Tamamlandiginda Türkiye'nin Gurur Projelerinden Biri Olacak

Tamamlandiginda Türkiye’nin gurur projelerinden biri olacak olan ve 2023 yili Nisan ayinda hizmete girmesi beklenen Yeni Zigana Tüneli’nde çalismalar gece gündüz sürüyor.

Tamamlandiginda Türkiye'nin Gurur Projelerinden Biri Olacak
Trabzon ile Gümüshane arasinda 14,5 kilometre uzunlugu ile dünyanin 3., Avrupa’nin ise en uzun çift tüp karayolu tüneli olan yeni Zigana Tüneli’nde tünel içerisindeki asfaltlama ve elektro mekanik çalismalarinin yüzde 70’i, baglanti yollarinin ise yüzde 85’i tamamlandi.

Dogu Karadeniz Bölgesi’ni Orta Dogu, Kafkaslar ve Iran’a baglayan tarihi Ipek Yolu’nun geçtigi güzergahta 17 Mart 2017 tarihinde temeli atilan ve insaati o gün bugündür devam eden rüya proje yeni Zigana Tüneli’nin insaatinda çift tüpte de isik görünerek kazi islemi ve beton kaplama çalismalari Ocak 2022 tarihinde tamamlanmisti.

Zigana Tüneli projesi, Trabzon - Askale Yolu’nun 44. km’sindeki Maçka/Basarköy mevkiinde baslayip, 67. km’de yer alan Köstere-Gümüshane Yolu’na köprülü kavsak ile baglaniyor. 12 metre genisligindeki mevcut devlet yolu ikiser seritli bölünmüs yol hâline gelecek. Projenin hizmete açilmasiyla, Zigana’nin zirvesinde 2 bin 10 metre olan ve 1. tünelde bin 825 metreye indirilen kot, 600 metre daha asagi çekilerek bin 212 metreye inecek.

Toplam uzunlugu baglanti yollari ile birlikte 15,1 km’ye ulasacak yolda devam eden çalismalar kapsaminda önemli asamalari geride kalirken, tünel içerisindeki asfaltlama ve elektro mekanik çalismalarinin yüzde 70’i, baglanti yollarinin ise yüzde 85’i tamamlandi. Tünel çikis kavsaginda bulunan 126 metre uzunlugundaki ardgerme köprü imalatlari tamamlanirken, proje hizmete açilinca mevcut yol 8 kilometre kisaltilmis olacak. Böylece seyahat süresi yaklasik 30 dakika azalirken, zamandan 40 milyon TL, akaryakittan 99 milyon TL olmak üzere yillik toplam 139 milyon TL tasarruf edilecek. Karbon salimi da 18 bin ton daha az gerçeklesecek.

Zigana Tüneli faaliyete geçtiginde özellikle kis aylarinda yasanan çileler de tarihe karisacak. Yol kullanicilarina güvenli ve konforlu seyahat imkâni saglayacak. Ayrica, mevcut Trabzon-Gümüshane hattinda bulunan keskin virajlar, rampalar ile birlikte dik yamaçlardan tas düsmesi gibi problemlerde ortadan kalkacak. Ayrica karayolu tünellerinde Türkiye’de ilk defa yapilan “dikey saft yapilari” Zigana Tüneli’nde kullanilirken, proje kapsamindaki 3 istasyonun her birinde 1 temiz, 1 de kirli hava olmak üzere toplam 6 adet havalandirma saft yapisi yer alacak.
Kaynak: İHA