Isparta'da 'Çök-Kapan-Tutun' Tatbikati Gerçeklestirildi

1999 Düzce Depremi’nin yil dönümünde tüm Türkiye’de ayni anda olan “Çök-Kapan-Tutun” tatbikati Isparta’da da gerçeklestirildi.

Isparta'da 'Çök-Kapan-Tutun' Tatbikati Gerçeklestirildi
Içisleri Bakanligi koordinesinde gerçeklestirilen tatbikat çerçevesinde saatler 18.57’yi gösterdiginde ülke genelinde telefon, televizyon ve radyo ile cami ve belediye hoparlörlerinden "AFAD tatbikat bilgilendirmesidir. Su anda tüm ülkede deprem ani çök kapan tutun tatbikati yapilmaktadir" ifadesi kullanilarak tatbikat basladi.

Bu esnada cep telefonlarina da “Hayati Uyari Bildirimi” basligiyla “Çök-Kapan-Tutun” tatbikati yapildigi mesajlari gönderildi. Bildirimlerle birlikte alis veris merkezindeki lokantada oturan Vali Barus ve beraberindekiler “Çök-Kapan-Tutun” hareketini uyguladi.

Yaklasik bir dakika süren tatbikatin ardindan tatbikatla ilgili konusan Vali Barus, “Türkiye’nin karsi karsiya bulundugu en önemli afet risklerinden birisi de deprem. Türkiye ana fay hatlari üzerinde bulunan ve sik sik büyüklügü yüksek derecede olan depremlerin meydana geldigi bir ülke. Isparta’miz da bu deprem bölgesi üzerinde bulunuyor. Bu açidan depreme her zaman hazirlikli olmaliyiz. Buna dikkat çekmek amaciyla depreme hazirlik çalismalarinin tüm halkimizda farkindalik olusturmak amaciyla AFAD baskanligi tarafindan bu aksam gerçeklestirilen tatbikat bu riske dikkat çekiyor. Türkiye tarih boyunca büyük depremler yasamis bir ülke. 1999’dan sonra Bingöl depremi, 2011 yilinda Van depremi, 2020 yilinda Elazig depremi ve yine 2020 yilinda Izmir Seferihisar depremlerine sahit. Bu depremlerde yüzlerce vatandasimizi kaybettik. Iste bu yasadigimiz depremler hepimiz için ders çikarmamiz için üzücü olaylar. Ders çikarmazsak bu üzücü olaylari tekrar tekrar yasamak zorunda kaliriz onun için depreme hazirlikli olmak zorundayiz. Iste bu aksam yaptigimiz Çök-Kapan-Tutun uygulamasi hayatta kalabilmenin parolasi. Bu sayede etrafimizda bulunan veya binadan kaynaklanan deprem sirasinda meydana gelebilecek esya oynamalarina veya binadan dökülebilecek malzemelere karsi öncelikle kendimizi saglama aliyoruz, basimizi saglama aliyoruz ve bu sayede hayatta kaliyoruz” seklinde konustu.

Isparta’da bir alis veris merkezinde gerçeklestirilen tatbikata Isparta Valisi Aydin Barus, Belediye Baskani Sükrü Basdegirmen, AFAD yetkilileri, AFAD gönüllüleri ve vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA