Ingiltere'den 24 Iranli Yetkiliye Yaptirim

Ingiltere, aralarinda Iran Bilgi ve Iletisim Teknolojileri Bakani Issa Zarepour’un da bulundugu 24 Iranli yetkili için yaptirim karari aldi.

Ingiltere, Iran’daki protestolarda meydana gelen insan haklari ihlalleri nedeniyle Iranli yetkililere karsi uygulanan yaptirim listesini genisletti. Ingiltere Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, yaptirim listesine aralarinda Iran Bilgi ve Iletisim Teknolojileri Bakani Issa Zarepour’un da bulundugu 24 Iranli yetkili daha eklendi. Açiklamada, "Iran rejimindeki agir insan haklari ihlallerinden sorumlu yetkililere" yaptirim uygulandigi belirtilerek, yaptirim listesindeki kisilerin Ingiltere’ye seyahat etmesinin engellenecegi ve Ingiltere’de tutulan varliklarinin dondurulacagi aktarildi. Açiklamada ayrica, "Ingiltere ve uluslararasi ortaklar, Iran’daki protestolarin siddetle bastirilmasina öncülük eden Iranli yetkililere koordineli yaptirimlar uyguluyor" denildi.

“Ortaklarimizla birlikte Iran rejimine açik bir mesaj gönderdik”

Disisleri Bakani James Cleverly ise yaptigi açiklamada, "Bu yaptirimlar, agir insan haklari ihlallerinden sorumlu olan Iran rejimi içindeki yetkilileri hedef aliyor. Ortaklarimizla birlikte Iran rejimine açik bir mesaj gönderdik, protestolara yönelik siddetli baski durdurulmali ve ifade özgürlügüne saygi gösterilmelidir" ifadelerini kullandi. Cleverly, Iran rejiminin dis aktörleri suçlamayi birakip halklarinin sesini dinlemeye baslamasi gerektigini belirtti.

Iran’in baskenti Tahran da dahil olmak üzere Sistan ve Belucistan ve Kürdistan eyaletindeki yetkililer yaptirimlara tabi tutuldu. Yaptirim listesine eklenen 24 yetkili arasinda Sistan ve Belucistan eyaletindeki kolluk kuvvetlerinin eski Sefi Ahmed Taheri, Sistan ve Belucistan eyaletindeki Zahedan Kolluk Kuvvetleri eski Sefi Mahmud Saadati, Chahharmahal ve Baktsari eyaletlerindeki Kolluk Kuvvetleri Komutani Manouchehr Amanollahi, Tahran Kolluk Kuvvetleri Komutani Hossein Rahimi, Kürdistan Eyaleti Kolluk Kuvvetleri Komutani Ali Azadi, Divandarreh’deki Kolluk Kuvvetleri Komutani Abbas Abdi Saqqez’deki, Emniyet Gücü Sefi Sayd Ali Safari, Sanandaj’daki Kolluk Kuvvetleri Komutani Ali-Reza Moradi, Mazandaran Eyaleti Kolluk Kuvvetleri Sefi Morteza Mirzai, Bati Azerbaycan Eyaleti Kolluk Kuvvetleri Komutani Rahim Jahanbakhsh, Urmiye’deki Kolluk Kuvvetleri Komutani Hassan Sheikhnejad, Gilan Vilayeti Kolluk Kuvvetleri Komutani Azizollah Maleki Elbruz Eyaleti Emniyet Gücü Komutani Abbas Ali Mohammadian, Islam Devrim Muhafizlari Kolordusu’nun (IRGC) Sistan ve Belucistan eyaletinde seferberlik koordinatör yardimcisi Hossein Maroufi, Sistan ve Belucistan eyaletindeki Islam Devrim Muhafizlari Birligi (IRGC) Salman Kolordusu Komutani Ahmed Sefahi, Islam Devrim Muhafizlari Ordusu’nun (IRGC) Kidemli Komutani Sardar Seyed Sadegh Hosseini, Bijar’daki Basij Komutani Hossein Rajabpour, Sanandaj’daki Basij Komutani Morteza Aghaei, Islam Devrim Muhafizlari Kolordusu’nun (IRGC) Erdebil eyaletindeki kidemli komutani Sardar Gholamhossein Mohammadi Asl, Tahran’daki Islam Devrim Muhafizlari Ordusu’nun (IRGC) Kidemli Komutani Hasan Hassanzadeh, Sistan ve Belucistan Eyalet Valisi Hossein Modarres Khiabani, Eyalet Valisi Esmaeil Zarei Kusha, Siber Polis Sefi Vahid Mohammad Naser Majid yer aldi.

Ingiltere, ABD ve Avrupa Birligi, Iran’da 13 Eylül’de polis tarafindan gözaltina alindiktan sonra hayatini kaybeden 22 yasindaki Mahsa Amini’nin ölümünün ardindan ülke çapinda gerçeklesen protestolari siddetle engellemeye çalisan yetkililere genis çapta yaptirim uyguladi. Amini’nin ölümü ülke çapinda protestolara yol açarken, Iran hükümeti protestolara siddetli bir baskiyla karsilik vererek insan haklari ihlallerine yol açmisti.
Kaynak: İHA