TZOB Genel Baskani Bayraktar Açiklamasi 'Tarimsal Destekler Sezon Sonunda Degil, Sezon Basinda Ilan Edilmelidir'

Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, "2021-2022 sezonu tarimsal destekleme ödemeleri, 20 Ekim tarihinde yani sezon bitmeye yakin açiklandi. En önemli tarim politikasi araci olan tarimsal desteklemelerde önemli olan; kalem bazinda destek miktarlarinin ürün ekimi ve dikiminden önce ilan edilmesidir" dedi.

TZOB Genel Baskani Bayraktar Açiklamasi 'Tarimsal Destekler Sezon Sonunda Degil, Sezon Basinda Ilan Edilmelidir'
TZOB Genel Baskani Semsi Bayraktar, Ekim ayinda üretici ile market arasindaki fiyat farkliliklarini, girdi fiyatlarinda yasanan degisimleri ve tarimsal destekleme ödemelerini degerlendirdi. Bayraktar, ekim ayinda üretici ile market arasindaki fiyat farkinin en fazla yüzde 253 ile maydanozda görüldügünü belirterek, “Maydanozdaki fiyat farkini yüzde 216 ile elma, yüzde 212,5 ile marul, yüzde 170 ile limon, yüzde 163,3 ile havuç, yüzde 159,2 ile salatalik takip etti. Maydanoz 3,5 kat, elma 3,2 kat, marul 3,1 kat, limon 2,7 kat, havuç ve salatalik ise 2,6 kat fazlaya tüketiciye satildi. Üreticide 1 lira 64 kurus olan maydanoz 5 lira 79 kurusa, 4 lira 45 kurus olan elma 14 lira 6 kurusa, 4 lira 32 kurus olan marul 13 lira 50 kurusa, 8 lira 17 kurus olan limon 22 lira 6 kurusa, 4 lira 25 kurus olan havuç 11 lira 19 kurusa, 6 lira 25 kurus olan salatalik ise 16 lira 20 kurusa markette satildi” diye konustu.



“Markette fiyati en fazla artan ürün yüzde 33,4 ile kabak oldu”

Ekim ayinda markette 37 ürünün 31’inde fiyat artisi, 6’sinda ise fiyat azalisi görüldügünü ifade eden Bayraktar, “Markette fiyati en fazla artan ürün yüzde 33,4 ile kabak oldu. Kabaktaki fiyat artisini yüzde 30,6 ile salatalik, yüzde 29,3 ile kuru fasulye, yüzde 28,8 ile yesil sogan, yüzde 26,7 ile kuru sogan, yüzde 23 ile kuru üzüm takip etti. Markette fiyati en fazla azalan ürün ise yüzde 10,2 ile sivri biber oldu. Sivri biberdeki fiyat düsüsünü yüzde 6,9 ile domates, yüzde 4 ile pirinç, yüzde 3,3 ile ayçiçek yagi, yüzde 3,1 ile toz seker izledi” dedi.

“Ekim ayinda üreticide fiyati en fazla düsen ürün yüzde 15,4 ile kuru incir”

Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, Ekim ayinda üreticide fiyati en fazla düsen ürünün yüzde 15,4 ile kuru incir oldugunun altini çizerek, "Kuru incirdeki fiyat düsüsünü yüzde 3,6 ile kuru fasulye, yüzde 3,3 ile elma izledi. Üreticide en fazla fiyat artisi yüzde 74 ile yesil soganda görüldü.

Yesil sogandaki fiyat artisini yüzde 41,5 ile domates, yüzde 35,4 ile ispanak, yüzde 33 ile salatalik, yüzde 32,8 ile kabak, yüzde 22,5 ile limon, yüzde 20,6 ile maydanoz, yüzde 18,3 ile yesil fasulye takip etti. Ekim ayinda üreticide 29 ürünün 21’inde fiyat artisi olurken, 4 üründe ise fiyat düsüsü görüldü.

4 üründe de fiyat degisimi görülmedi” seklinde konustu.

“Ürünlerdeki fiyat degisimlerinin sebebi talepteki azalis veya artis”

Ürünlerde ki fiyat degisimlerinin talepteki azalistan ya da artistan kaynaklandigini ifade eden Bayraktar, “Kuru incirde talepteki azalma, fiyatlarin düsmesine neden oldu. Kuru fasulye ve elma arzindaki artistan dolayi fiyatlar geriledi. Sivri biber, domates, salatalik, patlican, kabak, marul ve yesil fasulyede arzdaki azalma ürünlerin fiyatlarini yükseltti. TMO’nun çeltikte üretici fiyatlarini artirmasi pirinç fiyatlarina yansidi. Havuçta yüksek fiyat, ürünün yeni sezona ait olmasi ve maliyetlerinin artmasindan kaynaklandi. Nohut fiyatindaki yükseliste ise ihracat artisi etkili oldu. Yesil sogan ve limon arzindaki düsüsler fiyatlara artis olarak yansidi” degerlendirmesinde bulundu.

“Tarimsal destekler sezon sonunda degil, sezon basinda ilan edilmelidir”

Tarimsal Destek ödemelerinin sezon sonunda degil, sezon basinda ilan edilmesi gerektiginin altini çizen Bayraktar, “2021-2022 sezonu tarimsal destekleme ödemeleri 20 Ekim tarihinde yani sezon bitmeye yakin açiklandi. En önemli tarim politikasi araci olan tarimsal desteklemelerde önemli olan; kalem bazinda destek miktarlarinin ürün ekimi ve dikiminden önce ilan edilmesidir. Örnegin, 18 üründe 2021-2022 dönemi için açiklanan prim desteklerinde çay disinda artis olmadi. Bunu baz alan üreticilerimiz kalan 17 ürünün üretiminden uzaklasacaktir. Bu ürünlerin birçogu arz açigi verdigimiz ürünlerdir. Bunlarin üretimlerinin ön plana çikarilmasi ve üretim planlarina dahil edilmesi gerekiyor. Bunun gibi yem bitkilerine verilen destegin de artirilmamasinin hayvansal üretime sekte vurmasinin ihtimal dahilinde oldugu göz ardi edilmemelidir. Dogrusu sudur ki; 2022-2023 üretim sezonuna baslayacagimiz bugünlerde çiftçinin önünü görebilmesi açisindan en azindan kislik ekimi yapilan ürünler için 2023 destekleri açiklanmalidir. Diger yandan, gübre ve mazotta 2022 destek ödemelerinin öne çekilmesi önemli bir gelismedir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA