Bodrumlu Herodotu Akademisyenler Anlatti
Mugla’nin Bodrum ilçesinde Bodrum Belediyesi ile Herodot 3. Yas Akademisi Dernegi is birliginde hayata geçirilen ve 31 Ekim’de baslayan Hemsehrimiz Herodot Haftasi, düzenlenen Uluslararasi Herodot Çalistayi ile devam ediyor.
"Hemsehrimiz Herodot Haftasi"nda gerçeklestirilen "Uluslararasi Bodrum Herodot Çalistayi" 8 ülkeden 23 ünlü bilim insaninin katilimiyla düzenleniyor.
Bodrum Belediyesi Herodot Kültür Merkezi’nde dünyaca ünlü tarihçilerin katilimiyla gerçeklestirilen çalistayin açilisina Bodrum Kaymakami Bilgehan Bayar, Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras, Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar, Mugla Sikti Koçman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ögrencileri ve çok sayida misafir katildi.
Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy’un mesajinin okunmasiyla baslayan çalistayin ilk gününde Herodot’un zihnindeki düsünceler, yazar kisiligi, seyahatleri, diyalog üzerine gelisen dünya görüsü, sosyal bilim insani özellikleri olarak ele alindi.
Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar yaptigi açilis konusmasinda, bu organizasyona 1 yil evvel birlikte karar verdiklerini esasen 2018, 2019 yilindan beri düsünmekte olduklari bir proje oldugunu belirtti.
Sayar konusmasinda sunlari söyledi: “Inaniyorum ki bu toplantida Herodot’u daha iyi taniyacagiz. Üzerinden 2 bin 500 yil geçmis olmasina ragmen bu degerli eser halen arastirmacilar için temel eser niteligindedir. Sadece Bodrum ve çevresi için degil tüm Akdeniz dünyasi için degerli bilgiler içeren bu eseri ve yazarini, bu çalistayin bitiminde bilmedigimiz birçok yönüyle daha iyi tanimis olacagiz” dedi.
Medeniyetler kenti Bodrum
8 ülkeden 23 bilim insaninin su anda salonda oldugunu ve Tarihin Babasi Herodot’u konusacaklarini belirten Baskan Aras, “Biz Herodot’u hemsehrimiz olarak tarif ederiz. Bodrum, antik çagda çok önemli medeniyetlere ev sahipligi yapmis ve çok önemli filozoflar yetistirmis bir cografyadir. Bu tarihin gelecege tasinmasi önemli çünkü bu topraklarda yasayan insanlarin ve gelecek neslin tarihini bilmesi gerekiyor. Insanlar bu topraklarin tarihini bilirse bu topraklara olan saygisi, çevreyi koruma bilinci, barisa ve demokrasiye olan isteginin artacagina inaniyorum. Bu nedenle Herodot Sempozyumunu çok önemsiyorum” dedi.
Kaymakam Bilgehan Bayar, Herodot’un dünyanin ilk turisti ve tarihçisi olmasi dolayisiyla Bodrum ve dünya için çok önemli bir deger oldugunu vurguladigi konusmasinda Bodrum’un deniz, kum, günes üçlemesinden baska degerlerinin oldugunu ve bu degerlere önem verilmesi gerektigini ifade ederek Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras’a ve bu etkinlikte emegi geçen herkese tesekkür etti.
3 gün boyunca sürecek ve Herodot’un tüm yönleriyle ele alinacagi çalistayda ana oturum yapilacak. Peter Funke’nin moderatörlügünü yaptigi ilk oturumda Reinhold Bichler, Herodot’un Eserinde Küresel Tarih Yaziciligi Imgeleri; Robert Rollinger, Herodot ve Akhaimenes-Pers Dünyasina Bakis; Thomas Harrison, Kehanetler Dönemi ve Herodot’un Tarihler Eserinin Düzeni ve Carolyn Dewald, Tarih Yaziciliginda Farkli Bir Yol konularinda sunumlarini gerçeklestirdi.
Günün ikinci oturumunun moderatörlügünü Carolyn Dewald yaparken Ioannis Konstantakos, Herodot ve Yakin dogu Tarih Anlatimi; Roasria Munson, Herodot’ta Savas ve Cesaret; Julian Degen, Herodot’un Tarihler Eserinde Imparatorluk Üzerine Söylem; Andreas Schwab, Herodot’un Kambyses Anlatiminda Pindar Esintili Oklar basliklariyla sunumlarini gerçeklestirdiler.