Sürüler Için Tongurdak Ve Çan Yapip Ülke Geneline Gönderiyor

Yozgat’ta yasayan 62 yasindaki Ismail Kuraner, merada otlayan küçük ve büyükbas hayvanlarin kaybolmalarini önlemek ve çobanin sürüyü kontrol etmesini saglamasi amaciyla kullanilan tongurdak ve çan yaparak yurdun birçok iline gönderiyor.

Sürüler Için Tongurdak Ve Çan Yapip Ülke Geneline Gönderiyor
Yozgat’ta uzun yillar bisiklet tamirciligi yaptiktan sonra hayvanlar için el yapimi “tongurdak” ve çan üretmeye baslayan Ismail Kuraner, yaptigi bu ürünleri yurdun tüm bölgelerine kargo ile gönderip, talepleri karsilamaya çalisiyor.

Yozgat genelinde sadece kendisinin tongurdak ve çan üretimi yaptigini belirten Kuraner, günde 2 ya da 3 adet üretim yaparak taleplere yetismeye çalistigini söyledi.

Birçok el sanatinda oldugu gibi çirak bulmakta güçlük çektigini de ifade eden Kuraner, “Bisiklet tamirciligi isini biraktiktan sonra el sanatlarina yöneldim. Küçükbas hayvanlar için tongurdak ve zil üretimine basladi.

Bunlari kargo yoluyla Türkiye’nin her tarafina gönderiyorum, Yozgat dövmesidir bunlar Türkiye’de nadir bulunur. Bu tongurdagin sesi 5 kilometreden duyulur” dedi.

Tongurdak ve zillerin merada otlayan hayvanlar için kullanildigini söyleyen Kuraner, "Bu tongurdaklar ve ziller çobanin uyanik durmasini saglar. Bunun sesi çok uzaklara gider. Türkiye’de tek olan sanat, sadece çekiç ile yapilir bunlar. Presi yok sadece çekiç. Onun için Türkiye’de benimki gibi yapip da 5 kilometre garanti hiç kimse diyemez çünkü tartisi belli bunun. Benim yaptigim hafif olur. Punto kaynagimiz var, onunla yapariz. Tongurdaklarin fiyatlari ise büyüklügüne göre 100 ila 500 lira arasinda degisir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA