Bin 900 Rakimda Üretiliyor, Ihracata Hazirlaniyor

Sivas’in Koyulhisar ilçesinde 1900 rakimda organik bal üretimi yapan Mustafa Karakus, ihracat konusunda görüsmelere basladiklarini söyledi.

Bin 900 Rakimda Üretiliyor, Ihracata Hazirlaniyor
Sivas Ticaret ve Sanayi Odasi (STSO) Baskani Mustafa Eken, Koyulhisar ilçesinde faaliyet gösteren ari ürünleri isletmesi sahibi Mustafa Karakus’u misafir ederek Türkiye ve dünyada örnek olan tesislerinde üretilen bal ve gida takviyeleriyle ilgili bilgi aldi.

Sivas’in bal üretimi konusunda Türkiye’de öncü illerden biri oldugunu dile getiren Sivas TSO Baskani Mustafa Eken, “Ilçelerimizde bal üretimi var ama bunlarin tanitiminin yapilmasi gerekiyor. Koyulhisar ilçemizde bal üretimi yapan gerçekten Türkiye’ye ve Dünyaya örnek olan bir isletmemiz var. Isletme sahibi Mustafa Karakus, 2007 yilinda bal üretimi için çalismalarina baslamis. Bal, propolis ve diger gida takviyesi ürünlerinin sertifikalarini almis. AB standartlari konusunda da belgesi önümüzdeki günlerde gelecek. Koyulhisar’da üretilen bu ürünlerimizde hedefimiz ihracat. Koyulhisar’imizda böyle bir üretim yapan firmamizi Sivas Ticaret ve Sanayi Odasi olarak Türkiye ve Dünyaya örnek oldugunu da bütün üyelerimiz ve yurttaslarimizla paylasmak istedik. Sivas artik eski Sivas degil. Sivas kabugunu kirdi. Sadece bal üretmiyoruz, gida takviyeleri üretiyoruz. Ihracat için çalisiyoruz. Yeter ki inanalim, hem Sivas’i hem de ilçelerimizi birlik ve beraberlikle hak ettigi yere tasiyacagiz. Böylesine önemli bir tesisi ilimize kazandirdiklari için Mustafa Karakus’a tesekkür ediyorum. Biz, Ticaret ve Sanayi Odasi olarak her zaman her üyelerimizin yanindayiz. Koyulhisar’da bu üretimi yapan Mustafa beye de gerekli destegi verecegiz. Avrupa ve ihracat sürecinde oda olarak elimizden ne geliyorsa yapacagiz” dedi.

TSO Baskani Mustafa Eken’e destekleri nedeniyle tesekkür eden Mustafa Karakus, “TSO Baskani üyelerinin yaninda oldugu sürece bizlerde gerekli çalismayi daha rahat yapiyoruz” diye konustu.

2007 yilindan itibaren fizibilite çalismasi yürüten Mustafa Karakus, ihracat yapmaya hazir olduklarini söyledi.



“Ürünün Yüzde 50’sini ihraç edecegiz”

Karakus, “2007 yilinda ön fizibilite çalismamizi yaptik. 2008 yilinda üretime basladik. 2008’den bugüne kadar tüm yaptigimiz tüm testleri arsivledik. 2010 yilinda organik bal üretim sertifikasina sahip olduk. 2010 yilindan bu yana kademe kademe gelistirdik ve gida takviyesi çalismalarina basladik. Projemizde mutlaka ihracat olmasi gerekiyor. Bu yil ihracat için düzenimizi kuruyoruz. Ürünün Yüzde 50’sini ihraç edecegiz, Yüzde 50’sini de iç pazarda tükettirecegiz. Buraya müthis bir yatirim yaptik. Ürünlerimiz içerisinde saf bal, polen, propolis, ekstra propolis var. Eczanelere ürün yapiyoruz. Suanda 10 gida takviyesi konusunda çalismamiz var. Bal bilhassa çocuk gelisiminde çok önemli. Biz disaridan bir sey almiyoruz, her seyimizi kendimiz yapiyoruz. Biz mum isleme sistemi, ana petek sistemi ve bal isleme ve paketleme sistemi, gida takviyesi isleme sistemi, normal ve soguk depolarimizla ciddi bir tesis kurduk. Ihracata geçtigimiz zaman 4 bin civari kovanimiz olacak” diye konustu.

Kaynak: İHA