Bölge Terörden Temizlendi, 31 Yil Sonra Köylerine Dönmeye Basladilar

Agri Dagi eteginde yer alan Igdir’in Aralik ilçesine bagli Tarlabasi köyü sakinleri 1991 yilinda terörden dolayi bosalan köylerine yeniden dönmeye basladi.

Bölge Terörden Temizlendi, 31 Yil Sonra Köylerine Dönmeye Basladilar
Igdir’in Aralik ilçesine bagli Tarlabasi köyü sakinleri, 1991 yilinda terör örgütü PKK’nin baski ve saldirilari nedeniyle ayrilmak zorunda kaldiklari köylerine 31 yil sonra geri dönmeye basladilar. Agri Dagi eteginde yer alan köye dönen köylüler yikilan evlerin yerine yeni evler yapiyorlar. Terör örgütü PKK’nin baskisi sonucu köylerinden göç etmek zorunda kalan vatandaslar köyde su, elektrik eksikliklerin giderilmesi ile köye geri dönüs göçlerin hizlanacagini belirtiyorlar. An itibari ile köyde 3 yeni ev yapilirken kis ayinin yaklasmasi ile birlikte yeni yapilarin önümüzdeki yil yapilmasi planlaniyor. Su an köyde tek kalan ve hayvanlarini meralarda otlatan Ismail Çatma, köylülerin su ve elektrik eksikliklerin giderilmesi ile döneceklerini söyleyerek, “1991 yilindan bu yana köylerimiz bosaldi. Muhtarlik mühürü de kaymakamliga verildi.

Bizim köyümüze su verilmesini istiyoruz. Yukaridaki köy suyumuzu vermiyor, asil suyumuz oradan geliyor. Bize eger su verirlerse hiç olmazsa arazilerimizi sulariz su an köyde ben tek kaliyorum ama elektrik ve suyumuz gelirse köylünün yüzde sekseni, doksani köye geri döner. Vatandaslar köye geri dönmek istiyor elektrik, su olmadigi için su an dönemiyorlar. Köyde su an 3 ev yapmisiz bir ben yapmisim 3 yildir yaptim. Su an çatisi daha duruyor, param yetmedi için yapmadim. Köye elektrik, su gelirse köyler geri gelir. Çünkü ilçede hiçbir sey yok 2-3 dönümlük yer var o da ihtiyacimizi gideremiyor. Orada hayvan saklayamiyoruz. Bizim burada meramiz çok, Agri dagin etegine kadar köyün merasidir” dedi.

Kaynak: İHA