Dr. Nimet Baki Açiklamasi 'Dünyada Her Üç Saatte Bir Çocuk Kansere Yakalaniyor'

Umut ve Yasam Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Dr. Nimet Baki, dünyada her üç saatte bir çocugun kansere yakalandigini belirterek “Ülkemizde her yil yaklasik 3 bin 500 çocuga kanser teshisi konuluyor ve 2 binin üzerinde lösemi görülüyor ve bunu beyin tümörleri ve lenfomalar izliyor“ dedi.

Dr. Nimet Baki Açiklamasi 'Dünyada Her Üç Saatte Bir Çocuk Kansere Yakalaniyor'
Trabzon’un Akçaabat ilçesindeki özel bir okulda lösemili çocuklar yararina “Yasamak O Kadar Güzel Ki “ adli bir etkinlik düzenlendi.

Etkinlikte elde edilen gelir, lösemi ve çesitli kanser tedavisi gören çocuklar adina kullanilmasi için Umut ve Yasam Dernegi’ne bagislandi.

Etkinlikte bir konusma yapan Dr. Nimet Baki, Umut ve Yasam Dernegi olarak kanser tedavisi alan çocuklara ve ailelere maddi manevi destek olmaya çalistiklarini hatirlatti. Lösemi tedavisinde moral motivasyon ve umudun çok önemli oldugunu belirten Baki "Lösemi, kan kanseri veya kemik iligi kanseri olarak da bilinir. Çocukluk çagi kanserleri içerisinde yüzde 30 ile en sik görüleni lösemidir. Lösemi kemik iliginden kaynaklanan bir hastaliktir. Lösemi, 15 yasin altindaki çocuklarda en yaygin görülen kanser türüdür. Ancak 55 yasindan büyük yetiskinlerde de ortaya çikabilir” diye konustu.

Dünyada her üç saatte bir çocugun kansere yakalandigina dikkat çeken Baki “Lösemi hepimizin bildigi gibi bir kan hastaligi. Dünyada her üç saatte bir çocuk kansere yakalaniyor. Ülkemizde her yil yaklasik 3 bin 500 çocuga kanser teshisi konuluyor ve 2 binin üzerinde lösemi görülüyor ve bunu beyin tümörleri ve lenfomalar izliyor. ABD’de ise en fazla beyin tümörleri gözleniyor. Kan kanseri genelde 2-6 yas arasinda görülüyor. Son zamanda 1 yas altina düstügünü de görüyoruz. O yüzden anneler gebelik döneminde yedigine içtigine çok dikkat etmeli. Tedavisi genelde 3-5 yil arasinda sürüyor. Erken teshis edildiginde yüzde 85 tedavi edilebiliyor. Kemoterapiden yarar görmeyen ve tekrarlayan lösemilerde kemik iligi (kök hücre) nakli tercih edilmektedir” seklinde konustu.

“Lösemi hastalarinin yüzde 90’inda altta yatan bir neden saptanmaz” diyen Baki, “Ancak yüzde 10’unda daha önce baska nedenlerle alinan radyoterapi ya da kemoterapi, maruz kalinan kimyasal ilaçlar veya Down sendromu gibi dogustan gelen bazi hastaliklar lösemiye yatkinlik olusturabilir. Çocuklarda löseminin nedenleri, eriskinlerdeki gibi çevresel faktörlerine bagli degildir. Eriskinlerde sigara-alkol kullanimi, kimyasallara maruz kalma, enfeksiyonlar, beslenme gibi faktörler kanser yaparken, çocuklarda lösemi genellikle genetik nedenlere bagli olarak olusur. Öpücük hastaligi nedeni olan Epstein-Barr gibi virüsler de lösemiye neden olabilir. Ayrica ‘benzen’ gibi petrokimya ürünlerinin kullanildigi sanayi sektörlerinde çalisan çocuklarda lösemi meydana gelebilir" ifadelerini kullandi.

Kanser hasta ve hasta yakinlarina 16 yildir destek olduklarini belirten Baki, “Kuruldugumuzdan beri 16 yildir kanser hasta ve hasta yakinlarina destek oluyoruz. Ayrica Türkiye’nin her yerinde bulunan temsilciliklerimiz ile her ilden bize ulasan hastalarimiza destek oluyoruz” dedi.

Kaynak: İHA