Diyanet Isleri Baskani Erbas, Paris'te Mevlid-I Nebi Avrupa Açilis Programi'na Katildi

Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, Diyanet Isleri Türk Islam Birligi (DITIB) tarafindan Fransa’nin baskenti Paris’te düzenlenen Mevlid-i Nebi Avrupa Açilis Programi’na katildi.

Diyanet Isleri Baskani Erbas, Paris'te Mevlid-I Nebi Avrupa Açilis Programi'na Katildi


Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, Fransa’da temaslarina devam ediyor. Erbas, Diyanet Isleri Türk Islam Birligi (DITIB) tarafindan Fransa’nin baskenti Paris’te düzenlenen Mevlid-i Nebi Avrupa Açilis Programi’na katildi.

Maison de la Mutualite Salonu’nda düzenlenen programda konusan Erbas, Mevlid’i Nebi’nin Müslümanlarin anmasi gereken en önemli günlerden birisi oldugunu söyledi.

Erbas, Peygamber Efendimizin dünyaya gelisinin öneminden bahsederek, “Alemlere rahmet olarak gönderilen Hazreti Muhammed Mustafa Efendimizin dünyaya tesrif ettigi dönemde dünyada öyle bir cehalet vardi ki insanlar yeryüzünü karanliklardan aydinliga çikaracak olan kisiyi bekliyordu. Rabbimiz, Kur’an-i Kerim’de; ‘Ey Peygamber! Kitabi sana insanlari karanliklardan aydinliga çikarasin diye gönderdik.’ buyurarak, Peygamberimizi böyle tanitiyor ve vazifesini böyle hatirlatiyordu” dedi.



“Kiz çocuklari diri diri topraga gömülüyor, pazarlarda insanlar birbirlerini satiyordu”

Peygamber Efendimiz zamaninda insanlarin karanlik bir dönemde oldugunu hatirlatan Erbas, “Insanlarin o dönemde aydinlanmaya, Kur’an-i Kerim’e ihtiyaci vardi. Cehaletin dibine kadar batmislardi. Kiz çocuklari diri diri topraga gömülüyor, pazarlarda insanlar birbirlerini satiyordu. Fakirler zenginlerin kölesi olmustu. Bugün de insanlar emperyalizm adi altinda köle edilmiyor mu? Kölelik çok da kalkmis degil. Yeryüzünde bir kisim insanlar efendi, bir kisim insanlar köle olarak yasamiyor mu? Bugün emperyalistler, sömürgeciler yüzünden her dört saniyede bir insan açliktan ölmüyor mu?” dedi.



“Bütün insanligi Kur’an-i Kerim kurtaracak”

Erbas, Peygamber Efendimizin bütün insanliga gönderilen bir Peygamber olduguna dikkati çekerek, kiyamete kadar O’nun getirdigi ilkelerin teblig edilecegini, bütün insanligi Kur’an-i Kerim’in kurtaracagini kaydetti.

Allah Resulü Efendimiz Medine’ye hicret ettigini Mescid-i Nebevi’yi insa ettigini ve burayi ibadet etme mekani olmasinin disinda mektep olarak da kullandigini söyleyen Erbas, burada yetisen Müslümanlarin binlerce kilometre uzaga giderek insanlarin gönüllerini fethettiklerini ifade etti.



“Bütün Peygamberlerin getirdigi mesajin ortak adi Islam’dir”

Erbas, Islam’in, Hazreti Adem’den itibaren bütün Peygamberlerin getirmis oldugu mesajin ortak ismi oldugunu belirterek, “Islam, baris, mutluluk demektir. Peygamber Efendimiz bütün dünyaya barisi, mutlulugu, iyiligi yaymak için mücadele etti” dedi.

“Müslümanlarin en önemli özelliklerinden birisi de konustugu zaman dogru söyler, söz verdigi zaman sözünde durur ve kendisine emanet edilene ihanet etmez” diyen Erbas, “Münafikligin alametleri de tam tersidir. Konustugu zaman yalan söyler, söz verdigi zaman sözünde durmaz, kendisine bir sey emanet edildigi zaman emanete riayet etmez. Allah Resulü Efendimiz, Müslümanin özelliklerine uydugu müddetçe insanlarin farkli inançlardan, farkli irklardan olsalar da farkli dilleri konussalar da bir arada çok rahat bir sekilde, baris içerisinde yasayabileceklerinin örneklerini gösterdi” dedi.



“Yeryüzünde iyilik hakim oluncaya kadar çalisacagiz”

Yeryüzünde iyilik hakim oluncaya kadar çalismaya devam edeceklerini dile getiren Erbas, “Yüce Rabbimiz Kur’an-i Kerim’de; ‘Allah ölümü de hayati da bakalim hanginiz daha güzel isler yapiyorsunuz diye sizi imtihan etmek için yaratti’ buyurmaktadir. Bu dünyada imtihan olmak için variz. Bunun için bizim en büyük örnegimiz Peygamber Efendimizdir. Resulullah Efendimiz en iyi baba, en iyi lider, en iyi ögretmen, en iyi aile reisidir. Hangi alanda olursa olsun Rabbimizin tanitmis oldugundan biz bunu anliyoruz” dedi.



Programin açilisinda Kur’an-i Kerim okunurken, salonda bulunan davetlilere yönelik bes soruluk internet üzerinden bir yarisma düzenlendi.

Sorulari dogru bilen 5 kisi Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas tarafindan sahneye davet edilerek ödüllendirildi. Lübnan asilli Isveç dogumlu Mahir Zan ve beraberindeki müzisyenler tarafindan ise ilahiler ve Türkçe bir parça seslendirildi.
Kaynak: İHA