Lapseki'de 50 Yillik Cuma Gelenegi

Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bagli Karamusalar köyünde 50 yildir kadinlar her Cuma namazi sonrasi vatandaslara ve köye gelen misafirlere bulgur pilavi ikraminda bulunuyor.

Lapseki'de 50 Yillik Cuma Gelenegi
Lapseki’nin Karamusalar köyündeki kadinlar her Cuma ikram sofralari kuruyor. Köylü kadinlar, evlerinin avlularinda etli bulgur pilavi hazirlarken, bir yandan da Yasin-i Serif ve Kur’an-i Kerim okuyor. Cuma namazini kildiktan sonra köy kahvehanesinde bir araya gelen erkeklere ayran ve pilav ikrami yapiliyor. Köyde bu gelenek 50 yildir devam ediyor.

Karamusalar Muhtari Aydin Engin, 50 yillik gelenek hakkinda yaptigi açiklamada, “Karamusalar köyünde yasayan kadinlarimiz 50 yildir her hafta sirasi geleni ziyaret ederek ikramlar esliginde Kur’an-i Kerim okur. 50 yildan bu yana etli bulgur pilavi ve ayran ikramiyla devam ediyor. Kadinlara evlerde, erkeklere de cuma namazi çikisinda köy kahvehanesinde ikram yapiliyor. Civar köylerden gelenlerden katilanlar oluyor. Bizden sira istiyorlar. Bir kisiye yilda sadece 1 kere sira geliyor. Bu yüzden kimse sirasini vermiyor. Yüzlerce vatandasimiz Cuma günleri pilav yemeye geliyor. Bu gelenege bir hafta olsun ara verilmedi” dedi.

Karamusalar’da düzenlenen Cuma günü pilav gelenegine Lapseki Belediye Baskani Eyüp Yilmaz ile birlikte katilan AK Parti Lapseki Ilçe Baskani Namik Ergin ise, "Karamusalar köyü örnek bir davranis yaparak çok güzel bir gelenegi uzun yillardir sürdürüyorlar. Kendilerini kutluyorum, yaptiklari etkinligi Allah kabul etsin. Karamusalar köyü ilçeye uzak köylerden biri bu güzel etkinlige Belediye Baskanimiz Eyüp Yilmaz ve ilçe teskilatimizdan yönetim kurulu arkadaslarla birlikte katildik, Allah kabul etsin" diye konustu.

Kaynak: İHA