Lazerli Hemoroid Tedavisi Erken Tanida Yüzde 80 Çözüm Oluyor

Hemoroid hastaliginin fizyolojik olarak makatta bulunan damar aglarinin deforme olmasiyla disari dogru sakma ve sisme hastaligi oldugunu belirten uzmanlar, hastaligin erken tedavisinde lazer ile yüzde 80 çözüm olabilecegini ifade etti.

Lazerli Hemoroid Tedavisi Erken Tanida Yüzde 80 Çözüm Oluyor
Hemorode yol açan nedenlerin basinda kabizligin geldigini animsatan Memorial Dicle Hastanesi Genel Cerrahi Uzmani Dr. Cemalettin Durgun, hemoroidlerin genellikle kanama, ele gelen sislik, islaklik hissi ve kasinti sikayetleriyle kendini belli ettigini söyledi.



Makatta bulunan damar aglarinin normalde makatin istirahat halinde disari dogru gaz kaçaginin olusmasini önleyen yastikçiklar oldugunu belirten Durgun, “Bu yastikçiklar belli bir süre sonra deforme olurlarsa disari dogru sarkip hemoroidel hastalik olustururlar” dedi.

Hastaligin evresine göre çesitli tedavi yöntemlerinin bulundugunu açiklayan Durgun, “Tedavileri de hastalara göre seçmekteyiz. Yani hastanin klinik muayenesinden sonra hastanin hemoroid evresine göre prosedür belirlenir. Lazerli tedavi, son 10 yildir oldukça popüler kullanilan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemde hemoroid pakesinin köküne kalem seklinde küçük bir prob ile girerek bu pakedeki damar aglarina 3 veya 5 atis yapilarak hemoroid pakesi söndürülür” ifadelerine yer verdi.

“Lazer yöntemi açik ameliyatla karsilastirildigi zaman, ameliyat sirasinda herhangi bir kesik ve dikme islemi olmadigindan dolayi hastalara da postoperatif agri çok daha azdir” diyen Durgun, “Günübirlik sayilabilecek bir islem oldugu için erken dönem taburculuk avantaji var. Sonrasinda özellikle çalisan hastalar için isine dönüs süresi çok daha kisadir” ifadelerinde bulundu.

Hemoroidi prosedürü belirlendikten sonra evresine göre tedavi seklinin uygulandigini belirten Durgun, “Lazer tedavisi uygun evreye yapildigi zaman kalici çözümler saglamakta. Basari orani ise yüzde 80 civarindadir” dedi.

“Hastaneye basvuru geç oldugu için hemoroid evresi ilerlemis oluyor”

Hemoroidin baslica ortaya çikis sebeplerini açiklayan Durgun, “Kabizlik, ishal, kötü beslenme aliskanliklari, yetersiz sivi alinmasi hemoroidin asil sebeplerinden dolayidir. Insanlar hastaneye basvurularini geciktirdikleri için hemoroid evreleri genelde ilerlemis oluyor. Biz hastalari muayene ettigimizde genelde 3’üncü ve 4’üncü evrede hastalari görüyoruz. Bu dönemde cerrahi seçenekten baska bir seçenek olmuyor. Ama hemoroid hastaligi tedavisinde aslinda konzervatif dedigimiz diyet ve ilaç tedavileri çok önemli bir yer tutmakta. Diyet tedavileri dedigimiz günlük lif alimini artirmak ve en az 2 litre sivi aliminin yapilmasi ortalama yüzde 50 civarinda semptomatik iyilesme sagliyor. Ilaç tedavileriyle birlikte hemoroid hastaliklarinin yüzde 80’i semptomatik olarak tedavi edilebiliyor. Fakat hastaneye basvuru süreci geciktigi zaman basvuran hastalarin büyük bir kismi maalesef ameliyat olma durumunda kaliyor” diye konustu.

Kaynak: İHA