Akademisyenlerden EGIAD Üyelerine Önemli Tavsiyeler

Izmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ) Isletme Fakültesinde görev yapan 17 akademisyen, örnek bir çalismaya imza atarak bilgi ve tecrübelerini ‘Zor Dönemlerde Sirket Stratejileri’ kitabinda anlatti. Akademisyenler, EGIAD üyeleriyle bulusarak, pandeminin etkisiyle dünya genelinde yasanan kriz ve sorunlarla basa çikabilme noktasinda sirketlere yönelik önemli tavsiyeleri üyelere aktardi.

Akademisyenlerden EGIAD Üyelerine Önemli Tavsiyeler
Ege Genç Is Insanlari Dernegi (EGIAD), Izmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ) Isletme Fakültesinde görev yapan ve bilgi ve tecrübelerini ‘Zor Dönemlerde Sirket Stratejileri’ kitabinda anlatan akademisyenleri agirladi.

Finansman, markalasma, inovasyon, tedarik zinciri, teknoloji, perakende, lojistik, pazarlama ve sosyal ag stratejileri gibi sirketler için kilit noktada olan konulara deginilen toplantida, özellikle pandemi dönemine bagli olarak meydana gelen degisimlere karsi sirketlerin hangi adimlari atmasi gerektigine iliskin detaylar degerlendirildi.

Dernek merkezinde gerçeklestirilen toplantinin açilis konusmasini ve sunuculugunu EGIAD Genel Sekreteri Prof. Dr. Fatih Dalkiliç yapti. Liderlik ve insan kaynaklari yönetimi stratejileri, üretim ve operasyon stratejileri, pazarlama ve marka stratejileri, isletme finansman stratejileri, lojistik ve tedarik zinciri yönetimi stratejileri, perakende yönetimi stratejileri, inovasyon stratejileri, finansal teknoloji stratejileri, is birligi ve sosyal ag stratejilerine iliskin degerlendirmelerin yapildigi etkinlikte, IEÜ Isletme Fakültesi Dekani Prof. Dr. Burcu Güneri Çangarli, EGIAD Üyesi sirketlere uygulanabilir ipuçlari sundu.

“Krizler firsata çevrilebilir”

Son yillarda insanlik adina yasanan en zor dönem olarak adlandirilan pandemi sürecinin etkilerinin bir nebze azalmis olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Fatih Dalkiliç, “Normal hayatimiza büyük ölçüde döndük; ama pandemiyle birlikte ortaya çikan ham madde, gida ve tedarik zincirindeki sikintilarin etkisini hala hissediyoruz. Geçtigimiz günlerde yayinlanan IMF raporu bu etkiyi ekonomik anlamda 2023’de daha sert hissedecegimizi söylüyor. Bizler isletmecilik egitimi alirken, özellikle finans derslerinde krizlerin firsatlar da barindirdigini ögrendik. Isletmelerin krizleri bir dönüsüm firsatina çevirerek büyümeye devam ettikleri örnekleri sikça da duyuyoruz” dedi.



"Önerilerimiz rehber niteliginde"

IEÜ Isletme Fakültesi Dekani Prof. Dr. Burcu Güneri Çangarli da, “Son yillarda yasanan en zor dönem olarak adlandirdigimiz pandemi süreci etkisini azaltti. Belki normal hayatimiza büyük oranda döndük; ama pandemiyle baslayan hammadde, gida ve tedarik zincirindeki sikintilarin etkisini hala hissediyoruz. Isletmelerin yasadigi zor dönemleri atlatmalari için önerilerimiz rehber niteliginde olacaktir. Sadece Covid-19 pandemisi özelinde degil, önümüzdeki yillarda olusabilecek yeni sikintilara karsi da yol göstermeye özen gösterdik” diye konustu.



"Zor dönemlerin ve krizlerin en zarar verici faktörü, belirsizlik"

IEÜ Isletme Bölümü Ögretim Görevlisi Taylan Özgür Demirkaya ise sözlerine söyle devam etti:

"Zor dönemlerin ve krizlerin en zarar verici faktörü, belirsizlik olarak karsimiza çikiyor. Böyle zamanlarda isletmeler, çevreden birçok karisik ve yüklü bilgiye maruz kalabiliyor. Pandemi gibi beklenmeyen krizler, isletmeler için zararlara sebep oldugu gibi önemli firsatlari da beraberinde getiriyor. Bugün bildigimiz ve ömürlerini basarili bir sekilde devam ettiren çogu küresel marka savas, kitlik, pandemi ve finansal krizler çerçevesinde hayatina baslamisti. Birçok isletme, krizleri bir dönüsüm firsatina çevirerek büyümeye devam etti. Kriz dönemlerinde isletmelerin ilk yaptiklari maliyet düsürme, isten çikarma, operasyonlari azaltma, inovasyon faaliyetlerini ve AR-GE’yi erteleme oluyor. Bu davranislarin olumlu sonuçlar getirdigini söylememiz zor olabilir. Bu yüzden kriz zamanlarinda isletmeye 360 derece bakmak gerekiyor.”
Kaynak: İHA