Bakan Akar Açiklamasi 'Operasyon Yapmamiz Için Hiçbir Suni Gerekçeye Ihtiyacimiz Yok'

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, “Bizim terörle mücadele konusunda operasyon yapmamiz için gerçekten ama gerçekten hiçbir suni gerekçeye ihtiyacimiz yok. Istiklal Caddesi’nde ’su oldu, bu oldu.’ Kesinlikle böyle bir sey söz konusu degil. Biz basindan beri söylüyoruz. En son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar bu mücadele devam edecek” dedi.

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, bakanliginin 2023 bütçesinin görüsüldügü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularini yanitladi.

Bakan Akar burada yaptigi konusmada, “Büyük bir ülkeden bahsediyoruz. Tabii ki bu asil milletin, nüfusun hiçbir ayrim yapmaksizin 85 milyon vatandasimizin güvenligini saglayacagiz. Tabii ki güvenlikçi olacagiz. Bu hiçbir taraftan özgürlüklere mani degil. Konusmamin nihayetinde dikkat buyurun” diye konustu.



“Bizim tek derdimiz teröristler”

Pençe Kiliç Hava Harekâti Operasyonlarina iliskin gelen sorulari yanitlayan Bakan Akar, “Bizim burada yaptigimiz son derece temiz. Bunun disinda bizim talimat vermemiz asla söz konusu degil. Bütün yaptigimiz faaliyetler, 51. Madde, mesru müdafaa, insan haklari. Buna karsi yapilacak. Gerçekten biz bütün insanlari seviyoruz. Inancimiz da, emir ve talimatlar da yasalarimiz da bu. Kimsenin etnik, mezhepsel yapisiyla derdimiz yok. Bizim tek derdimiz teröristler. Yurtiçinde yurtdisinda” ifadelerini kullandi.

“Hudutlardan kimse geçmesin diye gece gündüz kendimizi yirtiyoruz”

“Hudutlar kevgire döndü” cümlesini elestiren Bakan Akar, “Bu çok zararli bir kelime. Bunun kullanilmamasi lazim. Varsa bir sey bizim görevimiz bu zaten. Hudutlardan kimse geçmesin diye gece gündüz kendimizi yirtiyoruz. Bundan çok kisa bir süre önce burada huduttaki nöbetçilerimiz ‘amca nereye gidiyorsunuz’ dediginde adam nöbetçiye kizarak ‘ne karisiyorsun. Tarlama gidiyorum’ diyordu. Çünkü evi Türkiye’de tarlasi Suriye’de. Simdi böyle bir sey asla söz konusu degil. Gerçekten çok ileri düzeyde uygulamalar, tedbirler var” diye konustu.

SADAT’a iliskin konusan Bakan Akar, “Milli Savunma Bakani olarak, bakanlik bünyesi olarak hiçbir iliskimizin olmadigini kesinlikle söylüyorum. Bu tamamen bizim disimizda bir hadise. Bunun bilinmesi lazim” açiklamasinda bulundu.

“F-16 konusunda sonuçlar güzel”

Bakan Akar, F-16 görüsmelerine iliskin gelen soruya ise, “F-16 konusunda ihtiyaçlarimizi ilgili kuruluslarimizla belirledik. Bunlar yabanci askeri satislar çerçevesinde Amerikalilara müracaatimizi yaptik. Onlarla 3’ü Türkiye’de 1’i ABD’de olmak üzere 4 askeri heyetler arasi toplanti yapildi. Bizim muhatabimiz olan ABD askeri heyeti ve onlarin bünyesinde oldugu ABD Savunma Bakanligi bizimle yaptigi görüsmede bu tedariki ve modernizasyonu desteklediklerini söylüyorlar. Gayet de güzel sonuçlar geldi. Bu uluslararasi bir iliski. Muhataplarimiza bunun önemli oldugunu, zaman kaybetmemek gerektigini diger hususlari açik ve net bir sekilde söyledik. Olumlu olmasi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” yanitini verdi.

“S-400 yerinde ve kullanilmaya hazir”

S-400’le ilgili gelen elestirileri de yanitlayan Bakan Akar, “S-400’lerle ilgili bir problemimiz yok. Biz zamaninda NATO üyesi olmaktan dolayi ise baslarken ülkemizin hava savunmasini temin etmek için ABD’den basladik, olmadi. Ne yapacagiz? O günkü sartlarda S-400 oldu. S-400 yerinde ve kullanilmaya hazir. S-400’ün intikal süresi var. Intikal süresi olduktan sonra gittigin yerde 1 saat içinde her sey hazir. Herhangi bir tehdit gelistigi sekilde bunu götürür ve kullaniriz” dedi.

“Bizim terörle mücadelede konusunda operasyon yapmamiz için gerçekten ama gerçekten hiçbir suni gerekçeye ihtiyacimiz yok” diyen Bakan Akar, “Istiklal Caddesi’nde ’su oldu, bu oldu’ kesinlikle böyle bir sey söz konusu degil. Biz basindan beri söylüyoruz. En son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar bu mücadele devam edecek. Tek yol adalete teslim olmak. Buyurun teslim olun” ifadelerini kullandi.

Bakan Akar’in konusmasinin ardindan Milli Savunma Bakanligi ile bagli ve ilgili kurumlarin 2023 yili bütçeleri kabul edildi.
Kaynak: İHA