Kizilirmak Otluga Dönüstü, Manzara Herkesi Ürküttü

Türkiye’nin en uzun nehri Kizilirmak kurakligin etkisiyle otlaga dönüstü, nehirde iki ay içerisindeki inanilmaz degisim herkesi endiselendirdi.

Kizilirmak Otluga Dönüstü, Manzara Herkesi Ürküttü
Sivas’tan dogan ve Karadeniz’e dökülen bin 355 kilometre uzunlugu ile Türkiye’nin en uzun nehri Kizilirmak son zamanlarin en kurak günlerini yasiyor. Su seviyesinin oldukça düsmesiyle irmak adeta otlaga dönüsürken, ortaya çikan manzara herkesi korkuttu. Kizilirmak’in geçtigimiz yil kis aylarinda bol kar yagmasiyla ilkbahar aylarinda su debisi pik noktaya ulasmisti. Kizilirmak üzerinde bulunan ve irmak ile özdeslesen Selçuklu yapimi tarihi Egri Köprü’nün 18 gözünden de sular coskulu bir sekilde akarken, simdilerde köprünün ayaklari otlarla kaplandi. Öte yandan Kizilirmak’in 7 ay önce çekilen görüntüyle simdi çekilen görüntüsü kurakligi gözler önüne serdi.

“Bu görüntü bizi çok üzüyor”

Ünsal Çetin, Kizilirmak’in kuraklik yöre halki olarak kendilerini çok üzdügünü belirterek, “Yerlesim olarak bu çevrede bulundugum için uzun zamandir burayi gözlemleyebiliyorum. Eskiye dönecek olursak bu Kizilirmak yakinda ki bahçelere tasardi. Daha sonradan buraya set çektiler ve buradan akmaya basladi.

Benim gözlemim her sene gittikçe azalarak bu sekle büründü. Eskiden irmagin tabanini görmek mümkün degildi. Artik yer alti sularinin çekilmesi, tarimsal sulamalarin fazlalasmasi kuraklik safhasina getirdi. Ilkbaharda yagislarin bol olmasi nedeniyle suyumuz köprünün gözlerinden akiyordu. Yagis olmamasi nedeniyle de suan su az seviyede. Bu görüntü yöre halki olarak bizi çok üzüyor. Su anda tamamen hayvanlarin bile gelip otlayabilecegi bir hale geldi” dedi.

Kaynak: İHA