Göz Sagligini Tehdit Eden Salgin 'Mavi Ekran'
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tip Fakültesi Göz Hastaliklari Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Suat Hayri Ugurbas, teknolojiyle birlikte mavi ekran kullaniminin adeta bir salgin gibi arttigina dikkat çekti. Uzun süre ekrana maruz kalmanin kirma kusurlarini artirdigini vurgulayan Ugurbas, "Her yarim saatte bir gözümüzü bir iki dakika dinlendirmeliyiz. Özellikle çocuklar kapali ortamda tablete bakmak yerine sokakta vakit geçirmeyi. Okullara da bu konuda görev düsüyor" dedi.

Insanlarin açiktaki yasam alanindan evlere kapanmasinin çocuklarin da disarida geçirdikleri süreleri azalttiginin altini çizen Ugurbas, ekran kullanim sürelerinin adeta bir salgin gibi arttigini söyledi.
Kapali alanda uzun süre ekrana maruz kalma sonucunda uzagi görememe gibi kirma kusurlarinin meydana geldigini bunun da kalin kenarli merceklerle düzeltildigini ifade eden Suat Hayri Ugurbas, özellikle çocuklarin kapali mekanda tablete bakmak yerine daha çok sokakta vakit geçirmesi gerektigini söyledi.
Ugurbas, "Ekran bagimliligi çagimizin hastaliklarindan birisi olarak tanimlayabiliriz. Artik kadin erkek çoluk çocuk ekran karsisinda hepimiz vakit geçiriyoruz. Bu ekranlar televizyon ekrani olabiliyor. Bilgisayar, tabletler olabiliyor. Yada herkesin cebindeki cep telefonlari olabiliyor. Bunlari biz büyükler yaninda çocuklara da bazi olumsuz etkileri olabiliyor. Çocuklar üzerinde özellikle ekran bagimliligi yada uzun süre ekrana bakmanin en önemli zararindan birisi kirma kusurlarinda artisa sebep olabilmesi. Yani kapali ortamlarda uzun süre bilgisayar, tablet ekranina veya telefon ekranina bakan çocuklarda özellikle miyopide artis kaydedilebiliyor. Miyopi dedigimiz uzak görememezlik, kalin kenarli merceklerle düzeltilen bir kirma kusuru. Dünyada özellikle Asya bölgesinde daha fazla olmak üzere hemen hemen bütün bölgeleri etkilemekte. Bir salgin gibi. Ilerleyen yillar içerisinde insanoglunun açiktaki yasam alanindan evlere kapali mekanlara kapanmasi çocuklarin da disarda geçirdikleri süreleri azaltti. Okul bahçelerinde olsun, evlerin bahçesinde oynayan çocuklarin yerini evlerde tablete bakan çocuklar aldi. Disarida uzun süre vakit geçirmek pek mümkün olmuyor. Bu miyopi için önemli bir faktör. Onun için biz çocuklarin mutlaka disarida vakit geçirmesini istiyoruz. Özellikle okullara da bu konuda görev düsüyor. Mutlaka teneffüslerde bahçeye çikmalari mümkünse yada iyi aydinlanan ortamlarda bulunmalarinda fayda var. Diger bir nokta tablet yada ekran mesafesinin ayarlanmasi" diye konustu.
"Her yarim saatte bir iki dakika gözümüzü dinlendirmeliyiz"
Çocuklarin en az 20 santimetre uzakliktan ekranlara bakmasi gerektigini söyleyen Prof. Dr. Suat Hayri Ugurbas; bilgisayar, televizyon ve tablet kullanirken her yarim saatte bir iki dakika gözün dinlendirilmesinin altini çizerek söyle dedi:
"Çocuklarin en az 20 santimetre uzakliktan bu ekranlara bakmasi gerekiyor. Bundan daha yakin mesafede çalismalari, yazi yazmalari miyopinin artisina sebep olabiliyor. Bu da önemli bir husus. Uzun süre ekranda çalisan yetiskinler için belli bir süre gözümüzü dinlendirmek önemli. Her yarim saatte bir iki dakika gözümüzü dinlendirmek ve ekran karsisinda oldugumuz zaman göz kirpma miktarimizin azalmasi da göz kuruluguna sebep olabiliyor. Bunu aklimiza getirerek yine mümkün oldugu kadar göz kirpmayi artirici davranmamiz gerekebilir. Bu da iyi olur."
