Sindirgi'da Eller Yagmur Için Semaya Açildi

Kurakligin artmasi, yagmur yagmamasi nedeniyle ekinini ekemeyen çiftçiler yagmur duasina basladi. Çaygören barajinin kurak görüntüsü de vatandaslari tedirgin edince eller semaya açildi.

Sindirgi'da Eller Yagmur Için Semaya Açildi
Balikesir’in gelenek ve göreneklerine bagli dogal sehir ünvanli ilçesi Sindirgi’da yagmur hayri gelenegi de yasatilmaya devam ediyor.

Kirsal mahallelerde gerçeklesen kazan yemekleri ile hayir geleneginin yani sira atalardan gelen bezdirme ile yagmur duasi gelenegi de yasatilmaya baslandi. Yaylabayir kirsal mahallesinden sonra, Tasköy kirsal mahallesinde de kadinlar yagmur hayri için köy meydaninda bulustu.

Oklavasini kaparak meydana kosan kadinlar, hamur açip gözleme pisirdi, bereketli bir yil için hayir yapti, ardindan topluca yagmur duasi edildi. Tasköy Mahallesinde gerçeklesen yagmur duasi hayrinda duygu yüklü görüntüler yasandi. Kadinlarin evlerindeki malzemeleri getirerek sergiledikleri imece örnegi dogal sehir mottosunun en güzel örnegi oldu.

Aylardan beri yagmurlarin olmadigini bu yüzden hayir yaptiklarini belirten Ayse Kara, “Yillar öncesinden köyümüzün gelenegine göre bezdirme yapiyoruz yillardir. Her seyimizi kendimiz getirdik. Burada köyümüze, dedemize hayir yapiyoruz. Yagmur duasi için toplandik” dedi.

Köy meydanina yapilan Sindirgi Belediyesi Çok Amaçli kapali alanina kurulan saçlarda imece usulüyle gün boyu pisirilen zeytinyagli gözlemeler, çevre köylerden de gelen vatandaslara dagitildi. Yagmur ve bereket için eller semaya açildi.

Atalardan gelen bir gelenek oldugunu ve uzun yillardir yapilmayan gelenegi tekrar yasatmaya basladiklarini belirten Tasköy mahalle muhtari Mehmet Sen, “Geleneksel olarak bu bezdirme hayri yapiliyordu ama senelerden beri yapan olmadi. Iste biz de tekrar öncü olduk. Köyümüzün dedesi zaten istiyormus, yagmur duasi için bezdirme yapin diye. Bizler de köylü olarak toplandik. Kadini erkegi. Kadinlarimiz bezdirme yapti. Yagmur duamizi yaptik” dedi.

Muhtesem bir atmosferin oldugunu belirten Sindirgi Belediye baskan yardimcisi Salih Durak, “Tasköylülerin bir araya gelip ellerindeki hamurunu, peynirini, yogurdunu getirip bu ortamda, güzel ve nezih bir ortamda, hep beraber el birligi ile yagmur duasi, Allah’im bu topraklari bereketlendirmesi için yagmur duasi hayri yaptilar. Allah kabul etsin” dedi.

Gelenek varsa gelecek var

Sindirgi ilçesinin geleneklerine bagli oldugunu hemen hemen her kirsal mahallede bu tür hayirlarin gerçeklestigini belirten Sindirgi Belediye Baskani Ekrem Yavas ise “ Dogal sehir Sindirgi’da yillarin gelenegi yasatiliyor. Bir imece usulü gibi konu komsu, akraba, orada yasayan bütün insanlar bereketimiz artsin, yagmurlarimiz eksilmesin, birlik ve beraberligimiz daim olsun niyetiyle, kendi aralarinda topladiklari paralar, malzemeler, kuzulari, ürettikleri ne varsa birlestirip hep beraber kazanlar kaynatiliyor. Konu komsu esle dostla birlikte yeniyor. Binlerce insanin katildigi hemen hemen Sindirgi’nin yüzde 80 köyünde yapilan bu gelenek bu günlerde daha sik yapilmaya baslandi. Sebebi ise maalesef aylardan beri maalesef yagmurlarimiz yagmiyor. Allah’im memleketimizi açlikla, kitlikla imtihan etme diye eller semaya açiliyor. Gelenek varsa gelecek var. Yagmur duasi hayirlarimizi Rabbim kabul etsin” dedi.

Kaynak: İHA