Dünyaca Ünlü Kangallar, 60 Bin Ziyaretçi Agirladi

Sivas’in Kangal ilçesinde, Kangal irkini korumak için olusturulan Kangal Arastirma Uygulama ve Dokümantasyon Merkezi bir yilda 60 bin ziyaretçiye ev sahipligi yapti.

Dünyaca Ünlü Kangallar, 60 Bin Ziyaretçi Agirladi
Sivas’in Kangal ilçesinde hem Kangal köpegi irkini korumak hem de sosyal bir alan olusturmak amaciyla projelendirilen Kangal Arastirma Uygulama ve Dokümantasyon Merkezi ziyaretçilerini agirliyor. Sürü koruma köpegi olarak bilinen Kangal köpegi, birçok özelligiyle de ilgi dikkat çekiyor. Güçlü yapilari, 2 kilometreye kadar koku alma, 25 kilometreye kadar görme yetenekleri ile dünyanin en iyi koruma ve güvenlik köpeklerinden olan Kangallar, bu merkezde gen ve irk özelligi bozulmadan yetistiriliyor. Bu özel köpekleri görmek isteyen 60 bin kisi bir yil içerisinde bu merkezi ziyaret etti.

“Kangal köpeklerinin ana yurdu Sivas’in Kangal ilçesidir”

Kangal Arastirma Uygulama ve Dokümantasyon Merkezi personeli Arif Pir, dünyaca ünlü kangal köpeginin ana yurdunun Sivas’in Kangal ilçesi oldugunu belirtip, “Buranin kurulus sebebi kangal köpeklerinin irk standartlarinda yetistirilip çogaltildigi, irk neslinin devamini saglamak için kurulmus bir alan. Kangal köpeklerinin ana yurdu Sivas’in Kangal ilçesidir. Bu hayvanlar daha çok sürü köpegi olarak kullanilmistir. Günümüzde biraz daha bekçi koruma olarak kullanilsa da asil dogasi sürü korumadir, kurtla mücadelesidir ve ana vatanlari Kangal ilçesidir. Burada yavru satislarimiz var. Talep olarak da batidan fabrika sahipleri, dogudan sürü sahipleri talep ediyor” dedi

“Dünyanin her yerinden geliyorlar”

Arif Pir, dünyanin her yerinden yillik 60 bin kisinin Kangal Arastirma Uygulama ve Dokümantasyon Merkezini ziyaret ettigini ifade edip, “Burada ziyaretler genelde yaz sezonu daha çok oluyor, gurbetçilerimiz ya da uluslararasi ziyaretçilerimiz geliyor. Kangal köpeklerinin farkli bir talebi var, asiri seveni var. Burasi yol üzeri oldugu için ziyaretçisi çok. Daha çok sehirlerarasi turlar mutlaka ziyaret ediyor. Dünyanin her yerinden Kangal köpegini ziyarete geliyorlar. Yillik ortalamama 60 bin ziyaretçi geliyor.
Kaynak: İHA