Malezya'nin Yeni Basbakani Enver Ibrahim Yemin Etti

Malezya’da düzenlenen genel seçimin ardindan Kral Sultan Abdullah Sah tarafindan hükümeti kurma görevi verilen Enver Ibrahim yemin ederek göreve basladi.

Malezya'nin Yeni Basbakani Enver Ibrahim Yemin Etti


Malezya’da geçtigimiz cumartesi günü yapilan 15. genel seçimin ardindan Kral Sultan Abdullah Sah tarafindan hükümeti kurma görevi verilen Enver Ibrahim yemin ederek göreve basladi.

Ibrahim yemin etmesinin ardindan yaptigi açiklamada, "Allah’a sükür, Malezya halkini bekleyen bir degisiklik gördük. Iyi yönetimden, yolsuzlukla mücadeleden, yargi bagimsizligindan ve Malezyalilarin refahindan asla taviz vermeyecegiz" dedi.

Ibrahim’in lideri oldugu Umut Ittifaki (PH) cumartesi günü düzenlenen seçimlerde 82 sandalye kazanarak, hükümetin kurulabilmesi için gereken salt çogunlugun gerisinde kaldi. Ibrahim’in mecliste salt çogunlugu saglamak için kiminle koalisyona girecegi ve yeni hükümetin nasil bir sekil alacagi henüz belli degil.

Malezya’da 2015’den 2018’e kadar hapis yatan 75 yasindaki eski Basbakan Yardimcisi ve muhalefet lideri 75 yasindaki Ibrahim, 1990’dan bu yana devam eden siyasi mücadelesini yillar sonra kazanmis oldu.

Ülkede 222 sandalyeli parlamentoda hükümetin kurulabilmesi için en az 112 milletvekilinin destegi gerekiyor. Mevcut Basbakan Ismail Sabri Yaakob’un baskani oldugu Birlesik Malay Ulusal Örgütü (UMNO) liderligindeki sagci siyasi partilerden olusan iktidardaki Ulusal Cephe (Barisan Nasional-BN) koalisyonu ise 30 sandalyede kalarak en kötü seçim performansini sergilemisti.

Öte yandan, siyasi istikrarsizligin yasandigi Malezya’da son 4 yilda 3 basbakan göreve gelmisti.
Kaynak: İHA