Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Nazilli'ye Gelisinin 85. Yildönümü Coskuyla Kutlandi

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Nazilli’ye gelisinin ve Sümerbank Basma Fabrikasi’nin açilisinin 85. yildönümü düzenlenen tören ve etkinlikler ile coskuyla kutlandi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Nazilli'ye Gelisinin 85. Yildönümü Coskuyla Kutlandi


Atatürk’ün Nazilli’ye gelisi coskuyla kutlandi. Kutlamalar, Istasyon Meydani’nda Atatürk abidesine çelenk sunumuyla basladi.

Istasyon Meydani’ndaki törene Nazilli Kaymakami Sedat Sirri Arisoy, Nazilli Belediye Baskani Kürsat Engin Özcan, Cumhuriyet Savcisi Murat Dilsiz, Agir Ceza Mahkemesi Baskani Memduh Yalvaç, Ilçe Jandarma Komutani Yüzbasi Caner Özkul, Kampüs Müdürü Doç. Dr. Tuncay Ercan Sepetçioglu, dönemin Iktisat Bakani Celal Bayar’in torunu Prof. Dr. Akile Gürsoy, kurum amirleri, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri, daire amirleri, ögretmenler, ögrenciler ve vatandaslar katildi.

Ata’ya çelenk sunumunun ardindan saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasi ile buradaki program sona erdi.

Törenin ikinci kismi Sümer Kampüsü’nde devam etti. Sümer Kampüs girisindeki balkonlu bina önünde protokolü karislayan Kampüs Müdürü Doç. Dr. Tuncay Ercan Sepetçioglu, günümüzde müze olarak kullanilan idari binayi gezdirerek fabrikanin genel yapisi ve açilis günü hakkinda misafirlerini bilgilendirdi. 85 yil önce Sümerbank Basma Fabrikasi’nin açilis töreninde çaldigi marslarla tören alaninda yerini alan Tire Belediye Bandosu çaldiklari marslar ile protokolü karsilamalarin ardindan saygi durusu ve Istiklal Marsi okundu.

9 Ekim 1937 Cumartesi günü Sümerbank Basma Fabrikasinin açilis töreninde yer alan ve o günkü törende Gazi Pasa’ya pamuk dali sunan 97 yasindaki ikiz kiz kardesler Zehra Durnal ve Naciye Erçakmak kürsüye gelerek anilarini paylasti. Açilis günü okulda ögretmenleri tarafindan hazirlanan ancak önlügünün yakasi olmadigi için gruptan çikarilan Necmiye Erçakmak arkadaslariyla ve ikiz kardesiyle karsilama törenine gidemedigini aglayarak eve döndügünde babasinin elinden tutarak kendisini açilisa götürdügünü heyecan dolu duygular ile anlatirken ikiz kardes Zehra Durnal Ata’ya pamuk dali sunduklari tarihi ani anlatti.

Atatürk’ün elini öptükten sonra baslarini oksadigini anlatan ikiz kardesler gençlik yillarinda fabrikada çalistiklari dönemleri de söyle ifade etti; “O dönem arkadaslarimiz fabrikada çalisiyordu. Babam bizi ögretmen okuluna göndermek istedi ama biz israrla fabrikaya girmek istedik. Sonraki yillarda bir süre fabrikada çalistik. Bugünleri gördügümüz için çok mutluyuz. Keske bu fabrika hiç kapatilmasaydi” diye konustu.

Anilarinin sonunda Zehra Durnal kendi yazdigi ‘Ben Bir Türk Kadiniyim’ siirini okudu.

O yillarda Fabrikanin Nazilli halki ve Nazilli için önemini hatirlatan Doç. Dr. Tuncay Ercan Sepetçioglu Sümerbank’in halinin iç açici olmadigini ve 20 yildir atil vaziyette bekleyen Sümerbank’in içler acisi haline dikkat çekerek yetkililere sitem etti. Sepetçioglu, “Sümerbank’in tekrar islevsel olmasi için hazirlanan projeler hayata geçemiyor. Sizlerin de gördügünüz gibi buranin vaziyeti iç açici degil. Türkiye’de hâkim atmosferin cumhuriyetin ilk yillarindaki somut kazanimlari muhafaza etmeye yönelik bir politika izlemedigi hepimizin malumu. Atatürk’ün ve Cumhuriyet’in mirasi görmezlikten geliniyor. Burayi Nazilli Belediyesi, Nazili Ticaret Odasi gibi kurumlar ile az sayida bagisçinin çabalariyla ayakta tutuyoruz. Buranin bakimsizligi yalnizca üniversitemize mal edilemez. Varsa ortada bir ayip mirasi koruyamayan birer vatandas olarak hepimizin ayibi. Buranin tekstil müzesi olarak turizme kazandirilmasi yönünde adimlar atilmali. Atatürk’ün mirasini ancak böyle koruyabiliriz” dedi.



Günün anlam ve önemini ifade eden konusmayi yapan Nazilli Belediye Baskani Kürsat Engin Özcan özel bir tarihi dokusu olan bir mekânda olduklarini belirterek bu alan için her kesin birlik beraberlik olmasini istedi. Alanin bakimsizligina dikkat çeken Baskan Özcan “Degerlerimizi yasatmak belediyemizin yani sira tüm kurum ve kuruluslarin görevidir. 85 yil önce faaliyete geçen bu fabrika, Nazilli’nin binlerce yillik tarihini taçlandirmis bir kalkinma hamlesidir. Iktisadi basarinin yaninda içtimai basari da hedeflenmistir. Ne yazik ki bu degere sahip çikmadik. Özellestirme idaresi tarafindan lojmanlar belediyeye devredildi. Bir kismi üniversiteye devredildi. 600 milyon lira bütçesi olan ADÜ, Sümer Kampüsü’ne 2 bin 600 lira ayiriyor. Bununla elektrik faturasi bile ödenemez. Kayseri’de Sümerbank Abdullah Gül’ün cumhurbaskani oldugu dönemde restore edilerek turizme kazandirildi. Bizim de illa ki cumhurbaskani mi çikarmamiz gerekiyor? Atalarimiz Yunan’i çiçekle degil silahla karsilamistir ve bu fabrika bunun ödülüdür. Böyle bir fabrikanin yok edilmesi vicdanlari sizlatiyor. Bizim belediye olarak gücümüz bir noktaya kadar olabiliyor. Atatürk’ün Nazilli’ye gelisinde sarf ettigi ‘ Nazilli istikbalde il olacaktir’ sözünü bir kez daha hatirlatmak istiyorum. 85 yillik sabirli bekleyisimizin bu sene sona ermesini istiyoruz” ifadelerini kullandi.

Atatürk ile birlikte Sümerbank Basma Fabrikasinin açilis törenine katilan dönemin Iktisat Bakani Celal Bayar’in torunu Prof. Dr. Akile Gürsoy, Sümerbank’in etkilerinin ve ruhunun halen devam ettigini belirten konusmasinda, “Burada bulunmaktan çok büyük onur ve mutluluk duyuyorum. 85 yil önce Atatürk’ün Nazilli’ye geldigi dönemde büyükbabam Celal Bayar Iktisat bakaniydi. Bu muazzam fabrikayi kuruyorlar. Sümerbank kapanmis olsa da etkileri ve ruhu devam ediyor. Nazilli yogun tarihi birikimi olan bir yer. Buranin en iyi sekilde degerlendirilmesini temenni ediyorum ”dedi.



Konusmalarin ardindan Nazilli Belediyesi Halk Oyunlari toplulugu Otantik grubu zeybek oyunlari ile etkileyici bir gösteri sunarken, Fatih Ortaokulundan iki ögrenci Atatürk’e atfedilmis siirleri okudu. Sümerbank Basma Fabrikasinin açilis töreninde çaldiklari marslarin aynisi ile katilimcilara yine coskulu anlar yasatan Tire Belediyesi bando ekibinin marslarina eslik eden davetliler hep birlikte Gidi Gidi trenine binerek nostaljik yolculuk yapti. Törenlere katilan protokol üyeleri ile katilimcilar, nostaljik gidi gidi treni yolculugu sonrasi Sümer Kampüsü’ndeki kutlamalara katilarak o günkü Coskuyu yasatan Tire Bandosu ve 97 yasindaki ikiz kiz kardesler Zehra Durnal ve Necmiye Erçakmak ile bol bol hatira fotografi çektirdi.
Kaynak: İHA