Kitlesel Çevrim Içi Açik Derslerin Adresi Açiklamasi 'AKADEMA'

Anadolu Üniversitesi’nin sosyal sorumluluk projesi olan AKADEMA, farkli konularda dileyen herkesin ögrenmesine yardimci olmayi amaçlayan hem Açik Egitim Kaynaklari (AEK) hem de Kitlesel Çevrimiçi Açik Dersleri (KAÇED) içeren bir ögrenme portali olarak varligini sürdürüyor.

Kitlesel Çevrim Içi Açik Derslerin Adresi Açiklamasi 'AKADEMA'
Dileyen herkes AKADEMA içinde gezinerek ders yapisinda hazirlanmis malzemeleri inceleyebiliyor, indirilip kullanabiliyor ve ögrenme etkinlikleri gerçeklestirebiliyor. Üstelik bu islemler için hiçbir kayit ve ücret sarti bulunmuyor. Bununla beraber, ilan edilen tarihler arasinda sunulan malzemeleri kullanarak ögrenme etkinliklerini gerçeklestirmek ve sonunda bir “Ders Tamamlama Belgesi” almak isteyenlerin kayit olmasi gerekiyor.

Dileyen herkese esnek ve ücretsiz ögrenme imkani

AKADEMA projesinin temel amaci, dileyen herkesin esnek ve ücretsiz biçimde ögrenme imkani bulmasina yardimci olmak olarak belirleniyor. AKADEMA’da ders sayisi konusunda herhangi bir kisitlama bulunmuyor. Bu çerçevede katilimcilar, diledigi kadar derse kayit olabiliyor. Dersler 4-8 hafta arasinda degisen süreler içerisinde sunuluyor. Tüm dersler çevrim içi olarak “https://mergen.anadolu.edu.tr/login/canvas” adresi üzerinden yürütülüyor. Rehber gözetimli güz dönemi dersleri ise 10 Ekim 2022 tarihinde basladi.

“Egitimde Açiklik” politikasinin bir sonucu olarak bütün dünyada Kitlesel Çevrimiçi Açik Dersler (Massive Open Online Courses, MOOCs) ya da kisaca KAÇED hareketi özellikle 2010 ve sonraki yillarda etkili olurken, AKADEMA’da bu politikayi büyük bir hassasiyetle devam ediliyor. KAÇED hiçbir yas siniri olmaksizin herkesin erisimine açik, hiçbir ücret gerektirmeden bir ögrenme süreci deneyimleme imkâni veren çevrimiçi derslerdir.

AKADEMA dersleri kendi hizinda ögrenme ve rehber gözetimli ögrenme olmak üzere iki modelde sunuluyor

AEK’lar ise farkli biçimlerde olup kamunun kullanimina açik alanlarda paylasilan ya da açik lisanslarla lisanslanarak ücret ödemeden erisilip farkli ögrenme amaçlariyla kullanilan, uyarlanan ve yeniden paylasilan her tür ögrenme, ögretme ve arastirma malzemeleri seklinde tanimlaniyor. Bunlarin yani sira AKADEMA’da Rehber Gözetimli Ögrenme ve Kendi Hizinda Ögrenme olmak üzere iki tür ögretim stratejisi benimseniyor. Katilimcilar her iki ders türünde de tüm ders içeriklerine diledikleri yerde ve zamanda erisebiliyor.

AKADEMA’da tüm dersler uzaktan yürütülüyor

AKADEMA’da yer alan tüm dersler, çevrim içi ögrenme yönetim sistemi üzerinden yürütülüyor. Derse kayit, ders ekleme, ders silme islemleri bu sistem üzerinden gerçeklestiriliyor. Ders seçimi ve ders birakma islemleri de yine çevrim içi ögrenme yönetim sisteminden gerçeklestiriliyor. Dersler seçildikten sonra, ders içeriklerine ulasabilmek ve dersin ögretim elemani ile iletisim kurabilmek için çevrim içi ögrenme yönetim sistemi kullaniliyor.
Kaynak: İHA