz yaya geçitlerinde park edilen bir aracin görme engelli vatandaslarimiza çikarttigi zorlugu, göz bandi takan bir ögrencimiz alisveris yaparken yasanan zorluklari birebir yasayarak görmüs oldu. Biz ilçemizde gerçeklestirdigimiz bu projeyle 497 ögrencimize hitap ettik. Inaniyoruz ki 20 yil sonrasinin anne ve babalari olarak 5 bin kisiye belki de 40-50 yil sonra 30-40 bin kisiye hitap etmis olacagiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA