Aydin'da Çilekler Bahara Hazirlaniyor

Aydin’da toprakla bulusan çilek fidelerinde erken hasat için gençlestirme çalismalari yapilirken, çilek üreticisi de yilin yagisli geçmesi ile birlikte bereketli bir sezon bekliyor.

Aydin'da Çilekler Bahara Hazirlaniyor


Türkiye’nin en önemli çilek üretim merkezlerinin basinda gelen Aydin’da, üreticiler çilek sezonu hazirliklarina basladi.

Kösk ilçesinde toprakla bulusan çilek fidelerinin daha hizli meyve vermesini saglamak amaciyla gençlestirme çalismalari yapilirken, bir yandan da olgunlasan çileklerin hasadi yapiliyor. Sabahin erken saatlerinde tarlaya gelen üreticiler çilekleri bahar ayina hazirlarken, sezonda verimli bir yil geçirmeyi bekliyor.

Geçtigimiz yil yasanan kurakligin yani sira bu yil yagislarin olmasiyla ürünlerinde sulama sikintisi yasamayan üreticiler, bu sezon dekar basina rekolte kaybinin olmayacagi düsünülüyor.

Çilek tarlalarinda hummali çalisma devam ederken, erken hasat için gençlestirme çalisma yaptiklarini ifade eden çilek üreticilerinden Emre Aktas, “Öncelikle yilin ilk meyvelerini toplamaya basladik. Diger bahçelerimizde de gençlestirme islemlerini yapiyoruz. Tarlamizi bahara hazirliyoruz. Geçen seneye göre bu yilin yagisli geçmesiyle sikinti yasamadik ve verimli bir yil bekliyoruz. Çok bereketli bir sezon bekliyoruz. Bir yandan da meyvelerimizi toplayip bir yandan da bahara hazirlaniyoruz. Bu sene su sikintimiz yok, iyi bir yil bizi bekliyor” dedi.



Gençlestirme isleminin, sert ve yaslanmis yapraklarin temizlenmesi ile oldugunu ifade eden Aktas; “Burada çileklerin gençlestirilmesi yapiliyor. Etrafindaki kat yapraklar alinip, taze yapraklar birakiliyor. Yaklasik 1 ay içerisinde bunlar meyveye dönecek ve meyveler toplanmaya baslanacak. Diger bölgelerimiz de hazirlaniyor. Etrafindaki sert ve yaslanmis yapraklari aliyoruz. Yeni yapraklarla beraber çiçegin gelmesini sagliyoruz. Bitkiyi meyveye döndürüp erken hasada girmeye çalisiyoruz. Yani buradaki amacimiz erken hasat. Buradakiler bitmek üzere. Yeni sezon için de son sürat çalismaya devam ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA