Zorlu Enerji 'Bilim Temelli Hedefler Girisimi'ne Katildi

Zorlu Enerji, sera gazi emisyon artisini 1,50C ile sinirlamaya yönelik taahhütte bulunarak imzaladigi Bilim Temelli Hedefler Girisimi’ne (SBTi) katildi.

Zorlu Enerji 'Bilim Temelli Hedefler Girisimi'ne Katildi


Zorlu Holding’in Akilli Hayat 2030 stratejisi dogrultusunda sürdürülebilirligi bir is yapis biçimi haline getiren Zorlu Enerji, iklim krizinin olumsuz etkilerini azaltarak ortadan kaldirmayi hedefleyen uluslararasi Bilim Temelli Hedefler Girisimi’ne (Science Based Targets Initiative - SBTi) katildi.

Temel sürdürülebilirlik stratejisini Entegre Risk Yönetimi, Kurumsal Yönetisim ve Davranis, Etik, Uyum ve Seffaflik temelleri üzerine kurgulayarak bütüncül bir perspektifle degerlendiren sirket, sera gazi emisyon seviyelerini azaltma taahhüdünde bulundu.

CDP, Birlesmis Milletler Küresel Ilkeler Sözlesmesi, Dünya Kaynaklari Enstitüsü (WRI) ve Dünya Dogayi Koruma Vakfi (WWF) tarafindan 2015’de kurulan SBTi iklim degisikligi ile mücadele insiyatifi kapsaminda kurumlarin toplam sera gazi emisyonlarini azaltma çabalarini desteklemeyi amaçliyor. Küresel isinmanin önüne geçmek amaciyla Paris Anlasmasinda belirlenen hedefler dogrultusunda çaba harcayan Bilim Temelli Hedefler Girisimi (SBTi), sirketlerin sera gazi azaltma hedeflerinin ortak standartlar dogrultusunda gelistirilmesini tesvik ediyor.

Sürdürülebilirlik stratejisinin önemli boyutlarindan birisi olan “Onarici Operasyonlar ve Deger Zinciri” ile biyosferin yenilenmesi ve onarilmasina destek olmayi amaçlayan Zorlu Enerji, uzun zamandir yenilenebilir enerji kaynaklara yatirim yaparak atmosferdeki sera gazi salimlarinin azalmasina katki sagliyor. Gelecek nesillere daha yasanabilir dünya birakmak hedefiyle, çevresel sürdürülebilirligi faaliyetlerinin odagina alan sirket, 2024 yilina kadar Paris iklim Anlasmasi hedefleri dogrultusunda küresel sera gazi (GHG) emisyon artisini 1,5oC ile sinirlamak için üzerine düsen sorumlulugu bilim temelli olusturacagini beyan etti.

“Çalismalarimizda çevresel, ekonomik ve sosyal boyutlara odakliyoruz"

Gelecegin enerji sirketi olma vizyonuyla sürdürülebilirlige büyük önem verdiklerini ifade eden Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak, sunlari söyledi: “Enerji sektörüne sürdürülebilirlik konusunda öncülük etme hedefimiz dogrultusunda; çalismalarimizda çevresel, ekonomik ve sosyal boyutlara odakliyoruz. Bu baglamda Iklim krizi ile mücadele, karbon emisyonlarinin azaltilmasi, kaynaklarin sürdürülebilir sekilde kullanilmasi, enerji verimliligi ve enerji arz güvenligi gibi konulari ele aliyor, yenilenebilir kaynaklara dayali bir enerji ekosistemi olusturmak için çalisiyoruz. Elektrik üretimini fosil kaynaklardan ayristirarak temiz ve güvenilir enerji tedariki sagliyor ve mevcut is kolumuzun yenileyici biçimde dönüsümünü destekliyoruz. 2030 yilina kadar tüm güç üretimini yenilenebilir kaynaklardan saglamayi ve operasyonlarimizdan kaynaklanan emisyonlari net sifir seviyesine çekmeyi taahhüt ediyor, sadece kendi operasyonlarimizi degil, müsterilerimizin de karbonsuz büyümelerini kolaylastirmak için çalisiyoruz. Avrupa’nin ve diger büyük ekonomilerin öncülügünde karbonsuzlasan piyasalara uzak kalmamak ve ülkemizin rekabetçi gücüne katkida bulunmak için Zorlu Grubu sirketlerinden baslayarak tüm sektörlerin karbonsuz büyümesine katkida bulunuyoruz. Bununla da yetinmeyip, 2040 yilina kadar tüm deger zincirimizin karbon nötr olmasi hedefiyle çalismalarimizi yürütüyor, sürdürülebilirligi bir is yapis biçimi olarak ele aliyoruz. Bilim Temelli Hedefler Girisimi’nin imzacisi olmamiz da bu anlayisimizdaki kararliligimizin bir göstergesidir. Kurulusumuzdan bu yana Birlesmis Milletler Küresel Ilkeler Sözlesmesi’nin ilkelerini benimseyen bir sirket olarak, ayni zamanda 2C Bildirisi’nin imzacilari arasinda da yer aliyoruz. Karbon Saydamlik Projesi’ne Türkiye’den gönüllü olarak katilan ve ayni zamanda Türkiye’de ISO 14064-1 Sera Gazi Dogrulama Standardi alan ilk enerji sirketiyiz. Gökçedag Rüzgâr Santrali Projemizle Gold Standard Sertifikasi alarak ve Gönüllü Karbon Piyasasi’na entegre olarak Türkiye’nin ilk karbon emisyon azaltimi projesini gerçeklestiren enerji sirketi olduk. Toplum ve gezegen odakli yatirimlar yaparak gelistirdigimiz sürdürülebilir çözümler ve akilli teknolojilere dayali Ar-Ge çalismalarimizla bugün oldugu gibi gelecekte de sektörümüze öncülük etmeyi hedefliyoruz."
Kaynak: İHA