Yunanistan'da 17 Kasim Ögrenci Direnisi'nin 49. Yil Dönümünde Yüzlerce Kisi ABD Büyükelçiligine Yürüdü

Yunanistan’da 17 Kasim Ögrenci Direnisi’nin 49. yil dönümünde düzenlenen eyleme katilan yüzlerce kisi "NATO ve ABD disari" yazili pankartlar ve kirmizi bayraklarla ABD’nin Atina Büyükelçiligi’ne yürüdü.

Yunanistan'da 17 Kasim Ögrenci Direnisi'nin 49. Yil Dönümünde Yüzlerce Kisi ABD Büyükelçiligine Yürüdü
Yunanistan’da protestocular, Atina Politeknik Ayaklanmasi’nin 49. yil dönümünde sokaga çikti. Ülkede, 17 Kasim 1973’te "Albaylar Cuntasina" karsi Atina Politeknik Üniversitesi ögrencileri önderliginde baslayan direnisin yil dönümünde gerçeklestirilen gösteriye yüzlerce kisi katildi.

Ögrenciler, sendika ve siyasi parti üyeleri ile halk, Atina Politeknik Üniversitesi’nin eski kapisina 1973’te hayatini kaybeden 23 kisi için karanfiller birakti. Daha sonra, ABD’nin Atina Büyükelçiligi’ne kadar "NATO ve ABD disari" yazili pankartlar ve kirmizi bayraklarla yürüyen eylemciler, ABD aleyhine demokrasi yanlisi sloganlar atti.

Son yillarin en büyük gösterilerinden birine ev sahipligi yapan Atina’da, halkin eyleme katilim orani da hükümete verilen destegi gözler önüne seriyor. Gösterilere katilimin fazlaligi halkin, Yunanistan Basbakani Kiryakos Miçotakis yönetiminden memnun olmadigini belli ediyor.

17 Kasim’da 23 kisi hayatini kaybetti

17 Kasim 1973’te darbeci Albaylar Cuntasi yönetimi kendilerine karsi çiktigi iddiasiyla Atina Politeknik Üniversitesi’ni isgal etti. Isgal sirasinda tanklar üniversite kapilarini kirdi. Baskin sirasinda 23 kisi öldürüldü, binin üzerinde kisi yaralandi. Ancak Albaylar Cuntasi o dönemde medyaya, baskinda kimsenin ölmedigi bilgisini verdi. O gece baslayan olaylar Yunanistan’da Albaylar Cuntasi yikilana kadar devam etti.
Kaynak: İHA