AHKIB'in Ekim Ayi Ihracati 32,3 Milyon Dolar

Akdeniz Hazir Giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi (AHKIB) Yönetim Kurulu Baskani Gürkan Tekin, Ekim ayinda bölge ihracatinin 32,3 milyon dolar oldugunu açiklarken yüksek enflasyon ve artan maliyet baskisinin sektörü derinden etkiledigini belirtti. Yilin son 2 ayinda hazir giyim ve konfeksiyon ihracatinda ciddi daralmalardan endise duyuldugunu vurgulayan Baskan Gürkan Tekin, “Sektör olarak ayakta kalarak uluslararasi alanda ülkemizin kazanimlarini koruyabilmeliyiz. Ham madde, enerji ve isçilik maliyetlerimiz basta olmak üzere pandemi döneminde uygulanan desteklerin tekrar devreye alinmasini bekliyoruz” dedi.

AHKIB'in Ekim Ayi Ihracati 32,3 Milyon Dolar


“Pandemi dönemindeki yakindan tedarik avantajlarini kaybediyoruz”

Avrupa Birligi’nde (AB) yasanan resesyon ve enerji krizi nedeniyle tüketicilerin harcamalarini kistigini, bunun etkilerinin ilk hissedildigi sektörlerin basinda da hazir giyim sektörünün geldigini kaydeden AHKIB Baskani Gürkan Tekin, yeni siparisler, kapasite kullanim oranlari ve ihracatta düsüs hizinin kasim ve aralik aylarinda daha da artacagindan endise ettiklerini, 2023 yilinin ilk aylarinda negatif tablonun devam etmesinden kaygilandiklarini söyledi.



Salgin sürecinde tedarik zincirinin degismesi ile rakiplerine göre avantajli konuma geçen Türk hazir giyim ve konfeksiyon sektörü için son aylarda ibrenin tersine döndügünü belirten Baskan Gürkan Tekin, “Tüm dünyada artan enflasyonist baskiya bagli olarak düsen alim gücü, durgunluk endisesi, Rusya-Ukrayna savasi ve enerji krizi gibi etkenler, hazir giyim ürünlerine olan talebin hizla gerilemesine yol açiyor. Ihracat hizinda yavaslama belirgin bir sekilde kendini göstermeye basladi.

Ünlü markalarin depolarinda ciddi oranda stoklar olustu. Az da olsa gelen siparislerde pandemi döneminde yakindan tedarik egilimiyle Türkiye’ye yönelen markalar, günlük hayatin normallesmesiyle beraber bu pazari tekrar kazanmak isteyen Uzak Dogu ülkelerinin verdigi maliyetlerin altindaki fiyatlardan dolayi bu ülkelere yönelmeye basladi.

Türkiye olarak konteyner ve navlun fiyatlarinin pandemi öncesi seviyelere inmesiyle Avrupa Birligi ülkelerine cografi yakinlik ve kara yolu ile nakliye cazibesini de yitirmis durumdayiz” diye konustu.



“Talepteki daralmalar ve artacak isçilik maliyetleri istihdami olumsuz etkileyecek”

Talepteki sert daralmalarin emek yogun sektörlerin basinda gelen hazir giyim ve konfeksiyon sektöründe istihdami da olumsuz yönde etkilemeye baslayacaginin altini çizen Baskan Gürkan Tekin, yilbasindan itibaren asgari ücret artisiyla beraber isçilik maliyetleri daha da yükseleceginden isletmelerde isçi çikislarinin hizlanacagini ve birçok isletmenin de kapanma riski ile karsi karsiya kalacagini ifade etti.

Baskan Gürkan Tekin, “Enerji, isçilik ve ham madde maliyetlerinin azaltilmasina yönelik devlet desteklerinde hazir giyim ve konfeksiyon sektörüne pozitif ayrimcilik yapilmasina yönelik taleplerimizin acilen degerlendirilmesini bekliyoruz. Istihdamin korunmasi ve finansmana erisimin kolaylastirilmasi konularinda pandemi dönemindeki gibi desteklerin verilmesi sektörümüzün sürdürülebilir üretiminin devami için hayati önem tasimaktadir” dedi.



Inditex grubuyla ortak komisyon kurulmasi karari alindi

Öte yandan Türk hazir giyim sektörünün Avrupa Birligi pazarindaki kazanimlarinin korunmasi ve gelistirilmesi için Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Baskani Mustafa Gültepe ve ihracatçi birlik baskanlarindan olusan bir heyetin, ekim ayinin sonunda Inditex Grubu ile Ispanya’da üst düzey temaslarda bulundugunu animsatan Baskan Gürkan Tekin, Inditex ile sorunlarin giderilmesi ve is birliklerinin gelistirilmesi için yapilan görüsmenin önemli bir adim oldugunu bildirdi. Baskan Gürkan Tekin, sunlari söyledi:

“TIM Baskanimiz Mustafa Gültepe, hazir giyim ve tekstil ihracatçi birlik baskanlarimizla birlikte Inditex CEO’su Oscar Garcia Maceiras ve beraberindeki üst düzey yetkililerle verimli bir görüsme yaptik. Sorunlari ve muhtemel çözüm yollarini masaya yatirdik. Iliskilerimizin çok daha verimli olacagi bir dönemi birlikte insa edebilecegimiz noktasinda mutabik kaldik. Inditex yöneticileriyle ikinci görüsmeyi kasim sonu gibi Türkiye’de gerçeklestirecegiz. Buna benzer görüsme trafigini ülkemizden yogun mal alimi yapan diger ünlü markalarla da yürütmeyi amaçliyoruz.”

Ekim ayinda en fazla ihracat Hollanda, Ispanya ve Almanya’ya

Ekim ayina iliskin bölge ihracatini ürün gruplari ve ülkelere göre degerlendiren Baskan Gürkan Tekin, “Yilin 10’uncu ayinda 4 bin 349 ton ürünü uluslararasi pazarlarda degerlendiren Birligimiz en fazla ihracati 13,3 milyon dolar deger ile bayan dis giyimde elde etti. Bunu 10 milyon dolar deger ile bay dis giyim ve 3,7 milyon dolar deger ile diger hazir esya takip etti. Ekim ayinda en fazla ihracat yaptigimiz ülkeler listesine baktigimizda, 7,4 milyon dolar deger ile Hollanda birinci, 7,2 milyon dolar deger ile Ispanya ikinci, 3,8 milyon dolar deger ile Almanya üçüncü sirada yer aldi. Söz konusu dönemde Suudi Arabistan, Ukrayna ve Afganistan pazarlarinda ihracat hacminde dikkat çeken artislar sagladik” dedi.

Kaynak: İHA