Sirbistan Cumhurbaskani Vucic Açiklamasi 'Baris Ve Istikrari Koruyacagiz'

Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic, Kosovali Sirplara siddetten kaçinma çagrisinda bulunarak, "Baris ve istikrari koruyacagiz" dedi.

Sirbistan Cumhurbaskani Vucic Açiklamasi 'Baris Ve Istikrari Koruyacagiz'
Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic, Kosova’daki gerginlige iliskin Avrupa Birligi (AB) ara buluculugunda Brüksel’de yapilan acil görüsmelerin ardindan ülkeye dönüste yaptigi ulusa seslenis konusmasinda barisi her ne pahasina olursa olsun korumak istediklerini söyledi.

Brüksel’de Sirp heyetinin konusmak, uzlasmak, taviz vermek, her pahasina barisi, insan hayatini ve bölgenin tamaminin istikrarini koruma yönünde bir tavir takindigi için bundan gurur duydugunu söyleyen Vucic, Kosova yönetimini çatisma istemek ve aylardir çatisma hazirligi yapmakla suçladi. Kosova’nin kuzeyinde durumun oldukça gergin oldugunu ve bölgenin bir çatismanin esiginde oldugunu söyleyen Vucic, Kosovali Sirplara insan hayatinin her seyin üstünde oldugu vurgusuyla barisi koruma çagrisinda bulundu. Gece saatlerinde görüsmeye hazirlandigi Kosovali Sirplara organize edecekleri protesto gösterilerinde siddetten uzak durmayi söyleyen Vucic, Batili güçlere de Kosova’nin kuzeyinde barisin korunmasina yardimci olma çagrisinda bulundu.

Vucic, Sirbistan’in devlet olarak her zaman Kosovali Sirplarin yaninda olacagini dile getirerek, “Baris ve istikrari koruyacagiz. Fakat Kosova’daki Sirp halki, her zaman için arkasinda uluslararasi hukuk çerçevesinde Sirp devletinin oldugunu bilmek zorunda” dedi.

Kosova hükümetinin Sirbistan’in Kosova vatandaslarina yönelik uygulamalarina cevap olarak mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde Kosova’da Sirbistan plakali araçlara yasak getirme karari gerginlige neden olmustu.

1 Kasim tarihi itibariyla Sirbistan makamlarinca verilen plakalari kullanan araç sürücülerini ikaz etmeye baslayan Kosova polisi, bugünden itibaren bu araçlarin sürücülerine 150 avro para cezasi uygulamaya baslayacak.

Sirbistan Cumhurbaskani Vucic, ulusa seslenis konusmasinda bu cezayi “haraç” olarak tanimladi ve Kosovali Sirplarin kanunen kimseye haraç ödeme yükümlülükleri olmadigini söyledi.



Yeni araç plakasi rejimi nedeniyle Kosovali Sirplar, Kosova kurumlarindan çekilme karari almisti. Bu çerçevede Kosova Meclisindeki Sirp milletvekilleri, Sirp yogunluklu belediyelerdeki belediye baskanlari, polisler ve yargiçlar toplu halde görevlerinden istifa etmisti.
Kaynak: İHA