Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Misir Ile Bu Is Yoluna Girdiyse Ayni Sekilde Suriye Ile De Bu Is Yoluna Girebilir'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Türkiye Misir iliskilerinde güzel gelismelerin olacagina inandigini belirterek, "Bizim körfez ülkeleriyle olan küslügümüzü menfaate çevirmek isteyenler oldu. Tabi bunlar giderilince oyunlar bozuldu. Iste bunlarin içerisinde Birlesik Arap Emirlikleri. Iste bizim Birlesik Arap Emirlikleri’yle münasebetlerimiz gayet iyi bir konumda. Daha da iyi olacak insallah. Bu tabi malum bazi çevreleri rahatsiz ediyoruz. Bundan sonraki süreçte nasil Misir ile bu is yoluna girdiyse ayni sekilde Suriye ile de bu is yoluna girebilir. Siyasette küslük olmaz." dedi.



Konya’da katildigi toplu açilis töreni ve bir dizi programa katilan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Gençlik Bulusmalari’nda gençlerle bir araya geldi. Gençlerle yapilan röportajlarin yer aldigi video gösterimi izleyen Cumhurbaskani Erdogan, programinin açilisinda yaptigi konusmada, "Konya’da miting bugünkü bulusmamiz, çok daha farkliydi. Her seyden önce Mevlana Meydani farkli daha da genislemis Mevlana Meydani’na giris zaten çok çok farkliydi. Her gelisimde çok daha farkli bir hal aldigini görüyoruz. Yani Konya’ya bir el dokunuyor. Konya garip degil. Sag olsun bugüne kadar tüm belediye baskan arkadaslarim gerçekten çok büyük hizmet verdiler. Bizler zaten merkezi yönetim olarak, iktidar olarak hiçbir zaman kendi haline birakmadik. Su an itibari ile bizim 20 yillik iktidar süremiz de Konya’ya yaptigimiz toplam kamu yatirim olarak 80 milyar. Bunun içinde alt yapi yatirimlari var, üst yapi yatirimlari var tabi buna belediyenin yaptigi yatirimlari katmiyorum. Bunlar sadece bizim Ankara merkezi yönetim olarak yaptigimiz yatirimlardir. Gerek egitim de yaptigimiz yatirimlar. 4 üniversite Konya’da bunlar bizimle oldu ve bunun yaninda saglikta yaptigimiz yatirimlar, ulasimda zaten yapilan yatirimlar büyük. Ankara’dan Konya’ya ister karadan gel, ister havadan gel, istersen rayli sistemle gel hepsi var mi? Var. Bunlar daha önce yok muydu? Niye yoktu? Niye yapmadilar? Bizden önce de bu ülkeyi yönetenler vardi. Onlar niye yapmadilar? Adamlarin derdi yoktu ama biz dertliyiz. Dertli oldugumuz için de adimlar attik. Ve düsünün artik Istanbul’dan Konya’ya veya Ankara’dan Konya’ya gelmek artik problem degil. Konfor artti sikinti diye bir sey kalmadi. Gençlik bunlari bilmesi lazim, çünkü 20 yil önce olanlari simdi siz bilmiyorsunuz. 20 yil önce öyle bir sey var miydi? Yoktu. Simdi tabi bunlar olunca gençlik, 20 yil önce ne vardi, bunun farkinda degil. Alt yapida ne vardi? Bugün mesela bir viyadük açilisi yaptik, 166 metre yükseklik. Birileri bunlari anlamaz” dedi.



Cumhurbaskani Erdogan’dan ana muhalefete tepki

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan yapilan yatirimlari hatirlatarak, “Hastaneler, kamuya özel ortak alan mi bilmiyorlar, ben ne yapayim. Mesele zaten nedir yönetimde benim alanim ekonomi. Yönetimde asil olan bir, insani yönetmektir, iki parayi yönetmektir, üç bunlarla beraber proje üretmektir. Bu kamu özel isbirligidir. Para senin kasandan çikmayacak. Nereden çikacak? Para isadami ve yatirimcidan... Yatirimci ben parayi bulacagim sen de bana su isi ver der. Onun ihalesini yapalim 10 senelik mi, 15 senelik mi, 20 senelik mi, seklinde ister. Mesela bizim Istanbul’da da havalimani dünyanin en önde gelen havalimanlarindan bir tanesi ve sözlesme bitis tarihi 2041’e kadar su andaki isletmeciler burayi yürütecek. Ama bizim buraya cebimizden 1 kurus para çikmadi. Parayi onlar getirdi, onlar yapti ve su anda dünyanin ilk üç havalimanlari arasinda bunlar. Bize ayni zamanda buradan da belli bir ücret ödemesi de yapiyorlar. Kafa bu kafa Ama onlar ne yapiyor? Sakin buraya kimse gelmesin, disardan kimse gelmesin, eger bu ihalelere falan girerseniz ondan sonra parayi falan alamazsiniz diyorlar. Ya bir ülkenin ana muhalefeti böyle konusur mu? Bunlari söyler mi? Yani yol yapana söylüyor, hastane yapana söylüyor, ’sakin bu islere bulasmayin aksi taktirde bunun altinda kalirsiniz’ diyorlar. Tabi onu dinleyen ve onu dinleyecek bir iktidar yok. Biz isimize bakiyoruz. Ve adamlara lakap da takmislar ’besli çete’ diyorlar. Bunu söyledigin zaman ülkede yabanci sermaye yatirma girer mi? Girmez. Bütün bunlara ragmen su andaki iktidara girisimciler, yerli ve yabanci güvendigi için inandigi için giriyor. Iste Istanbul havalimani böyle yapildi. Ve Covid döneminde dünyada bütün havalimanlari stop, ama bizimki sürekli çalisti” ifadelerini kullandi.

"Artvin Yusufeli Baraji ve hidroelektrik santralini milli bütçeden yaptik"

Geçtigimiz günlerde açilisi yapilan Artvin Yusufeli Baraji hakkinda gençlere bilgi veren Erdogan, “Artvin Yusufeli Baraji ve hidroelektrik santralini milli bütçeden yaptik. Disarida para almadik ama yerli mühendis, isçi, müteahhit firma ayni sekilde onlarla yaptik. Fakat öyle bir yerde baraj yapildi ki, böyle daglarin arasinda teleferik sistemi ile daglari birbirine baglayarak tüneller deliniyor ve bütün bu delinen tüneller ve bu tüneller Yusufeli ilçesini farkli bir yere tasiyoruz. Farkli bir yere tasirken baraj oradaki yapilan konutlarin, bir denizi haline geliyor. Yani simdi bir yali düsünün nereye bakiyor? Denize burada da nereye bakiyor? Baraja. Bu sekilde bir imkan ve su anda Çarsamba günü açilisini yaptik ve senede oradan bize 5 milyar geri dönüs olacak. Bu ne demek? 7 senede bu baraj kendini finanse edecek, maliyeti 35 milyar liraya mahal ettik biz burayi. Fakat bu kadar zor kosullarda üretilen bir yatirim ki, nasip olursa bu yilin Mayis veya Haziran’inda barajin su dolumu bitecek. Bir taraftan enerji üretimi, bir taraftan da su noktasinda sikintilarin giderilmesine kadar her sey ‘is bilenin kiliç kusananin’. Yani lafla bu is olmuyor hamdolsun. Simdi oradan bakiyorsunuz en üst yerde Yusufeli Baraji onun altina bakiyorsunuz, Artvin var, onun altinda Borçka Baraji var onun altinda Muratli Baraji var. Bütün dünyada esi benzeri yoktur ama Türkiye’de bir barajlar sistemi var. Artvin’in böyle bir zenginligi var, güzelligi var ve bir de dünya kadar yol yaptik. Neset Ertas’in dedigi gibi ’ask ile kosan yorulmaz’” seklinde konustu.



"Bütün büyüksehirlerde en az bir tane Sehir Hastanesi kurma hedefimiz var"

Gençlere seslenen Erdogan, “Bu milletin tarihi farkli biz öyle bir tarih yazmisiz ki, o tarihi yazan bu milletin torunlari olarak sizlerde bizi geçeceksiniz. Bizi geçtiginiz zaman görevimizi yaptik deyin eger bizi geçemezseniz, kusura bakmayin o zaman görevinizi yapmis olamazsiniz. Çünkü her gün biraz daha ileri diyeceksek bu böyle olacak. Ve bunu siz yapacak güçtesiniz. Iste Sanliurfa’yi Adiyaman’a bagladik. Eskiden orada çile vardi simdi bitti. Bunlar sürekli ayni hizla devam ediyor. Devam edecek. Iste saglikta Sehir Hastanelerimiz ayri bir güç, ayri bir imkan. Eskiden parasi olanlarin gittigi yer neresiydi Amerika’ydi ve parasi oldugu için gidiyordu ama simdi artik biz ambulans uçagimizi gönderiyoruz. Almanya’da neredeyse ölüme mahkum edilmis hastamizi Hollanda’da ayni sekilde onlari ambulans uçagimizla oradan alip ülkemize getiriyoruz ve burada hastanelerimizde tedavilerini yaptirir hale geldik. Bunlarla gurur duyacaksiniz, bunlarla ögreneceksiniz artik bizim elimizde bu imkanlarimiz var. Dolayisiyla gelecegimizi emanet edecegimiz bir gençlik olarak sizden bu basariyi göstereceginize inaniyorum. Bizim simdi fiziki imkanlarimiz gayet iyi. Ama bizim fiziki imkanlardan öte hekimlere ihtiyacimiz var doktorlara ihtiyacimiz var bu sayiyi ne kadar arttirirsak basari yüzdemiz de inaniyorum ki o kadar artacak. Çünkü bir imkan var, fiziki imkanlar yerinde öyleyse ben tip profesörlerine söylüyorum; hocam bak biz üzerimize düseni siyasetçi olarak yaptik en modern hastaneler artik biz de, kusura bakmayin artik siz yetistireceksiniz ögrencileri ve gögsümüzü gere gere bizim doktorumuz da var diyecegiz. Her geçen gün bu noktada gençligin müracaati ve buradaki cazibe çok daha fazlasiyla artiyor. Insallah kisa zamanda bu Sehir Hastanelerimizde süratle bütün büyüksehirlerde en az bir tane Sehir Hastanesi kurma hedefimiz var. Insallah durmak yok yola devam diyoruz ve bu hedefimizi basaracagiz. Tabii birileri her ne kadar gençlerimizi çantada keklik olarak bakiyor olsa da ama onlari da gençlerimiz insallah, önümüzdeki Haziranda gereken cevabi verecekler” diye konustu.



"6’li masa su an gündemi mesgul etmenin gayreti içerisindeler"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan yaptigi konusmasinin ardindan gençlerin sorularini yanitladi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, ögrencilerden Ayse Kaya’nin "6’li masanin aday çikaramamasini merak ediyoruz. Sizce 6’li masa bir önce ortak bir aday çikarabilecek mi? Yoksa çikaramadan dagilacak mi?" sorusu üzerine "Tabi er veya geç Yüksek Seçim Kurulunun seçim takvimi çalismaya basladigi andan itibaren mecburen adaylarini açiklayacaklar. Ne zaman? Yüksek Seçim Kurulu seçim takvimini açikladigi zaman. Su an onlar gündemi mesgul etmenin gayreti içerisindeler. Gündemi nasil mesgul ederiz iste böyle; ‘iste hadi sen bir yemek hazirla sana gelelim, komsu sen bir yemek hazirla sana gelelim’ su ana kadar yaptiklari bu. Bundan sonra son toplantiyi da malum yapmislardi ama simdi bir baska yemek verecek bir masa çikar mi bilemiyorum" dedi.



"Bundan sonraki süreçte nasil Misir ile bu is yoluna girdiyse ayni sekilde Suriye ile de bu is yoluna girebilir"

Ögrencilerden Derya Olgaç da, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in "siyasette küslük olmaz" sözünü hatirlatarak, Misir ile Türkiye arasindaki iliskilerin yeniden baslamasinin Yunanistan’da ve içeriden de çok fazla rahatsizlik duyanlarin oldugunu söylemesi üzerine Cumhurbaskani Erdogan, "Siyasette küslük olmaz meselesi tabi yarin hangi ülkeyle gelismeler ne gösterir ayri bir konu. Fakat tabi Yunanistan rahat durmuyor. Sürekli üzerime üzerimize ileri geri konusuyor, geliyor falan. Bir de Avrupa Birligi’nde bunlar çok çok farkli kampanyalar yürütüyorlar. Yani bu seçimlerden sonraki süreçte yeni bir dönem açilacak. Bizim tabi burada Sayin Sisi ile yaptigimiz görüsmede Türkiye Misir iliskilerinde olayin liderler seviyesinde tartisilmasindan öte ben kendisine onu da söyledim. Bizim Misir halkiyla olan iliskilerimiz farkli tarih orda var. Tabi son dönemde 9 yillik bir süreç içerisinde bir sikinti yasadik. Tabi o aksam özellikle de Katar Emirinin araya girisiyle bu adimi attik ve o sikintiyi astiktan sonra da bir yarim saat 45 dakika kadar biz Sayin Sisi ile orada dar kapsamli bir görüsme yaptik. Dedik ki, simdi alt düzeyde bakanlarimiz gidis gelisleri baslatsinlar ondan sonra da biz bu görüsmelerimizi genisletelim, gelistirelim. Bütün derdimiz sizlerle Türkiye arasindaki bu kirginligi darginligi gidermek ve Akdeniz de Türkiye Misir arasinda böyle bir sikinti yasanmamasi gerekir. Tabi çok farkli bazi seyler daha aramizda orada konustuk. Daha sonra aldigim bilgi haberler çerçevesinde kendisi de bu görüsmeden çok çok mutlu olmus, ayni mutluluk temennisini biz de ilettik. Simdi süreç basladi.

Insallah bakanlarimizla bu süreç devam edecek daha sonra da bir araya gelmek suretiyle insallah Akdeniz’de çünkü Misir halkiyla Türk halkinin birbiriyle olan baglantilari çok farkli. Gücü bizim baskalarina kaptirmamiz gerekir. Yani iste Yunanistan’in buralara ulasmasi olacak is degil. Onun için güzel gelismeler olacak diye inaniyorum. Iste bir arada biliyorsunuz, bizim körfez ülkeleriyle olan küslügümüzü menfaate çevirmek isteyenler oldu. Tabi bunlar giderilince oyunlar bozuldu. Iste bunlarin içerisinde Birlesik Arap Emirlikleri. Iste bizim Birlesik Arap Emirlikleriyle münasebetlerimiz gayet iyi bir konumda. Daha da iyi olacak insallah. Bu tabi malum bazi çevreleri rahatsiz ediyoruz. Bundan sonraki süreçte nasil Misir ile bu is yoluna girdiyse ayni sekilde Suriye ile de bu is yoluna girebilir. Siyasette küslük olmaz" dedi.

Kaynak: İHA