Cumhurbaskanligi'ndan Sef, Seyyah Ve Yazar Ömür Akkor'a Gastronomi Ödülü

Cumhurbaskanligi Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri geçtigimiz günlerde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan sosyal medya üzerinden duyuruldu. Gastronomi alaninda Sef, Seyyah, Yazar Ömür Akkor ve Yunus Emre Akkor ödüle layik görüldü.

Cumhurbaskanligi'ndan Sef, Seyyah Ve Yazar Ömür Akkor'a Gastronomi Ödülü
Cumhurbaskani Erdogan, yaptigi paylasimda, "Cumhurbaskanligi Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’ni almaya hak kazanan birbirinden kiymetli sanatçilarimizi, ilim ve kültür insanlarimizi en kalbi duygularimla tebrik ediyorum. Vefa Ödülü sahibi büyük halk ozanimiz Asik Veysel’i rahmetle yad ediyorum." ifadelerini kullandi.

Akkor ödül ile ilgili yaptigi açiklamasinda “Son 27 yildir ilçe ilçe, il il bütün Türkiye’yi gezip bu seyahatlerde yerli üreticiler, geleneksel yemekler, geleneksel iklim ve kültür üzerine çalismalar yapip bunlari yayinliyorum. 4 cildini tamamladigim Türkiye Seyahatnamesi var, çok yakinda birkaç yeni cildi daha çikacak. Simdiye kadar 30 üzerinde Türk ve Anadolu mutfagi üzerine kitabim var, son 10 yildir ise arkeolojik kazilara eslik ediyorum. Son 3 yildir da biyo-cografya, prehistorya ve filoloji üzerine lisansüstü dersler aliyorum. Ömrümün sonuna kadar da Anadolu mutfagi üzerine yazmaya ve arastirmaya devam edecegim. Ilk günkü kadar heyecanliyim, yeniden 27 yil daha çalismaya ve kendimi adamaya hazirim. Son yillarda Türk edebiyatinda seyahatname yazarlarina pek rastlamiyoruz. Benim ise en büyük düsturum Evliya Çelebi gibi 400 yil sonra da okunmak, amaçlarima adim adim ilerledigim için mutlu ve gururluyum” dedi.



Gastronomi alaninda büyük ödül

Geçtigimiz yil Ketebe Yayinlari’ndan tamamen kendi çizimlerinden olusan, 25 yillik seyahatlerin sonucu Türkiye Gastronomi Atlasi’ni seyahat ve lezzetseverlerle bulusturan Ömür Akkor, Cumhurbaskanligi Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’nde Gastronomi Ödülü’ne layik görüldü.

Anadolu mutfagini, il il, ilçe ilçe isleyen Akkor, Türkiye’nin ardindan Balikesir’in de lezzet haritasini çikarmisti.

Cumhurbaskanligi Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’ne; müzik alaninda Ajda Pekkan, resim alaninda Süleyman Saim Tekcan, sinema alaninda Yilmaz Erdogan, tiyatro alaninda Ayla Algan, ilim-kültür alaninda Hayreddin Karaman, edebiyat alaninda Yavuz Bülent Bakiler, karikatür-animasyon alaninda Varol Yasaroglu, gastronomi alaninda Ömür Akkor ve Emre Akkor, dans-bale alaninda Tan Sagtürk, mimari alanda Hilmi Senalp, zanaat alaninda Sevan Biçakçi, geleneksel sanatlar alaninda Gülbün Mesera, "Vefa Ödülü"ne ise Asik Veysel deger görüldü.



Sef, seyyah, yazar Ömür Akkor kimdir

Ömür Akkor, 1975 yilinda Kilis’te dogdu. Uludag Üniversitesi’nde Iktisat okudu. 5 yil Bursa‘nin ilçe ve köylerinde yemekleri kayit altina aldi. 105 yildir devam eden ve Türkiye’nin en eski arkeolojik kazisi olan Alaca Höyük’te kazi çalistayi ekibinde sef olarak bulunmakta ve 4000 yillik yemekleri hayata geçirmektedir. Son 27 yildir Türkiye mutfagi üzerinde çalismalar yapmak için 81 ili gezmis ve “Türk mutfagi için 250.000 km” projesini tamamlamistir. ’Bursa Mutfagi’ kitabini hazirladi. ’Bursa Mutfagi’ kitabi, Bursa’nin 500 yillik yemek kültürünü masaya yatiran ilk yemek kitabi oldu. Kitap Mart 2009 tarihinde yayinlandi. Kitapta ilk kez yayinlanarak dünya mutfak literatürüne giren 140 tarif yer aliyor. 27 yillik seyahatlerinin ardindan ilk kez Türkiye’nin Gastronomi Atlasi kitabini Ketebe Yayinlari’ndan sevenleriyle bulusturdu. Devaminda Balikesir Gastronomi Atlasi ile de ilk kez bir il özelinde kendi çizimleriyle lezzet noktalarini seyahatseverlere ulastirdi.
Kaynak: İHA