Kastamonu'da Göz Ameliyatlari 'Dikissiz' Yapilacak

Kastamonu Il Saglik Müdürlügü ile Kastamonu Egitim ve Arastirma Hastanesi tarafindan göz ünitesinde kullanilmak üzere Vitrektomi Pars Plana cihazi kazandirildi. Cihaz sayesinde göz ameliyatlarinda artik dikis kullanilmayacak.

Kastamonu'da Göz Ameliyatlari 'Dikissiz' Yapilacak
Kastamonu Egitim ve Arastirma Hastanesi, hem yeni üniteler açarak hem de mevcut olan ünitelere yeni tibbi cihazlar kazandirmaya devam ediyor. Bu çerçevede Kastamonu Il Saglik Müdürlügü ile Kastamonu Egitim ve Arastirma Hastanesinin (KEAH) yogun çabalariyla Kastamonu’ya "Vitrektomi Pars Plana" cihazi kazandirildi. Kullanilacak cihaz sayesinde göz ameliyatlarinda artik dikis kullanilmayacak.

“Göz ameliyatlarinda kullanilmak üzere Vitrektomi Pars Plana cihazini hastanemize kazandirdik”

Cihazla ilgili bilgi veren Kastamonu Egitim ve Arastirma Hastanesine Bashekimi Prof. Dr. Zafer Ergül, “KEAH olarak, Dünyada ve ülkemizde gelisen tibbi teknolojileri yakindan takip eden bir hastaneyiz. Tipta gelisen teknolojileri hastanemize kazandirmanin gayret ve çabasi içinde oluyoruz. Çaba ve gayretlerimiz çok sükür hiç bosa çikmadi. Bu çabalarimizdan biri de göz ünitemize çok kazandirmak istedigimiz ’Vitrektomi Pars Plana’ cihaziydi. Göz ameliyatlarinda önemli olan bu tibbi cihazi göz ünitemize kazandirdik. Göz ameliyatlarina da baslandi. Bundan böyle ünitemizdeki göz doktorlarimiz ileri merkezlere gitmelerine gerek kalmadan göz hastalarimizin ameliyatlarini hastanemizde yapacaklardir. Bu cihazin ilimize ve hastanemize kazandirilmasinda destek olanlara hastane yönetimi olarak tesekkür ediyoruz. Vitrektomi Pars Plana cihazi göz hastalarimiza ve ilimize hayirli ve ugurlu olmasini diliyoruz” dedi.



"Vitrektomi Pars Plana cihaziyla göz ünitemiz eksiksiz bir üniteye dönüstü"

KEAH Göz Ünitesi Op.Dr. Ugur Isik ise, cihazin kurulumuyla birlikte Vitrektomi ameliyatlarina basladiklarini belirterek, “Yeni cihazimizla ameliyatlara basladik. Hastanemizin Göz Ünitesinde eksik olan Vitrektomi cihazinin ünitemize kurulumuyla eksiksiz bir göz ünitesine kavustugunu söyleyebiliriz. Ünitemize kurulan yeni göz cihazdan bahsedersek, ’Vitrektomi’ ya da diger ismi ile ’Pars Plana Vitrektomi’ ameliyati, gözün arka kisminda yer alan vitreus ve retinaya müdahale etmek üzere, yaklasik 1 mm büyüklügündeki küçük kesilerle girilerek özel aletler yardimi ile yapilan ameliyatin adidir.Vitrektomi ameliyatinda 23-ölçek (0.64 milimetre çap) ve 25-ölçek (0.5 milimetre çap) mikro cerrahi aletler kullanilmaktadir. Bu yöntem ile açilan delikler çok küçük oldugundan çogunlukla dikis atmaya gerek duyulmamaktadir. Bu ameliyata dikissiz vitrektomi denmektedir. Lokal ya da genel anestezi altinda gerçeklestirilebilen vitrektomi ameliyatinda göz duvarinda açilan yaklasik 0.5 milimetrelik 3 adet delik ile gözün vitreus bosluguna ve retinaya ulasilmaktadir. Göz içindeki jel (vitreus) dakikada 16 bin adet kesiye kadar ulasabilen bir cihazla temizlendikten sonra retinadaki problemin giderilmesine yönelik girisimlerde (zarlari soymak, retinaya lazer yapmak, yirtik/delikleri tamir etmek)” diye konustu.

Op. Dr. Isik, cihazin birçok göz göz hastaliginda kullanabilecegine dikkat çekti.
Kaynak: İHA