81 Yasinda Yaptigi Sanatla Hayran Birakiyor

Bursa’da, kiliç ve kama ustasi olan 81 yasindaki Devlet Sanatçisi Yilmaz Emen, bir gözünü kaybetmesine ragmen yaptigi eserlerle kendine hayran birakiyor.

81 Yasinda Yaptigi Sanatla Hayran Birakiyor
Bursa biçakçilar çarsinda 1950 yilinda biçak ve kiliç ustasinin yanina çirak olarak giren Yilmaz Emen, (81) 60 yil bu isi yaptiktan sonra çatal ve kasiklari sanat eserine dönüstürmeye basladi.

Emen, çatal ve kasiklari keserek çesitli insan ve hayvan figürleri yapiyor. Bu yaptigi eserlerden dünyanin farkli ülkelerinde 99 sergi açti. Ustanin yaptigi kiliçlar Ingiltere Kraliçesi II. Elizabeth’ten, ABD eski baskanlarindan Richard Nixon’a kadar birçok dünya liderine hediye edildi. Yaptigi kiliçlar, dönemin Cumhurbaskanlari Kenan Evren, Turgut Özal, Süleyman Demirel ve Abdullah Gül’e de hediye edilen Yilmaz Emen, 2000 yilinda sag gözünü yitirip, sol gözünde de görme kaybi yasayinca, agir metal islerinden uzak kaldi. Sanat islerine agirlik veren Emen, evinin bir odasina tasidigi atölyesinde, çatal ve kasiklarla yel degirmeni, Eros ve fülüt çalan insan figürleri yapmaya basladi.

Bu figürler de büyük ilgi gördü. Sadece bu malzemeleri kullanarak yaptigi 15 parçadan olusan Don Kisot ile romanin ana karakterlerinden biri olan Sancho Panza ve Yel Degirmeni figürleri, kitabin yayimlanmasinin 400’üncü yil dönümünde Ispanya’da sergilendi.

1974 ve 1975 yillarinda ülke üstün hizmet berati, 2005’te ise Devlet Sanatçisi Ünvani ile ödüllendirildigini ifade eden Yilmaz Emen, "Ilerleyen yasima ve gözümdeki rahatsizliklara ragmen isimi severek yapiyorum. Yaptigim eserlerin anatomik yapisini elektrik kaynagi yigmalariyla yapiyordum. Agri sizi hissetmedim. 2-3 gün içerisinde gözümün birini kaybettim. Göz tansiyonu olmusum. Haberim de yok. Bu halimle, içimden geldigi için hala çalisiyorum. Bos kaldikça yine eserlerimi yapmaya devam ediyorum. Agir metali yapamayinca, mutfaktaki esyalara yöneldim. Mutfak esyalarini yemek yapmak disinda nasil kullanabilirim diye düsündüm. Daha sonra böyle bir sey aklima geldi. Çatal biçaktan süs esyalari yapmaya basladim. 25-30 figürle bu isi yapmaya devam ediyorum. Bütün malzemelerim mutfak malzemelerinden olusuyor. Çatal, kasik, biçak, çay kasigi, çaydanlik gibi malzemeleri kullaniyorum. Bir anda bir figür aklima geliyor. Hemen mutfak gereçlerini alip yapmaya basliyorum. Ilerlemis yasima ragmen isimi severek yapiyorum. Dünyanin farkli ülkelerinde 99 adet sergi açtim. 100 sergimi Bursa’da açacagim. Yetkililere sesleniyorum. Bursa’da bir müze açilmasi halinde elimdeki tüm eserlerimi bu müzeye bagislayacagim. Çatal ve kasiktan yaptigim eserleri isteyenlere satiyorum. Bu ürünleri alan kisiler hediye olarak götürüyor" dedi.

Kaynak: İHA