Tepebasi Heyetinin Kibris Ziyareti

Eskisehir Tepebasi Belediye Baskani Dt. Ahmet Ataç, meclis üyeleri ve belediye yöneticileri ile birlikte Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde bir dizi ziyarette bulundu.

Tepebasi Heyetinin Kibris Ziyareti
Ilk olarak KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar’i makaminda ziyaret eden Baskan Ataç ve Tepebasi heyeti, ilçe hakkinda Cumhurbaskani Tatar’a bilgiler aktardi. Eskisehir’in Türkiye Cumhuriyeti’nin degerli bir ili oldugunu belirten Cumhurbaskani Tatar, Eskisehir’in, Kibris Türkünün milli mücadelesinin sembol ismi sehit pilot Yüzbasi Cengiz Topel ile özdeslestigini dile getirdi. Tatar, “Türkiye Cumhuriyeti büyük bir ülke. Önemli olan aramizdaki bu baglarin daha da pekismesidir. Eskisehir, üniversiteleri ve kültürüyle gelismekte olan bir il olarak bölge halkina büyük hizmetler vermektedir. Karsilikli olarak sürdürülen çalismalar devam etmelidir bu, ülkemizin zenginligidir. Kurum ve kuruluslarla yapilan is birligi, devletimizin zeminini güçlendirmektedir” diyerek kendisine yapilan ziyaretten dolayi Baskan Ataç’a tesekkürlerini sundu.

“KKTC ve Türkiye ayrilmaz bir bütündür”

Baskan Ataç da Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin Eskisehirliler için büyük bir önem ve degere sahip oldugunu ifade ederek, “KKTC ve Türkiye, ayrilmaz bir bütündür. Bizim KKTC’ye bakisimiz, Merhum Basbakanimiz Bülent Ecevit’in 1974 ruhu ile aynidir. Eskisehir halki da tüm ülkemiz gibi Kibris’a yürekten bir sevgi beslemektedir. Bu sevginin gelistirecegimiz is birligi ile daha da verimli hale gelmesi en büyük temennimizdir” diye konustu.

Baskan Ataç Cumhurbaskani Tatar’a misafirperverliginden dolayi tesekkürlerini sunarken, Cumhurbaskani Tatar da Eskisehirlilere sevgi ve selamlarini iletti.

KKTC Meclis Baskani Zorlu Töre’ye ziyaret

Baskan Ataç ve Tepebasi heyeti daha sonra KKTC Meclis Baskani Zorlu Töre ile bir araya geldi. Bulusmada Kibris meselesine iliskin degerlendirmelerde bulunan Baskan Töre, Kibris meselesinin Türk milletinin milli davasi oldugunu ifade ederek, Baris Harekati’ni gerçeklestiren Türkiye’nin merhum Basbakanlarindan Bülent Ecevit’in “Kibris’ta bir tek Türk kalmasa da biz bu davayi ileri götürürüz” sözünü animsatti. Bu sözün Kibris’in ne ifade ettiginin anlami açisindan önemli oldugunu vurgulayan Töre, bugün Dogu Akdeniz bölgesinde yasanan gelismelerin de bunu gösterdigini kaydetti.



“Eskisehirliler için çok büyük bir kahraman”

Baskan Ataç da Eskisehirlilerin KKTC konusunda büyük bir hassasiyete sahip oldugunu ifade etti.

Ataç, Kibris Harekati sirasinda Eskisehir’den Kibris’a giden ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk hava sehidi olan Yüzbasi Cengiz Topel’in Eskisehirliler için çok büyük bir kahraman oldugunu ifade etti.

Cengiz Topel’in Eskisehir’de okullara, caddelere verilen ismi ile daima yasatildigini kaydeden Baskan Ataç, KKTC için verilen mücadelenin asla unutulmayacagini vurguladi. Ziyarette Cumhuriyet Halk Partisi KKTC Temsilcisi Mustafa Yürükçü’nün yani sira Meclis Genel Sekreteri Seral Firat da hazir bulundu.

Lefkosa Türk Belediyesi’ne ziyaret

Baskan Ataç’in bir sonraki duragi ise Lefkosa Türk Belediyesi oldu. Burada Tepebasi heyeti, Lefkosa Türk Belediye Baskani Mehmet Harmanci ile bir araya geldi. Ziyarette Baskan Ataç, Baskan Harmanci’ya Tepebasi Belediyesi’nin proje ve çalismalari hakkinda bilgiler verdi. Ziyaretten duydugu memnuniyeti ifade eden Baskan Harmanci da iki kent arasinda gelisen iliskilerin, kendilerini çok mutlu edecegini belirterek Baskan Ataç’a tesekkürlerini iletti. Baskan Ataç daha sonra KKTC Dikmen Belediye Baskani Yüksel Çelebiyi de ziyaret etti. Ziyaretinde Baskan Ataç’a Ziyarette Cumhuriyet Halk Partisi KKTC Temsilcisi Mustafa Yürükçü de eslik etti.

Rauf Denktas’in anit mezarina ziyaret

Baskan Ataç ve beraberindekilerin son duragi ise KKTC’nin unutulmaz lideri merhum Rauf Denktas’in anit mezari oldu. Burada Denktas için bulunulan saygi durusunun ardindan ani defterini imzalayan Baskan Ataç, “Degerli Rauf Denktas büyügümüze Kibris sizin kimliginizde var oldu. Hayatinizi Kibris’a adadiniz. Tüm dünyaya örnek oldugunuz sizin mücadelenizden bizler de örnekler aldik. Sizin varliginizi hiç unutmadik, unutmayacagiz. Varliginiz, Kibris’in yolunu aydinlatacaktir. Isiklarda uyuyun” ifadelerine yer verdi.

Baskan Ataç anit mezarda Rauf Denktas’in oglu Serdar Denktas ile de bir araya gelirken, kendisine “Eskisehir: Kökleri Derinde Yepyeni Bir Sehir” kitabini armagan etti.
Kaynak: İHA